Birleşmiş Milletlerin (BM), Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında devam etmekte olan doğrudan müzakerelerin devamının sağlanabilmesi için, liderlerin Greentree’de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yapacakları üçlü zirvede “köprü kurucu öneriler içeren belge sunmaya hazırlandığı” iddia edildi.

Kathimerini gazetesi “Greentree İçin BM Belgesi – Temel Başlıklar Arasında Uzlaşı Sağlanabilmesi Amacıyla Downer’in Ekibi Tarafından Hazırlandı – Downer’in Takımının Belgesi Gizli Koz” başlıkları altında manşetten yer verdiği haberinde, Greentreee’de gerçekleştirilen ilk zirvenin, Ban’ın mevcudiyeti sebebiyle başarılı geçtiğine inanan BM’nin, 22-24 Ocak tarihleri arasındaki ikinci zirvede belge sunmaya hazırlandığını iddia etti.

Gazete, birinci Greentreee zirvesinden bu güne kadar sürdürülen görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlanamadığını ve tarafların birbirlerini suçlamakta olduklarını belirtirken, birinci zirvenin başarılı olduğunu düşünen BM’nin ise, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alelsander Downer ve ekibi tarafından hazırlanan, çok sayfalı bir köprü kurucu belgeyi taraflara sunmayı planladığını öne sürdü.

BM’nin, Downer ve ekibinin hazırladıkları belgenin, taraflarca kabul edilebileceğini ve taraflar arasında büyük görüş ayrılıkları bulunan Kıbrıs sorununun ana başlıklarında taraflar arasında uzlaşı sağlayabileceğini düşündüğünü yazan gazete, belgede gerek tarafların Ban’a sundukları çözüm vizyonuna ilişkin görüşlerinin gerekse dönem dönem gerçekleşen müzakerelerin dikkate alındığını ileri sürdü.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının bugüne kadar BM’nin herhangi bir belge sunmasını, “müzakerelerin Kıbrıslılara ait olduğu” ilkesini gerekçe göstererek kabul etmediğini, bu sebepten ötürü BM’nin bu belgeyi nasıl sunacağının merak konusu olduğunu ifade etti.

Gazete, “köprü kurucu öneriler” ifadesinin “yasaklı” olmasına karşın, Greentree’de gerçekleştirilen ilk zirvede “gel-git” diplomasisinin başlaması sonrasında BM’nin benzer köprü öneriler ortaya koymuş olduğunu da ileri sürdü.

Gazete ayrıca, Greentreee zirvesinden çıkacak sonuca ve sonrasında yaşanacak sürece ilişkin bilindik senaryolara yer verdi ve zirvenin müzakere sürecinin gidişatı için dönüm noktasını teşkil edeceğini vurguladı.

Fileleftheros gazetesi de “Bulmaca Greentree’de Çözülüyor – BM: Uzlaşı Noktaları, Çoklu Konferans Hedefiyle Ortak Belgede” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’nin, müzakere sürecindeki zorlukların aşılabilmesi için Greentree’de çözümler ve öneriler sunmaya hazırlandığını “Kıbrıs sorunundaki diğer oyunculara bildirdiğini” iddia etti.

Gazete, müzakere sürecinin son aşamasına varması için bulmacanın son parçalarının Greentree’de tamamlanacağını, BM’nin, hedeflenen çoklu konferans ve ardından da referandumlara varılabilmesi için fikirler ve öneriler sunmaya hazırlandığı mesajını verdiğini savundu.

BM’nin ilk olarak “dönüşümlü başkanlık, vatandaşlık ve mülkiyet” konularında uzlaşı sağlanmasını ve çoklu konferans tarihinin ilan edilmesini hedeflediğini iddia eden gazete, Greentree zirvesinin müzakerelerin bundan sonraki gidişatını belirleyeceği yorumunda bulundu.

HRİSTOFYAS: “BİZİM DE SINIRIMIZ VAR”

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, “Greentree zirvesine kayıtsız şartsız teslim olmaya gitmediğini, Kıbrıs Rum tarafının da sınırları olduğunu” söyledi.

