Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün “Sağlık sistemi” ve belediyelerde yaşananlar gündeme geldi.
Meclis genel kurulunda gündem dışı konuşma yapan Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, ortaya koyduğu görüşlerinden dolayı Ertuğruloğlu’na teşekkür etti.
Nazım Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle ilgili yasal açıdan yetersizliği bulunduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin İçişleri Bakanlığı’na bağlı görülmesine karşın, belediyeler üzerinde yetkilerinin çok sınırlı olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin yazdığı uyarılar yanında, Belediyelerin mahkeme kararlarına bile uymadığını, buna karşın bakanlık olarak hiçbir yaptırım güçlerinin bulunmadığını dile getirdi.
Yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığında bunu denetleme ve “yapamazsınız” deme hakları bulunmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, daha önceki yasanın içi boş olduğunu, tüm bunları dikkate alarak bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
Meclis, denetim görevini yapmak üzere Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında saat 11.00’de toplandı.
İlk olarak Danışma Kurulu’nun aldığı karar çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’nun 5 Mart tarihli toplantısının ertelenmesi onaylandı.
Ardından ise ÖRP Milletvekili Turgay Avcı’nın Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde bulunan Askerlik (Geçici Kurallar) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Genel kurulda CTP Milletvekili Sibel Siber’in “Sağlık”, TDP Milletvekili Mustafa Emiroğulları’nın “Çevre”, UBP Milletvekili Zorlu Töre’nin “İnsan Hakları ve Ermeni Zulmü”, DGP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu’nun “Lefkoşa Türk Belediyesi” ve TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin “Tarımdaki Sorunlar” konusundaki gündem dışı konuşmaları yer aldı.

Ertuğruloğlu: LTB’de yaşanan insanlık ayıbıdır

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşma yapan Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Ertuğruloğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde anlaşma sağlanmasına karşın sorunun temelinin geçerli olduğunu vurguladı.
Yanlış bir siyaset anlayışı ve devletin kurumsallaşmada yaşadığı sıkıntı ve popülizmin siyaseti devraldığı gerçeğinin LTB’de yaşananlarla bir kez daha ortaya çıktığını ileri süren Tahsin Ertuğruloğlu, LTB’de birçok insanlık ayıbının yaşandığını söyledi.
Yatırımları yapılmayan belediye çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılara yer veren Ertuğruloğlu, belediyede yapısal ve yönetsel açıdan bir çok istismar yaşandığını, bu nedenle “sorunlar aşıldı” iddialarının doğru olmadığını belirtti.
Kendisinin belediye başkanını yerden yere vurmayı amaçlamadığını, belediye başkanının hatalar yapmasına karşın bunun tek başına belediye başkanına yüklenemeyeceğini anlatan Ertuğruloğlu, uluslararası kriterlere göre Lefkoşa Belediyesi’nin 350 personeli olması gerekirken, şu anki personel sayısının bin 20 olduğuna işaret etti.
 “Çağdaş belediyecilik yapacaksak uluslararası kriterlere uygun yapılaşma devlet ciddiyetinin gereği olmalıdır” diyen Ertuğruloğlu, devletin birçok kurumunda da aşırı istihdamlar olduğunu savundu.
Belediye yönetimi ile ilgili birçok iddiaların bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin belediye yardımlarının belediye meclis üyelerine kullandırılması olduğunu, bu nedenle belediye meclis üyelerine her ay maaş gibi çek kestiğini ileri süren Ertuğruloğlu, bazı belediye meclis üyelerinin ise yasaya aykırı olmasına karşın belediyeye sürekli mal sattığını ifade etti.
Belediye Satın Alma Tüzüğü’ne aykırı olarak yapıldığını iddia ettiği bazı ihaleler konusunda da örnekler veren Ertuğruloğlu, haşareyle mücadele ihalesinde 600 bin TL teklif veren olmasına karşın, yapılan bir değişiklikle yeni ihaleye tek kişinin katılması sağlanarak ihalenin 950 bin TL olarak bu kişiye verildiğini ve belediyenin 350 bin TL zarara uğratıldığını ifade etti.
Belediye Meclisi kararı olmadan yapılan borçlanmalar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını da belirten Ertuğruloğlu, Sayıştay’ın başlattığı soruşturma sonucunda bunların hatta daha fazlasının ortaya çıkacağına olan inancını dile getirdi.
Yapılan uzlaşma ile belediye çalışanlarının bundan sonra sıkıntı yaşamayacağını umut ettiğini dile getiren Ertuğruloğlu, yapılan yanlışların yıllardan beridir devam eden yanlış siyaset anlayışının bir sonucu olduğuna ilişkin görüşünü yineledi.
Belediyede yaşananların “Temiz siyaset”in getirilmesine bir adım olması dileğinde bulunan Ertuğruloğlu, sürdürülebilir olmayan politikalarla ülkenin iyiye gitmesinin mümkün olamayacağını vurguladı.

