Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) uyarı grevi başlattıklarını ve sorunlar çözülmezse Çarşamba gününden itibaren süresiz greve gidilebileceğini bildirdi.

Bozat, BES olarak dün LTB önünde yönetim kurulu düzeyinde bir çadır eylemi yaptıklarını, bugün de LTB Sarayı’nda uyarı grevi başlattıklarını ifade ederek, grevlerin her gün bir birimde yapılacağını kaydetti.

Bozat, dün izin alınmadan yapılan ve polis tarafından kaldırılan eylemin ses getirmek amacıyla yapıldığını, ancak yasalara uyduklarını ve eylemi bitirdiklerini, bugün de greve devam ettiklerini belirtti.

BES’in bugün LTB Sarayı’nda uyguladığı bir günlük uyarı grevinin yarın Sanayi Bölgesi’ndeki LTB’nin teknik servislerinde, Pazartesi günü de Fuar Alanı’ndaki Zabıta Birimi’nde yapılacağını ifade eden Bozat, sorunlarıyla ilgili bugün Başbakan İrsen Küçük’e bir mektup gönderdiklerini ve Başbakan’dan olumlu bir yanıt almamaları durumunda Salı günü de Başbakanlık önünde eylem yapacaklarını bildirdi.

Bozat, BES olarak gerekli bildirimleri gerekli yerlere yaptıklarını ve Çarşamba gününden itibaren süresiz grev haklarının da doğacağını ifade ederek, sorunların çözüleceğine inanmadıklarını söyledi.

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın greve çıkan çalışanları tehdit ettiğini ve işten durduracağını söylediği cep telefonu mesajları attığını savunan Bozat, belediyenin artık çalışanların maaşlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu, devletten gelen katkının borçlara gittiğini öne sürdü.

Bozat, Başbakan Küçük’ten çalışanların geleceğini güvence altına almasını ve yasal haklarının verilmesini istediklerini ifade etti.

BES’TEN BAŞBAKAN’A: “İKİ TARAFI DA MEMNUN EDECEK ÇARELER ÜRETİN”

BES, Başbakan İrsen Küçük’e gönderdiği mektupta, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çalışanların yaşadığı sorunların çözümü için çare istedi.

BES Başkanı Savaş Bozat, Başbakan Küçük’e gönderdiği yazıda, tüm çalışanların maaşlarının gününde ödenmesi, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarının ödenerek düzenli bir şekilde yatırılmasını; hükümetin BES üyelerinin bugününü ve yarınını temlik altına alınmasını talep etti.

Bozat yazısında, 28 belediyenin en büyük katkı payını devletten aldığına işaret ederek, belediyelerin 51/95 sayılı Belediyeler Yasası kurallarına uyma zorunlulukları bulunduğunu kaydetti.

Çalışanların statüsü ve bağlı oldukları yasalara değinen Savaş Bozat, LTB’yle ilgili şu bilgileri verdi:

“Memur statüsünde Lefkoşa Türk Belediyesi’nde çalışan üyelerimizin kadrolara intibakları 2010 yılında yapılmasına rağmen, bu süreçte büyük bir hata yapılarak ki bunun içinde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir yetkili olmasına rağmen, memur çalışanların sayısı 227’den 454’e yükseltilerek büyük bir hata yapılmıştır. Toplam personel sayısı yasa gereği 817 olarak belirlenmiş olmasına rağmen bunların 454’ünün memur yapılması ülkemizde, Türkiye Cumhuriyeti’nde ve tüm Avrupa ülkelerinde bir ilk olarak tarihe geçmiştir.

Geriye kalan 336 işçi sayısına ulaşmak için Lefkoşa Türk Belediyesi ile yaptığımız toplantılarda 136 kişinin de işçi statüsünde kadrolanmaları 3 Ocak 2012 tarihinde yaptığımız genel grev sonucu 13 Ocak 2012 tarihinde oluşturulmuştur.

Dikkatinizi çekmek üzere bir konuyu sizlere hatırlatmak isterim ki, ülkemizdeki 28 belediyeden sadece Lefkoşa Türk Belediyesi kadrolarını eksiksiz doldurmuştur.”

BES Başkanı Bozat, kritik ve acil çözüm beklediğini belirttiği ve 10 maddede sıraladığı konularda Başbakan’ın devreye girmesini ve iki tarafı da memnun edecek çareler üretmesini istedi.

Bozat şunları kaydetti:

“Belediyeler Yasası gereği Lefkoşa Türk Belediyesi, devletten aldığı katkı payının tümünü banka, finans şirketleri gibi yerlerden borçlanarak temlik ettirmiştir. Net maaşları tüm çalışanlarına ödemesi için yaklaşık dört milyon TL’ye her ay ihtiyaç duymaktadır. Buna mukabil Sosyal Sigortalar kuruma maaşlarından kesilmesine rağmen 6 aydır yatırmayan bir belediye başkanımız var. İhtiyat Sandığı primlerini de aynı şekilde Mayıs 2007 tarihinden itibaren maaşlarından kesilmesine rağmen ilgili kuruma yatırılmıyor. Gelir vergileri de Ocak 2007 tarihinden itibaren maaşlarından kesilmesine rağmen Gelir ve Vergi Dairesi’ne yatırılmıyor.

Belediye Personel Yasası’nın 33.maddesi Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanma hakkı ise 2010 yılında intibakları yapılan memur üyelerimize uygulanmamaktadır. 13 Ocak tarihinde Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi’nin bilgisine sunularak kadrolanan 136 işçi statüsündeki çalışanlarımız da Toplu İş Sözleşmesi haklarından yararlandırılmıyorlar.

15 Kasım 2012 tarihinde Belediye Meclisimizden oybirliği ile geçen yeni Toplu İş Sözleşmemizde uygulanacak denilen ve altına imza koyan Belediye Başkanı’nın bu durumu da düşündürücüdür. Belediye Personel Yasası’nın emrettiği 115. madde ‘Aylığın Ödeme Zamanı’ da yıllardır uygulanmamaktadır. Bahse konu bu sorunlar çalışanın bugününü ve yarınını tüm yasal düzenlemelere rağmen umutla bakmasını engellemektedir.”