AVRUPA BASINI, DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ'NE GENİŞ YER AYIRDI     

Avrupa'daki gazete ve televizyonlar, yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı Yenikapı’daki tarihi Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne geniş yer verdi.

İngiliz Financial Times gazetesi, "İstanbul mitingi Türkiye’de birlik için umutları artırıyor" başlığıyla verdiği haberinde, "Türkiye’deki darbe girişimine karşı gerçekleştirilen tarihi, partiler üstü mitinge en az 1 milyon insan katıldı.” ifadesini kullandı. Haberde, “Miting, ülkenin bölünmüş siyaseti için bir dönüm noktasında olunduğu ümitlerini artırıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.     

Mitinge muhalefet partilerinin de katıldığının altını çizen Financial Times, bu tablonun bir ay öncesine kadar düşünülemeyeceğini kaydetti. Havadan çekilen fotoğrafların mitinge yüksek katılımı gösterdiğine işaret eden gazete, miting alanına giremeyip geri dönenlerin çokluğuna da dikkati çekti.    

TheIndependent, “İstanbul’da büyük kalabalıklar darbe karşıtı tarihi miting için toplandı” başlığını kullandığı haberde, mitingin, başarısız darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek için haftalardır süren gösterilerin zirve noktasını teşkil ettiğini belirtti.   

The Times gazetesi, "Milyonlarca Türk, Erdoğan’ın yeni ülkesini selamlamak için toplandı" başlığını kullandı. Haberde, mitingin darbe girişiminden birlik içinde çıkan yeni Türkiye’nin kutlanması anlamına geldiği ifade edildi.     

TheGuardian gazetesi, haberine, "Erdoğan, başarısız darbe girişiminden sonra Türkleri dev bir birlik gösterisinde topladı" başlığını attı. Mitingin 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra düzenlenen sokak gösterilerine son noktayı koymak için yapıldığı aktarılan haberde, çok sayıda kişinin Türk bayraklarıyla miting alanına geldiği, bazılarının giriş kapılarından geri döndüğü, yoğun katılımla miting alanının Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza büründüğü bildirildi.     

İngiliz devlet televizyonu BBC, “Büyük İstanbul mitinginde Erdoğan’dan idam cezasına destek” başlığı altındaki haberinde, HDP’nin çağrılmadığını mitinge en az 1 milyon kişinin katıldığını ifade etti. Haberde, kalabalıkların miting alanının dışına taştığı kaydedildi.     

Sky News televizyonu da BBC gibi miting haberinde idam ayrıntısını başlığa çekerken, mitingin boyutları ve katılımcıların niteliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.     

İngiliz gazetelerinin İstanbul'daki büyük demokrasi mitingine birinci sayfalarında yer vermemesi dikkat çekti.   

KKTC     

KKTC'nin en çok satan gazetesi Kıbrıs, internet sitesinde mitingi, "Yenikapı'da tarihi anlar" başlığıyla verdi. Gazete, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne vatandaşların akın ettiğini belirterek, mitinge muhalefetin de destek verdiğini, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ün de mitingde hazır bulunduğunu bildirdi.     

Kıbrıs Postasi, haberinde "Yenikapı'da milyonlar demokrasi ve şehitler için buluştu" başlığını kullandı. İstanbul Yenikapı'nın tarihi buluşmaya ev sahipliğini yaptığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve muhalefet liderlerinin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aynı meydanda toplanan milyonlara seslendiğini kaydetti.     

Vatan Gazetesi,  tarihi mitingi "Milyonlar Yenikapı'da toplandı", "5 milyon tek ses, tek renk", "Tarih bugünü unutmayacak" başlıklarıyla verdi. Gazete, mitinge yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığını ifade ederek, mitinge katılan liderlerin bir süre baş başa sohbet ettiğini, AA'nın bu tarihi anı
fotoğrafladığını aktardı.     

Güney Kıbrıs Rum basını da Yenikapı'daki tarihi mitinge geniş yer verdi.     

Cyprus Mail gazetesi internet sitesinde mitingi, "Milyonlar İstanbul'da buluştu" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Gazete, başarısız darbe girişiminin kınamak için milyonlarca insanın Erdoğan'a destek vermek amacıyla Yenikapı'da buluştuğunu yazdı.     

Cyprus News gazetesi, milyonlarca insanın Erdoğan'ın çağrısı ile darbe karşıtı mitingde İstanbul'da buluştuğunu belirtti.     

ALMAN MEDYASI     

Alman medyası, genel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idam ile ilgili sözlerine ağırlık verdi.     

FrankfurterAllgemeineZeitung ''Halk ne istiyorsa'' başlığını kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan'ın kalabalığı selamladığı fotoğrafa yer verdi. Haberde, Erdoğan'ın büyük mitingde Almanya'ya eleştirilerde bulunduğu, idam isteyen kalabalığa ''Parlamentodan çıkarsa ben onaylarım'' ifadesini kullandığı aktarıldı.     

B.Z gazetesi, yüz binlerce coşkulu kalabalığın Erdoğan için söylediği ''Ölmeyi emret ölelim'' sözlerini başlığına taşıdı. Haberde Erdoğan'ın Batılı devletlerin darbe girişimini yeterince protesto etmemesini eleştirdiği belirtildi.     

