BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanı, İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili İngiltere'nin tutumuna yönelik, ''Biz eğer gerekli siyasi irade olursa ve iki taraf da uzlaşma gösterirse çözüm için şartların doğru olduğuna inanıyoruz. Biz BM'nin iyi niyet misyonu ve kolaylaştırıcı rolüyle, iki tarafın gelecek aylarda anlaşma sağlamasının mümkün olabilmesini umuyoruz'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer, BMGK'ya video konferans yoluyla, BM Genel Sekreteri Ban'ın son Kıbrıs raporuyla ilgili bilgi verdi.

BMGK Dönem Başkanı Grant, basına kapalı yapılan toplantının ardından gazetecilere bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Downer'ın özellikle Greentree üçlü görüşmeleri ve onun ardından adada yapılan görüşmelere ilişkin BMGK üyelerine bilgi verdiğini belirten Grant, şunları söyledi:

''Sayın Downer, brifinginde, son yıllarda iki taraf arasındaki görüşmelerde önemli uzlaşmaların olduğunu belirtti, ancak bazı konularda hala önemli görüş ayrılıklarının da devam ettiğini söyledi. Downer, bu kapsamda BM Genel Sekreterine vermek üzere bir rapor hazırlayacak, nisan ayının ikinci yarısında da Kıbrıs'ta ileriye dönük olarak ne yapılacağı konusunda buna göre bir karar verilecek.''

Grant, BMGK'nın tüm üyelerinin Alexander Downer'a Kıbrıslılar tarafından sahiplenen bir çözüm bulunması yolundaki kolaylaştırıcı çabalarında tam destek verdiğini belirtti.

Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının, Rumların AB Dönem Başkanlığını 1 Temmuz'da üstlenmesine kadar çözüm yönünde bir takvim olmasını istedikleri hatırlatılarak, bu yönde BMGK'nın Kıbrıslı Rumlar'a baskı kurup kurmadığının sorulması üzerine Grant, Downer'ın, Kıbrıs Türk tarafının bu konuda zaman sınırı konması istediğini, Rumların ise tam tersi görüşte olduğunu BMGK üyelerine anlattığını söylemekle yetindi.

Grant, ''Downer'ın raporu hakkında önceden yorum yapmak istemem'' dedi.

ÇOK TARAFLI KONFERANS KONUSU ELE ALINDI

Mark Lyall Grant, AA muhabirinin ''Brifingde Downer, çok taraflı konferansa gidilmesi yönünde bir işaret verdi mi?'' sorusu üzerine, bu konunun ele alındığını belirtti. Grant, ''Bazı BMGK üyeleri böyle bir toplantının olumlu ve olumsuz yanları ve zamanlaması konusunda birtakım görüşler ortaya attılar. Tabii Sayın Downer da konuştu. Ancak Sayın Downer bu konuda Genel Sekreter Ban'a ne gibi bir tavsiyede bulunacağını söylemedi'' dedi.

İNGİLTERE'NİN TUTUMU

İngiltere'nin, Kıbrıs'ta garantör ülkelerden biri olduğu hatırlatılarak, adada 1 Temmuz'dan ya da Rum tarafındaki seçimlerden önce bir çözümün mümkün olabileceği konusunda iyimser olup olmadığının sorulması üzerine, Grant, ''Umarız öyle olur. Biz eğer gerekli siyasi irade olursa ve iki taraf da uzlaşma gösterirse çözüm için şartların doğru olduğuna inanıyoruz. Biz BM'nin iyi niyet misyonu ve kolaylaştırıcı rolüyle, iki tarafın gelecek aylarda anlaşma sağlamasının mümkün olabilmesini umuyoruz'' diye konuştu.

Bu arada, BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey de BMGK'ya bilgi veren Downer'ın, Kıbrıs'taki görüşmelere ilişkin Genel Sekreter Ban'a rapor sunacağını teyit etti ve nisan ayının ortasında da Genel Sekreter Ban ile biraraya geleceğini bildirdi.

BM Sözcülüğü, Downer'ın, adada yaptığı açıklamada, müzakerelerin durumuna ilişkin bir raporu bu gece tamamlayıp Genel Sekretere sunacağını söylediğini bildirdi.

AA'ya bilgi veren BM kaynakları, basına açıklanmayacak kısa raporun BMGK'ya resmen sunulmayacak nitelikte ''BM içi rapor'' olacağını belirtti.

Downer'ın, BM Genel Sekreteri Ban ile 19 Nisan'da New York'ta BM Genel Merkezi'nde görüşmesi bekleniyor.

Genel Sekreter Ban, son Kıbrıs raporunda, ''Şimdi anlaşma zamanıdır. Yerel, bölgesel ve uluslararası şartlar sürekli değişiyor. Şu anki fırsat penceresi sınırsız değil ve geleceğin bir çözüm için bize daha elverişli şartlar getireceği yönünde çok az belirti var. BM, iki tarafta da gerekli siyasi irade olursa tüm Kıbrıslılar'ın yararına kalıcı bir çözümün sağlanabileceğine inanıyor'' demiş, ancak görüşmelerin bu son safhasına ilişkin belirli bir takvim üzerinde pek fazla durmamıştı.