Haravgi gazetesinin haberine göre, dün Noel ve Yılbaşı sebebiyle düzenlenen bir etkinliğe katılan Hristofyas, müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Kıbrıs Rum tarafının New York’a, baskılara maruz kalacağının bilincinde gideceğini ancak ilkelerinden geri adım atmayacağını” vurgulayan Hristofyas, “Ulusal Konseyde kayıtlı olan ve tüm Kıbrıs halkının bildiği sınırlarımız vardır” şeklinde konuştu.

Hristofyas; hakemlik ve takvimleri kabul etmelerinin söz konusu olmadığını bir kez daha vurgularken Kıbrıs sorununun geçmekte olduğu kritik süreç ve yapılması beklenen baskılardan ötürü herkesin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Müzakere sürecinin “Kıbrıslılara” ait olduğu ve Kıbrıs sorununun iç konularına ilişkin kararların kendileri tarafından alınması gerektiğine ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un taahhüdü bulunduğunu öne süren Hristofyas, bu taahhüdün Genel Sekreter tarafından pek çok kez dile getirildiğini, Güvenlik Konseyi’nin son kararında da yer aldığını ifade etti. Hristofyas şöyle konuştu:

“Önce iç konularda anlaşacağız ve ardından çoklu ya da uluslararası konferansa ilişkin, kimlerin katılacağı, içeriğinin ne olacağı ve nasıl ele alınacağı konularını görüşeceğiz. Konferansa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de katılmasında ısrarcıyız, çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti Garantörlük/İttifak ve Kuruluş Anlaşmalarına imza atmıştır”.

Uluslararası konferans konusundan önce çözülmesi gereken çok fazla konu bulunduğunu öne süren Hristofyas, tezlerinde geri adım atmayacaklarını vurguladı.

“ISRAR EDİYORLAR, REDDEDEMEYİZ”

Greentree’de yapılacak zirveye gitmesi konusunda kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Hristofyas, “ilk Greentree zirvesinde BM Genel Sekreteri tarafından bizzat konulan şartların yerine getirilmemesi sebebiyle Greentree’ye ikinci kez gitmenin ne anlamı olacağı mesajını pek çok kez BM Genel Sekreterine ilettiğini” belirterek, “ancak gerek Genel Sekreterin gerekse Genel Sekreterliğin ısrar ettiğini, ısrar ettikleri sürece de reddedemeyeceklerini” ifade etti.

Müzakereler konusunda yeterince bilgi vermediği ve sır sakladığı yönünde muhalefet ve çeşitli çevrelerden yapılan eleştirileri de yanıtlayan Hristofyas, Eroğlu’nun bilgi verdiği ancak kendisinin bilgi vermediği şeklindeki söylemlerin gerçekleri yansıtmadığını, sır saklamanın kendisinin çıkarına olmadığını belirtti.

Hristofyas, “Kıbrıslı Türklerin bilgi almak için kendisine başvurduklarını, bunun da bir anlamı olması gerektiğini” iddia etti.

Hristofyas ayrıca, “Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı kimliğinin ellerinden gitmekte olmasından ötürü endişe ve stres içerisinde olduklarını; Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıslı olduklarını, Türkiye’den gelen Türklerle asimile olmak istemediklerini, bu yüzden Kıbrıslı Türk faktörünün göz ardı edilmemesi gerektiğini” savundu.

STEFANU: “HEDEF KALICI ADİL VE FONKSİYONEL BİR ÇÖZÜM”

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Hrisofyas’ın Greentree zirvesine “iyi niyetle, yapıcı bir diyalog için gideceğini” söylediğini yazdı.

Habere göre, 1974’te ölen ve kayıplar arasında bulunan Themis Vlasis isimli Kıbrıslı Rum’un dün gerçekleştirilen cenaze törenine katılan Stefanu; Hristofyas’ın Greentree’ye Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve fonksiyonel bir çözüm bulmak amacıyla gideceğini iddia etti.

Stefanu ayrıca, Türkiye’yi uzlaşmazlık ve zaman tüketmekle suçlayarak dışarıdan empoze edilecek bir çözümün kabul edilmeyeceği mesajını da verdi.