Telekomünikasyon  Çalışanları Sendikası’nın (TEL-SEN) geçtiğimiz perşembe gününden beri sürdürdüğü süresiz grev, Bakanlar Kurulu’nca 60 gün süreyle ertelendi.

Erteleme kararı, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü olağanüstü toplantısında alındı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Bakanlar Kurulu Sözcüsü İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Elektrik Kurumu çalışanlarının sürdürdüğü eyleme de değindi ve çalışmama eylemininin  yasal olmadığını söyledi.

Elektrik ve telefon hizmetlerindeki aksamalara işaret eden Çavuşoğlu, grev ertelemenin Bakanlar Kurulu’nun yasal yetkisi olduğunu ifade ederek, herkesin bu karara uymasını ve saygılı olmasını istedi.

ÇAVUŞOĞLU: “ÜLKEDE SANTRALLER VE İLETİŞİM ÇÖKTÜ, BANKALAR CİDDİ EKONOMİK ZARARA UĞRAMA NOKTASINA GELDİ”

“EL - SEN’İN SÜRDÜRDÜĞÜ EYLEMİN YASALARDA YERİ YOK”

Lefkoşa, 23 Ocak 12 (T.A.K): Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz Perşembe sabahından beri devam eden Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası’nın (Tel - Sen), Telekomünikasyon Dairesi ve şubelerindeki grevini 60 gün süreyle erteledi.

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El - Sen) yine Perşembe günü başlayan süresiz grevi ise Cuma günü aynı şekilde 60 gün süreyle ertelenmişti.

Bakanlar Kurulu’nun Başbakan İrsen Küçük başkanlığındaki olağanüstü toplantısı, saat 14.00 sıralarında tamamlandı. Toplantıda alınan kararı, Kurul Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu açıkladı.

Toplantıda Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyon Dairesi’ndeki grev ve eylemleri değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, El - Sen’in 60 gün süreyle ertelenen grevinin ardından çalışanların “çalışmama hakkı” diyerek bir eylem sürdürdüğünü kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu, grev ertelemesinin, Grev Yasası’na uygun olarak Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olduğunu ancak El - Sen’in sürdürdüğü “çalışmama eylemi”nin yasalarda yeri olmadığını söyledi.

“SAĞDUYULU DEĞERLENDİRSİN, YASALARA SAYGILI OLSUNLAR”

Sendika yöneticilerinin konuyu sağduyuyla değerlendirmesini ve yasalara saygılı olmasını isteyen Çavuşoğlu, Telekomünikasyon Dairesi’ndeki grev nedeniyle ülkede santrallerin ve iletişimin çöktüğünü; bankaların ciddi ekonomik zarara uğrama noktasına geldiğini, hastanelerin acil servis telefonlarının çalışmadığını kaydederek, güvenlik, iletişim ve her açıdan bakıldığında bu grevin sürdürülemeyeceğini belirtti.

“DİYALOG İÇİN…”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı ve Bakanlar Kurulu Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu, taraflara diyalog süreci sağlayabilmek adına, Tel - Sen’in grevini 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdiklerini açıkladı.

Bu karara herkesin uyacağı ümidini ifade eden Çavuşoğlu, saygılı olunmasını istedi, KKTC’nin kişilere göre değil, yasalara göre yönetildiğini kaydetti.

“Herkes pozisyonunu yasalardaki haklarından alıyor. Biz de kararlarımızı yasalara göre alıyoruz” diyen Bakanlar Kurulu Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu, sağlıklı, huzurlu ve halkın menfaatlerini düşünerek yaşayabilmek için herkesin kararlara uyması gerektiğini ifade etti.

“EL - SEN’İN EYLEMİNİN YASALARDA YERİ YOK”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Çavuşoğlu, soruları yanıtlarken, El - Sen’in sürdürdüğü eylem çeşidinin yasalarda yeri olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Sendikalara biz de üye olduk. Sendika temsilciliği de yaptık, hukukçularla da konuştuk. Şu anda El - Sen’in de, Tel - Sen’in de grevleri 60 gün süreyle ertelendi. El - Sen’in çalışmama eylemi adı altında yaptığı uygulama hiçbir yasa altında kesinlikle yoktur” diye konuştu.

“KIB - TEK YÖNETİMİ HUKUKİ ADIM ATACAK”

KIB - TEK Yönetim Kurulu’nun disiplin tüzüğü çerçevesinde durumu değerlendirdiğini, önümüzdeki günlerde hukuki adımların atılacağını ifade eden Nazım Çavuşoğlu, herkesin hukuka uygun davranması gerektiğini, kendilerinin de hukuki mücadeleye devam edeceğini belirtti.

“BASIN YOLUYLA DİYALOG ÇAĞRISI VAR”

Bir soru üzerine Başbakan’ın dünkü basın açıklamasında sendikalara diyalog çağrısı olduğunu belirten Çavuşoğlu, diyalogsuz bir çözüm üretilemeyeceğini söyledi. Sendikaların Başbakan’la görüşmek istemesi halinde görüşebileceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Başbakan’ın basın yolu dışında, kişisel bir diyalog çağrısında bulunup bulunmadığı sorusuna karşılık ise, “Kişisel olarak çağrısı olup olmadığını Sayın Başbakan’a sormadım, bilmiyorum ama basın yoluyla bir çağrısı olduğunu biliyorum” yanıtını verdi.