Türkiye en zor günlerinde “Kardeşliğin” gereğini yerine getirirken Bakü yönetimi Ankara'yı son yıllarda daha çok yalnız bırakmaya başladı.

Haydar Aliyev'in vefatının ardından iktidara gelen oğlu İlham Aliyev, özellikle son iki yılda Ankara'ya karşı adeta soğuk savaş başlattı.

Bakü'de Türk Şehitliği'ndeki bayrakları indirtecek kadar işi ileri götüren, bu ülkede okuyan ve çalışan Türk vatandaşlarının gündelik hayatında sürekli zorluklar çıkaran Bakü yönetimi, Fransa'nın sözde soykırım yasasında Paris'le ilişkilerini gözle görülür düzeyde artırmayı tercih etti.
 
FRANSA'YI TERCİH ETTİ
Türkiye ABD ve AB'nin baskılarına rağmen Ermenistan sınır kapısını ve hava sahasını kapalı tutmayı sürdürürken Bakü yönetimi Paris Dostluk Grubu Başkanlığı'na Başkan Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev'in yapması Ankara'da hayal kırıklığına neden oldu.

Fransa'daki Ermeni tasarısına karşı tek bir adım dahi atmayan Aliyev yönetiminin bu tavrının son iki yıldır sürdüğünü belirten diplomatik çevreler, Dışişleri Bakanlığı'nın bunu kamuoyuna aksettirmemesine dikkat çekiyorlar. Ermeni oyunları Hükümete yakınlığı ile bilinen gazetelerde de küçük puntolarla geçiştiriliyor. Azerbaycan'ın bu Fransız hayranlığına rağmen, Nicolas Sarkozy ise Karabağ meselesinde Ermenistan'ın yanında yer alıyor.  Azerbaycan, buna rağmen Minsk Grubu Başkanı Sarkozy'ye 'tarafsızlığını yitirdin geri adım at” demiyor.
 
RUSLAR İNDİRİM YAPTI O ZAM..
Azerbaycan'ın Türkiye aleyhinde yaptığı bununla da sınırlı kalmadı. Rusya'da Putin yönetiminin Türkiye ile uzun vadeli ilişkileri göz önünde bulundurarak doğalgazda büyük indirime gitmesine rağmen, kardeş Azerbaycan ise hem zam yaptı, hem de Türkiye'ye yüz milyonlarca dolarlık zarar verdi. Bakü yönetimi her yıl milyarlarca dolar kar ettiği BTC boru hattından ise Türkiye'nin zararının 150 milyon dolar olduğu ifade edildi. Açığın kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikili görüşmelerini sürdürüyor.