Bosna'daki savaş sırasında, 11 Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak erkeğin soykırıma maruz kaldığı Srebrenitsa'da, soykırımın 17. yıldönümü nedeniyle bugün anma törenleri düzenleniyor. Törenlerde Türkiye'yi Başbakan yardımcısı Bozdağ temsil ediyor.

Toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri tespit edilen 520 Bosnalı Müslümanın naaşı, bugünkü törende Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de defnedilecek. Cenazesi düzenlenecek olanlar arasında yaşları 15 ile 18 arasında değişen 48 genç de bulunuyor.

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç'in birliklerince işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı güzergahta her yıl yapılan ve 8 Temmuz'da başlayan "Ölüm Yolu Yürüyüşü" katılımcıları, Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı.

Bu yıl 8'incisi düzenlenen "Ölüm Yolu Yürüyüşü"ne 8 Temmuz Pazar günü Nezuk köyünde başlamıştı. Yaklaşık 110 kilometre yolu 3 günde yürüyerek geçen 7 binden fazla yürüyüşçü arasında, Bosna-Hersek vatandaşlarının yanı sıra Türkiye, ABD ve Singapur'dan da katılımcılar yer aldı.

PROVOKASYON UYARISI
Bosnalı Sırplar, Srebrenitsa katliamı için bu yıl alternatif anma düzenleniyor. Bosnalı Sırplar, soykırım kurbanları için bugün Srebrenitsa'da konser ve futbol turnuvası gerçekleştirecek. Güvenlik güçleri, anma törenlerine katılacak vatandaşları provokasyonlara karşı uyardı.

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının yakınları, 520 kurbanın cenazesinin toprağa verileceği 11 Temmuzda, konser ve futbol turnuvası düzenlenmesine tepki gösterdi.

TÜRKİYE'Yİ BOZDAĞ TEMSİL EDİYOR
Bosna Hersek'te 11 Temmuz, her yıl yas günü olarak anılırken, resmi dairelerde bayraklar yarıya indiriliyor. Türkiye'yi Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ'ın temsil edeceği törene 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 11 temmuz 1995'te Sırp güçler, Birleşmiş Milletler kontrolündeki Srebrenitsa'ya girerek, 8 binden fazla Bosnalı Müslümanı öldürmüş ve toplu mezarlara gömmüştü.

100 BİN İNSAN ÖLMÜŞTÜ
1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta çoğu Boşnak 100 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan iki Sırp lider Radovan Karaciç ile Ratko Mladiç, halen Lahey'deki Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde yargılanıyor.