Nazım Çavuşoğlu: Yaptırım gücümüz yok

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, ortaya koyduğu görüşlerinden dolayı Ertuğruloğlu’na teşekkür etti.
Dün sağlanan uzlaşı sonrası belediye çalışanlarının dün iş başı yaptığını, kendisine göre de sorunların çözülmediğini ifade eden Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle ilgili yasal açıdan yetersizliği bulunduğunu söyledi.
Yerel yönetimlerin İçişleri Bakanlığı’na bağlı görülmesine karşın, belediyeler üzerinde yetkilerinin çok sınırlı olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin yazdığı uyarılar yanında, Belediyelerin mahkeme kararlarına bile uymadığını, buna karşın bakanlık olarak hiçbir yaptırım güçlerinin bulunmadığını dile getirdi.
Yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığında bunu denetleme ve “yapamazsınız” deme hakları bulunmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, daha önceki yasanın içi boş olduğunu, tüm bunları dikkate alarak bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
Belediyelerin kurumlaşmasına, kendi yapılarına saygılı olmalarına ve özerk olarak yapılarını sürdürmelerine itirazları bulunmadığını, bu şekilde yapan belediyelere sözleri olmadığını anlatan Çavuşoğlu, Lefkoşa Belediyesi dışında başka sorunlu belediyeler olduğuna da işaret etti.
 “Belediyelerin bağımsızlıklarında hiç gözüm yoktur. Ama sorumluluklarını da yerine getirsinler. Benim derdim budur” diyen Çavuşoğlu, çalışmalarını bu yönde sürdüreceğini söyledi.
Toplu sözleşmelerde yer alan ekstra yardım paketlerinin getirdiği yüklere de işaret eden Çavuşoğlu, bunların da tartışılarak konuşularak düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
İhalelerde yaşandığı iddia edilen usulsüzlükler konusunda Sayıştay’ın her yıl denetim yapacak seviyede güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, belediyelerin de kurumsallaşmasının vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Belediyeler Birliği’nin kendilerine öneri değil yasa taslağı verdiğini, belediyelerin tek ortak noktalarının yapılan katkıların artırılması olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, yapılan nüfus sayımı sonucuna göre devlet katkısının verilmesi gerektiğini, bakanlık olarak bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Belediye Meclis üyelerinin de denetim görevlerini yerine getirmediğini, bazı belediye başkanlarının belediye meclis üyeleri ile ahbap çavuş ilişkisi kurduğunu ifade eden Çavuşoğlu, belediyelerde yaşanan sorunları hep birlikte çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Nami: Denetimler konusunda bilgi verilsin

CTP Milletvekili Özdil Nami ise Bakan Çavuşoğlu’nun “Daha önce yapılan yasanın için boş olduğuna” ilişkin iddialarına yönelik olarak, neden bu kadar beklediklerini sordu. Nami, Sayıştay’ın denetimleri konusunda daha fazla bilgi istedi.
Bakan Çavuşoğlu ise kendisinin konuşmalarında herhangi bir partiyi ve belediyeyi hedef almadığını, Sayıştay’ın kadrosunun güçlendirilmesi için ise 24 denetçi alacaklarını açıkladı.

Çakıcı: Borcu kim ödeyecek

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, Lefkoşa Belediyesi’nin 140 milyon liralık borcunun ne olacağını, hükümetin bu sorunu nasıl çözeceğini sordu.
Şu anda görülenin bu borcun içinden çıkılmaz yönde olduğu görüşünü ortaya koyan Çakıcı, “Bunun sorumlusu kimdir, kimse hesap sormayacak mı?” dedi.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu ise borç rakamının ortada olduğunu söyledi.
Borçların kategori kategori olduğunu, bunun yanında belediyelerin alacakları da bulunduğunu, şimdi bir mahsuplaşma süreci başlatıldığını anlatan Çavuşoğlu, bir yapılandırma ve iyileştirmeyle çözmeye çalışacaklarını söyledi.
Çavuşoğlu, bu yapılanlar karşısında hesap sorulması için tüm verilerin zamanında kendilerine ve maliyeye iletilmesi ve tehlike görüldüğünde müdahale etme yetkisinin İçişleri Bakanlığı’nda olması gerektiğini dile getirdi.

