Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Androulla Kaminara, Birleşik Kıbrıs Partisi’ni ziyaret ederek BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan ve parti yetkilileri ile görüştü.

BKP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, yaptığı konuşmada, Androulla Kaminara’nın ziyaretinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, Kıbrıs sorununun çözümü için daha çok iletişim ve çaba içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Kıbrıslı Türklerin büyük sorunlarla boğuştuğunu ve “toplumsal yok edilişe” karşı var olmaya çalıştığını söyleyen İzcan, “Avrupa Birliği’nin parçası olan Kıbrıs’ın kuzeyinde en temel insan hak ve özgürlükleri ayaklar altına alınmakta ve Kıbrıslı Türkler ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” iddiasında bulundu.

AB’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşananlara daha etkin bir şekilde taraf olması, Kıbrıslı Türklerin toplumsal varlığı ve erken çözüm yönünde adımlar atılması gerektiğini ifade eden İzcan, Kıbrıs sorununun kritik bir aşamada bulunduğunu, her iki liderin BM Genel Sekreterinin kendilerinden istediği gibi bir sonraki zirveye kadar iç konularda özlü ilerlemeler sağlaması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi üyesi bazı devletlerin de belirttiği gibi iç konularda uzlaşıya varılmadan uluslararası konferansın toplanmasının mümkün olmadığını ileri süren İzzet İzcan, “görüşme masasında uzlaşıya varmak için hiç bir şey yapmadan, uluslararası konferansın toplanmasından medet ummak büyük bir hatadır. İç konularda uzlaşıya varılmadan uluslararası konferans başarısızlıkla sonuçlanacaktır” dedi.

“Müzakerelerin çökmesi, federal çözüm zemininin ortadan kalkması ve Tayvan modeli gibi ayrılıkçı öneriler peşinde koşanların, Kıbrıslı Türklerin isteğinin bu olmadığını anlaması gerek” şeklinde konuşan İzcan, “federal zeminde erken çözüm toplumsal yok oluş tehdidi ile karşı karşıya bulunan Kıbrıslı Türkler için tek çıkış yoludur” dedi.

İzcan, BKP’nin erken çözüm ve yeniden birleşme için mücadelesine kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.