BOSNA HERSEK SAVCILIĞI, PRİYEDOR KENTİ YAKINLARINDA BULUNAN MEZARIN SON 10 YILDA BÖLGEDE BULUNAN EN BÜYÜK TOPLU MEZAR OLABİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Bosna Hersek'in Priyedor kenti yakınlarında yeni toplu mezar bulunduğu  bildirildi.

Bosna Hersek Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Priyedor kenti yakınlarındaki Tomaşitsa köyü yakınlarında, doğal bir görüntü oluşturmayan tepecikten şühlenen vatandaşların ihbarı üzerine, söz konusu alanda ekiplerce kazı yapıldığını bildirdi. Yapılan kazıda, toprağın birkaç metre altında, insan kalıntılarına rastlandığı belirtilen açıklamada, ilk bulgularda onlarca insana ait kalıntıların tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, ekiplerin bulunan toplu mezarda detaylı çalışma başlattıkları belirtilerek, çalışmaların tamamlanmasının ardından toplu mezardaki kurbanların sayısının ve kimliklerinin tespit edileceği bildirildi.

Toplu mezarda kalıntıları bulunan kurbanların, Bosna'daki savaşın başladığı 1992 yılında Sırplar tarafından Priyedor ve çevresinde katledilen Boşnak ve Hırvatlar olduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu toplu mezarın son 10 yıl içerisinde Bosna'nın batı bölgesinde bulunan en büyük toplu mezar olabileceği vurgulandı.

TOPLU MEZARLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI MAŞOVİÇ'İN GÖRÜŞLERİ

Bosna Hersek Toplu Mezarları Araştırma Enstitüsü Başkanı Amor Maşoviç, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Priyedor kenti yakınlarında bulunan toplu mezarda, şu anda yaklaşık 20 kişiye ait kalıntının görüldüğünü ifade etti.

Toplu mezardaki kurbanların, büyük bir ihtimalle savaş dönemindeki toplama kamplarında katledilenlerden oluştuğunu belirten Maşoviç, kurbanlara ait cüzdan, saat gibi çeşitli eşyanın da mezarda bulunduğunu dile getirdi.

Bu arada, Priyedor kenti Mart 1992'de açılan ve uluslararası toplumun baskısı nedeniyle 6 Ağustos'ta kapatılan Omarska Toplama Kampı ile de biliniyor. Söz konusu toplama kampında, 5 binden fazla kişi işkence gördü ve bunların yaklaşık 700'ü katledildi. Öte yandan, Priyedor kentinde şu ana kadar savaş sırasında resmi rakamlara göre 2 bin 82 kişi öldürüldü, yaklaşık 1200 Boşnak ve Hırvat kurbanın cesedine ise bugüne kadar ulaşılamadı.