IKBY Başkanı Mesut Barzani, "Kerkük'ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 12 Haziran'dan beri peşmergenin kontrolünde olan Kerkük kentine geldi.

Barzani, siyasi parti temsilcileriyle yapacağı toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Kerkük halkına teröristlere karşı verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, "Şunu bütün samimiyetimle söylüyorum: Kerkük'ün savunması için peşmerge olmaya ve elime silah almaya hazırım" diye konuştu.

Irak'ın en önemli kentlerinden Kerkük, 12 Haziran'dan bu yana peşmerge kontrolü altında.

"Kerkük için artık kötü günler geride kalmıştır" diyen Barzani, şunları söyledi:

"Bu şehir halkı çok zor günlerden geçti. Teröristlere hedef oldu. Kerkük'ün geleceğinin, bugünden çok daha iyi olacağı açıkça ortadadır. Kerkük'ü huzurlu ve güzel günler bekliyor. Kerkük, Kürdistan bölgesi sınırlarına geri döndüğünde, Kürtlerin ne kadar cömert ve dürüst olduklarını herkes görecek."

Barzani, açıklamasının ardından arasında Kerkük İl Meclisi Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi'nin de olduğu siyasi parti temsilcileri ve Kerkük İl Meclisi Kürt grubu üyeleriyle toplantıya geçti. Barzani'nin, Kerkük'ü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı koruyan peşmergeleri de ziyaret etmesi bekleniyor.

KERKÜK KENTİ NEDEN ÖNEMLİ?2003'teki ABD işgalinin ardından Irak Kürtleri Irak'taki yeni durumda yıllardır 'hayalini kurdukları'sınırları beklemedikleri bir anda kontrol altına aldılar. Kerkük'ün etrafında artık Irak merkezi hükümetinin askerleri değil peşmergeler var.

Kasım 2013'te Bağdat'taki Maliki hükümeti, Kürtlerin hak iddia ettiği bölgelere Dicle Operasyon Gücü'nü yerleştirdiğinde Irak ordusuyla peşmergeler arasında çatışmaların başlaması an meselesiydi.

Diyala, Kerkük ve Tuzhurmatu kapılarına dayanan Maliki'nin Dicle Operasyon Gücü'ne karşı Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yollara elindeki tankları konuşlandırmıştı.

El Kaide’den kopan radikal IŞİD militanları üç günde Musul'u alıp, Irak'ın kalbine doğru sokulurken hiçbir direnişle karşılaşmadılar. Maliki'ye bağlı askerler masadaki çaylarını bile bırakıp kaçtılar. IŞİD güçlerinin bunun ardından Kerkük'e doğru yönelmesini fırsat bilen peşmergeler de hızla devreye girerek Kerkük’ü ‘koruma’ altına aldılar.

Bu hamle Kerkük’ü ve üzerinde hemen hemen bütün grupların hak iddia ettiği bu kadim kentin akıbetini bir kez daha gündeme taşıyor.