Terör örgütü IŞİD ’den kaçan Ezidilerle ilgili Birleşmiş Milletler ’den yeni bir uyarı geldi. BM Azınlıklar Uzmanı Izsak, “Önümüzdeki günler içinde muhtemel soykırıma karşı acilen tüm tedbirler alınmalı” dedi. Sincar Dağı ’nda yaklaşık 30 bin Ezidi olduğu sanılıyor.

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ‘İslam ’a dönmedikleri ’ gerekçesiyle kasabalarına girerek katliam başlattığı Irak ’ın azınlığı Ezidilerle ilgili Birleşmiş Milletler ’den (BM) ‘soykırım alarmı ’ açıklaması geldi. BM İnsan Hakları raportörleri, önceki gün uluslararası kamuoyuna yaptıkları çağırda, Sincar (Şengal) Dağı ’na kaçan Ezidilerin potansiyel soykırım tehdidi altında olduğunu açıkladı. Çok sınırlı suyu ve gıdası bulunan Ezidilerle ilgili BM Azınlıklar Uzmanı Rita Izsak, “Önümüzdeki günler veya saatler içinde muhtemel toplu vahşet ve soykırıma karşı acilen tüm tedbirler alınmalı” dedi. “Sivillerin karada korunması ve olağanüstü tehlikelerden uzaklaştırılması gerekiyor” diyen Izsak ve beraberindeki BM görevlileri, uluslararası kamuoyu gibi Irak hükümetini de derhal harekete geçmeye davet etti.

130 ABD ’Lİ DANIŞMAN

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards ise, Sincar Dağı ’nda mahsur Ezidi sayısının 20 bin ila 30 bin arasında olduğunun altını çizdi. Edwards ’ın açıklamasına göre, şimdiye kadar dağdan kaçarak Suriye veya Irak ’ın kuzeyindeki Kürt bölgesine sığınmayı başaran Ezidi sayısı yaklaşık 35 bin. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Paul Garwood, Sincar Dağı ’na iki sağlık ekibinin ulaşabildiğini, tıbbi malzemelerin ise helikopterle gönderildiğini açıkladı. ABD ve Fransa, havadan insani yardım dağıtmayı sürdürdü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ezidileri dağdan çıkarmak için acil olarak durum değerlendirmesi yaptıklarını açıkladı. Ezidi vekili Feyyan Dahil ’in bulunduğu yardım helikopteri Sincar Dağı ’nda düşmüştü.

YARDIM İÇİN KARA ASKERİ

ABD, Sincar Dağı ’nda mahsur kalan binlerce sivilin yüz yüze olduğu insani krizin boyutunu değerlendirmek ve ilave insani yardım seçenekleri geliştirmek üzere, geçici misyonla Irak ’ın kuzeyine yaklaşık 130 asker daha gönderdi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bu takviyenin herhangi bir kara operasyonu kapsamında muharip asker konuşlandırılması gibi bir adım anlamına gelmediğini, Erbil civarına gönderilen askerlerin sadece “değerlendirme” yapacağını açıkladı. Bağdat ’ta halen 90 ve biri Erbil diğeri Bağdat ’ta oluşturulan iki ortak operasyon merkezinde de 160 Amerikalı askeri danışman görev yapıyor. Ayrıca, ABD ’nin Bağdat Büyükelçiliği ’ndeki Güvenlik İşbirliği Ofisinde de 455 civarında Amerikalı güvenlik gücü ve 100 kişilik askeri personel bulunuyor. Bu arada Beyaz Saray, dağdaki sivilleri kurtarmaya yönelik bir misyonda insani rol icra etmek üzere kara askerinin kullanılması seçeneğini dışlamazken, muharip askerlerin gönderilmesinin ise sözkonusu olmadığını yineledi.

MALİKİ'Yİ PARTİSİ DE SİLDİ

Seçimlerin yapıldığı Nisan ayından bu yana hükümet kuramayan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ’un hükümet kurma görevini Ulusal Şii İttifakı adayı Haydar el Abadi ’ye verme kararının anayasal olmadığını savundu ve isyan çağrısı yaptı. Ancak kendi partisi bile dün Maliki ’den desteğini çekti ve “ülkedeki tüm siyasal grupları, anayasal hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el Abadi ’ye destek vermeye” çağırdı.