Bozer: Meclisi adres göstermeyin

Meclis Başkanı Hasan Bozer de yaptığı konuşmada, Belediyeler Birliği Başkanı yanında, İçişleri Bakanı’nın yaptığı konuşmada mevcut yasa konusunda Meclisi hedef göstermeye çalıştığını belirterek bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası da benzer açıklamalar yapıldığını kaydeden Bozer, belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmeyip Meclis’i suçlama haklarının bulunmadığına dikkati çekerek, “Şu anda belediyelerle ilgili bekleyen bir yasa var da çıkarmadık mı?. Bu konuda hiç bir suçu olmayan Meclis’i adres gösterme haksızlıktır. Meclis Başkanı olarak bunu savunmak durumundayım” dedi.

Soyer: Bozer, bir adım atsın

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise gereksiz yere yapılan suçlamalar karşısında Meclisi savunmasından dolayı Meclis Başkanı Hasan Bozer’e teşekkür etti.
Soyer, içi boş olduğu iddia edilen Belediyeler Yasası’nın değiştirilmesi için, Bozer’den ilgili kesimlerle görüşme yaparak bir adım atmasını talep etti.
Bozer de bu konuda seve seve gerekli çalışmayı yapabileceğine işaret etti.
Bozer, aksi takdirde kurumların gereksiz yere yıpratılmaya devam edileceğini vurguladı.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise kendisinin konuşmasında Meclis’i hedef alan ifadelere yer vermediğini söyledi.

Siber: Mahcubiyet duymaktayım

CTP Milletvekili Sibel Siber,  “sağlık” konusundaki gündem dışı konuşmasında, “Geçmişte Meclis’te bu kadar çok doktor varken sağlık sisteminin niye düzeltilemediği sorusunu soranlardan biri de bendim ve bu konuda öfke ve üzüntü duyardım. Şimdi ise bu sorulara muhatap olunca mahcubiyet duymaktayım” dedi. Siber, sosyal devletin kendi şartlarına uygun sistemleri yaratıp etkin finansman yöntemiyle genel sağlık sigortası olması gerektiğini söyledi.
Bireylerin hem özelden hem devletten hizmet alma hakkını sağlayan sağlık sigortasının ülkede yaşayan herkesi kapsama özelliği olduğunu ifade eden Siber, Sağlık Sigortası’nın işleyişiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Gündemde yer alan fon yasasının, bakanlığın kaynak yaratma çalışması olduğunu dile getiren Siber, kısa vadede kaynak sağlanacağını ancak uzun vadede finans kaynağı olarak kullanılmasının yanlış olacağını kaydetti.
Siber, geçici bir dönem için böylesi bir tedbir istemenin normal olduğunu ancak bu kaynak yaratılırken hükümetin “çözümü getirecek sağlık sigortası için uğraşıyoruz, geçici bir dönem böyle bir katkı bekliyoruz” demesini beklediğini söyledi.
Sosyal Sigortalılardan Sağlık Fonu altında her ay para kesildiğini ve sağlık harcamaları için kullanılacağının söylendiğini ancak böyle bir fonun olmadığını ifade eden Siber, bu paranın maaşlara gittiğini, bunun da kabul edilemeyeceğini söyledi.
 “Bir sosyal devlette sağlığın finans kaynağından sorumlu Sosyal Güvenlik Bakanı’dır, halbuki bu kaynağı Sağlık Bakanlığı yaratmaya çalışmaktadır ki bu da yanlıştır” diyen CTP Milletvekili Siber, Sağlık Bakanlığı’nın hastaneler bakanlığı olmadığını, bakanlığın enerjisini sağlık politikalarına harcaması gerektiğini, iktidara geleli 3 yıl olmasına rağmen bu konuda çalışma yapılmadığını belirtti.

Kaşif: Gündeme gelmeli

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif de yanıt konuşmasında, sağlık sistemi hakkında söylenenlerin haklı odluğunu, 3 yıldan fazla bakanlık görevinde bulunmasına karşın araya giren daha önemli konular nedeniyle sisteme müdahale edilmediğini kaydetti.
Genel Sağlık Sigortası sisteminin ivedilikle gündeme gelmesi gerektiğini kaydeden Kaşif, bu sistemin hayata geçmesi için çalışmalara başladığını, geri dönen 2 yasa maddesinin üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Hastanelerin idaresinin bakanlığa değil çalışanlara ait olduğunu, bazen kendisine yansıyan olaylar bulunduğunu söyleyen Kaşif, hastanelerde bağış adı altında alınan paranın şimdi katkıya dönüştüğünü ve bunda kimsenin zorunlu olmadığını da yineledi. Kaşif, her şeye rağmen Genel Sağlık Sigortası’nın geçmesi gerektiğini ve bunun üzerinde çalıştığını, tamamlanınca herkesin katkısına başvuracağını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS