CHP’nin tüzük kurultayıyla daha demokratik bir anayasaya kavuşacağını altını çizen Tekin, İlker Başbuğ için de ‘Bence idam edilmesi lazım’ dedi.

CHP bir kurultaya gitmeye hazırlanıyor. CHP’li Sezgin Tanrıkulu bir açıklama yaptı. ‘Demokrasiyi esas alan bir tüzük planlıyoruz, anti demokratik hükümler gözden geçirilecek’ dedi. CHP’de antidemokratik hükümlerin olduğu bir tüzük mü vardı?

Türkiye kurultayı değil beklese yeni anayasa bekler. İşsizlik, yolsuzluk, sefalet var. Demokratik tüzük sadece CHP için geçerli değil. Tüzük tartışması sadece CHP’nin sorunu değil. Bütün siyasi partilerin sorunu. Geçmiş dönemlerde kısmen siyasi partiler yasasından kaynaklı sorunlar var kısmen de tüzük yapılırken özellikle ön seçimle ilgili çarşaf listeyle ilgili çeşitli maddeler eksik, bu eksikleri de tamamlayacağız.

Bu kurultayla CHP’de ne değişecek?

CHP’nin daha demokratik bir anayasası olacak.

CHP’de il başkanları tasfiye edildi, kadrolar değişti, parti içinde çatlak sesler çıktı. Şimdi kurultay var önümüzde. Arka arkaya CHP’de kırılmalar meydana geldi. CHP neden tek yumruk olamıyor?

Çeşitli sebepleri var tabi. Uzun süre iktidar olamayan bir partide tartışmalar olur. Beni de çok rahatsız eden özellikle örgütün CHP örgütü aynı zamanda inançlı bir örgüttür. Uzun süredir iktidar değiliz iktidara değil inanca dayalı bir örgüttür. Hiçbir beklentisi olmayan, çocuğunu işe sokamamış, ihale almamış, hiçbir şey yapmamış, cebinde emekli parasını harcayarak siyaset yapan CHP’liler var. Bunları tasfiye etmek, bunları yok saymak bizim Genel Başkanımızın dünyasında yok. Ama kimin dünyasında olursa karşısında beni bulur. Buna benim vicdanen tahammül etmem mümkün değil.

Hüseyin Çelik’in bir açıklaması oldu. Okullarda andımız ve Gençliğe hitabenin kaldırılması yönünde. CHP bu konuda ne yapmayı düşünüyor? Türkiye nereye gidiyor?

Her gün baktığınız ağacın ne kadar büyüdüğünü fark edemezsiniz. Son 5 yıldır, özellikle son bir yıldır, Cumhuriyetin değerleriyle kavga etmeyi bir gelenek haline getiren bir siyasi anlayışla karşı karşıyayız. Bu ülkede azınlıklara saygısız davranabilecek bir tek siyasi parti varsa o da AKP’dir. Daha dün Başbakan’ın konuşmasını izlediniz mi? Herkes Müslümanlıktan, dinden, imandan bahsedebilir. AKP iktidarının bahsetmemesi gerekir. Her türlü yolsuzluğun, hırsızlığın içinde olacaksınız.15 yıl önce Sayın Başbakanın etrafındakilere bir bakın, şimdiki servetlerine bir bakın. Din, imam dediler han, hamam sahibi oldular.

Bu iktidar aynı zamanda Fatih'i rehber edindi. Fatih şu an iktidar olsa bunların hepsini idam eder. Fatihe saygınız bu mu? Bu baktığınız kent yılda 20 milyon dolar rant yaratıyor. O 20 milyon dolar rantın kimlerin cebine girdiğini Sayın Başbakan benden çok iyi biliyor. Fatih’in kemikleri sızlıyor Sayın Başbakan, Hüseyin Çelik. Siz bırakın dini imanı sizin bütün maksadınız cumhuriyetin değerleriyle hesaplaşmak. Böyle bir siyasi anlayış olabilir mi?

Başbuğ hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi. CHP’nin bu konuya bakışı nedir?

Bence idam edilmesi lazım. Bir iktidar düşünün. Başbakanlar bakanlar ve bakanlar kurulu toplantısı. Ve komuta kademesinin başındaki insanla 5 yıl aynı masayı paylaşacağım, beraber yöneteceğim, dış ve iç politika konusunda devletin önemli gizli belgelerini onlarla paylaşacağım. Sonra emekli olacak ‘Pardon bu terör örgütü lideriydi’ diyeceğim. İnanılır gibi değil. Eğer o dönem eski Genelkurmay başkanı terör örgütü lideriyse bunun sorumlusu Başbakandır, bakanlardır, devletin kurumlarıdır. O zaman suç örgütü oluşturmuşlar.

Sayın Kılıçdaroğlu’nu gidişi söz konusu değil dediniz. Ancak CHP’de bir kesim Kılıçdaroğlu’nu istemiyor. Genel Başkan adayları adaylarının isimleri gündeme geliyor. Kılıçdaroğlu’nun genel Başkanlıktan çekilmek gibi bir düşüncesi var mı?

Genel başkan adayı olmak istiyorum diyen hiç kimse yok ortada. Buna en çok Sayın Kılıçdaroğlu memnun olur. Kılıçdaroğlu’nun çekilmek bir düşüncesi yok.

Sayın Başbakan CHP’nin ateist yetiştirdiğine dair bir konuşma yaptı. ‘Sizin gibi ateist mi yetiştirelim’ dedi. CHP ateist mi yetiştiriyor?

CHP’de ben ateist tanımıyorum. Bildiğim ateistler vardır O bildiğim ateistlerin bunlardan daha namuslu olduğunu söyleyebilirim. O ateistler hırsızlık, namussuzluk yapmaz, kimsenin malına mülküne göz dikmez haram yemez binlerce insanın ölümüne göz yummaz. Kim bu yetkiyi Sayın Başbakan’a Hüseyin Çelik’e vermiş? Dinimiz ‘elini harama uzatmayacaksın’ diyor. Bunların hepsinin elleri haramda. İlahi adalet bunlardan da hesap sorar.

CHP’nin yarı başkanlıkla ilgili bir hazırlığı var mı?

Hayır yok. Biz bu sistemin karşısındayız. Bir ülkede demokratik bir parlamentoyu oluşturamamışsın yarı başkalık sistemi mümkün değil. ‘Bütün sistemi Başbakan’a nasıl uydurabiliriz’ diye tartışılıyor bunlar.