Bild gazetesi, ''Bir ülke kırmızıya büründü'' başlığıyla verdiği haberinde milyonlarca insanın miting için İstanbul'da toplandığını yazdı. Haberde Erdoğan'ın idam ile ilgili söylediği cümleler de yer aldı.     

SüddeutscheZeitung, başörtülü genç bir kadının Rabia işareti yaptığı fotoğrafa yer vererek mitinge, bir milyondan fazla kişinin gittiğine, CHP ve MHP'lilerin de mitinge katıldığına dikkati çekti.     

FRANSA MEDYASI     

Fransız Le Monde gazetesi, "Başarısız darbe sonrası Erdoğan için önemli destek" başlığıyla verdiği haberde, üç hafta süren gösterilerin ardından düzenlenen demokrasi mitinginin Erdoğan'ın güç gösterisine döndüğünü iddia etti. Haberde, son yılların en büyük mitinginde iktidar ve muhalefetiyle bütün halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında kenetlendiği belirtildi.     

France 24 haber kanalı, mitingi "Erdoğan devasa mitingle güç gösterisi yaptı" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde, milyonlarca Türk'ün Erdoğan'ın ülkede birlik mesajı çağrısına uyarak Yenikapı'daki demokrasi mitingine katıldığı vurgulandı.     

Haftalık yayımlanan Le Point dergisi, internet sitesindeki haberinde "Erdoğan taraftarları için güç gösterisi" başlığını kullandı. Haberde Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili sözlerine yer verildi.     

BELÇİKA     

Belçika'da La Libre gazetesi, Anadolu Ajansı'nın (AA) alanın büyük bir kısmını gösteren fotoğrafını günün fotoğrafı olarak seçti. Fotoğrafın altındaki yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine bir milyondan fazla Türk'ün toplandığı ve Erdoğan'ın TBMM'nin idam cezasını geri getirmeye karar vermesi durumunda bunu onaylayacağını söylediği aktarıldı.     

Gazete iki sayfa ayırdığı Türkiye ile ilgili haberinde, Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olmasını, "Avrupa sınırlarında yeni ittifak" olarak değerlendirdi. Ankara'nın Batı'yla soğuk olduğu bir dönemde Moskova ve diğer bölgesel başkentlerle ilişkisini canlandırdığı ifade edildi.    

Le Soir gazetesi, miting haberini ilk sayfadan, "Eğer halk idam cezasını isterse Erdoğan buna uyacak" başlığıyla verdi. Milyonlarca Türk'ün başarısız darbe girişiminin ardından Erdoğan'ı desteklemek için gösterdiği düzenlediği belirtilen haberde, "Sahnede Erdoğan yalnız değildi. Ona CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli de eşlik etti. Bu, Erdoğan 13 yıl önce iktidara geldiğinden beri bir ilk. Aynı zamanda milli birlik de mitingin merkezindeydi." ifadesi kullanıldı.       

 İTALYA     

İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, haberi birinci sayfadan miting alanından çekilmiş bir fotoğraf ve “Erdoğan, Avrupa’ya haklar üzerinden meydan okuyor. Ölüm cezası için evet demeye hazır” başlığıyla okuyucularına duyurdu. İç sayfadaki haberde, 1 milyondan fazla insanın geldiği mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idam cezasını halkın istemesi durumunda evet diyeceğini açıklaması geniş şekilde işlendi.     

La Stampa gazetesi, “Erdoğan, Avrupa’ya meydan okuyor. Ölüm cezasına evet diyeceğim” başlığını kullandığı miting haberinde, başarısız darbe girişiminin üstünden geçen 3 haftada İstanbul’da Cumhurbaşkanı için "okyanusları andıran bir kalabalığın" toplandığı ifade edildi.     

IlMessaggero gazetesi, Türkiye’deki geniş katılımlı miting için “Erdoğan için okyanusları andıran insan kalabalığı. Herkes darbecilere karşı birleşti” başlığını attı.     

Miting sırasında, İstanbul’daki muhabiri aracılığıyla sık sık canlı yayın yapan Rainews24 kanalı haberinde, "İstanbul’da herkes Erdoğan için meydanda" başlığını kullandı.     

İtalyan haber ajansı ANSA, “İstanbul’da 1 milyon kişi demokrasi için Erdoğan ile birlikte" başlığıyla haberi okuyucularına servis etti.     

İSPANYA     

İspanyol El Pais gazetesi, "Erdoğan, darbeye karşı tarihi mitingde aldığı desteği gösterdi" başlığıyla verdiği haberde, "Türkiye büyük olasılıkla tarihinin en büyük mitingini pazar günü yaşadı. İki muhalefet liderinin de katıldığı mitingde Türkiye Cumhurbaşkanı, 2 milyondan fazla kişi tarafından desteklendi." ifadelerini kullandı.     

"Erdoğan, İstanbul'da açıkladı: Eğer halk idam cezasını isterse siyasi partiler bu arzuya saygı duymalıdırlar" başlığını kullanan El Mundo gazetesi de mitingdeki kalabalığı "Ayakta bile olsan boş yer yoktu" ifadesiyle okuyucularına aktardı.     

ABC gazetesi, "Erdoğan, Meclis'te kabul edilirse idam cezasını yeniden uygulatacak" diye başlık attı.     

AVUSTURYA     

Avusturya'da gazetelerin İstanbul’da düzenlenen mitingi, “Mitingde ölüm cezası istendi” şeklinde benzer başlıklar ve bakış açısıyla görmesi dikkati çekti.     

Kurier gazetesi, "Erdoğan büyük mitingde ölüm cezasını sundu" başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, mitingde kullandığı idam cezasına yönelik sözlerine yer verdi. Haberde, mitinge katılanların sayısının abartıldığı, 1 milyon yerine 5 milyon olarak gösterildiği ileri sürüldü.     

Der Standard gazetesi de "Erdoğan milyonlara idam cezası vadetti" başlığını kullandı. Erdoğan’ın "idam cezası" sloganları altında çoğu ülkelerin ölüm cezası uyguladığını ifade ettiği belirtilen haberde, Erdoğan'ın "İnsanlar ölüm  cezası istiyorsa bu irade  takip edilecek” ifadelerini kullandığı bildirildi.     

İSVİÇRE     

İsviçre medyası Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ni manşetlere taşıdı.     

Ülkenin önde gelen Fransızca baskı yapan gazetesi Le Temps, "Milyonlarca Türk İstanbul'da demokrasi zaferi kutladı" manşetli haberinde, darbe girişiminin ardından Türk yetkililerce İstanbul'da düzenlenen mitinge en az 2 milyon kişinin katıldığı belirtildi. Haberde ulusal birlik için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhalefet partilerinin liderlerinin devasa mitingde sahneyi paylaştığına dikkat çekildi.     

Tribune de Geneve gazetesi, "Güçlü bir miting" başlıklı haberinde Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin ardından devasa demokrasi mitinginde halk ve muhalefetin Erdoğan'ın arkasında birleştiğini ifade etti. Haberde, Erdoğan'ın idam cezasına yönelik sözleri verildi.     

BOSNA HERSEK     

Bosna Hersek'in en yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz, "Milyonlarca insan iktidarı destekledi" başlıklı haberinde, mitingin Türkiye siyasi tarihindeki en geniş katılımlı ve en büyük miting olduğunu kaydetti.     

Oslobodjenje gazetesi, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde Birlik" başlığıyla yayınladığı haberde, mitingin "başarısız darbe girişiminin ardından gözaltılar nedeniyle Batı'nın eleştirilerine maruz alan Erdoğan için de güç gösterisi" olduğunu ifade etti.     

Faktor gazetesi, "Demokrasi zaferi için muhteşem miting" başlıklı tam sayfa haberinde, halkın 3 ila 5 milyon kapasitesi bulunan Yenikapı Miting Alanı'nı hınca hınç doldurduğunu belirtti.     

Mitingden birçok görsele yer verilen haberde, Türkiye'de ilk kez aynı mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin de katıldığına işaret edildi.     

POLONYA     

Polonya resmi haber ajansı PAP'ın, "İstanbul’daki mitingde başarısız darbe girişimi kınandı” başlıklı haberinde, “İstanbul’da Erdoğan’a büyük destek geldi. PKK'nın partisi dışında diğer muhalefet liderleri de katıldı. Yüz binlerce kişi Türk bayraklarıyla sloganlar atarak Erdoğan’ı destekledi.”  ifadeleri kullanıldı.     

Polonya’nın en yüksek gazetelerinden Rzeczpospolita, manşetini “İstanbul’da Demokrasi ve Şehitler Mitingi: Milyonlar sokakta” olarak attı. Mitingi ayrıntılı aktaran gazete, Erdoğan’a gösterilen desteğe de dikkati çekti. 

LİTVANYA, LETONYA, ESTONYA VE MACARİSTAN MEDYALARI     

Litvanya’nın LieutovsRytas gazetesi, “Erdoğan tekrarladı: İnsanlar istiyorsa idam cezası geri dönecek” başlığını kullanarak, Türk halkının büyük bir kısmının muhalefet liderleri ve Erdoğan ile dayanışma içinde olduklarını gösterdiğini belirtti.     

Letonya’da, Diena gazetesi, “Erdoğan bir kez daha idam cezasını vaat ediyor”, Estonya’daki Postimees gazetesi ise “Türkiye Cumhurbaşkanı lehine büyük gösteriler başladı” başlığını kullandı.     

Macaristan'ın önde gelen gazetelerinden MagyarNemzet, ''İstanbul'da bir milyon kişi Erdoğan'ın yanında eylemde'' başlığını attı. Gazete, göstericilerin ellerinde Erdoğan'ı öven pankartlar ve Atatürk posterleri taşıdığını yazdı.     

Günlük siyasi gazetelerden Magyarİdök, haberi ''Erdoğan'ın çağrısı üzerine İstanbul'da büyük çapta gösteri'' başlığıyla verdi. Eylemin, başarısız darbe girişimini kınamak için düzenlendiğini belirten gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, idam cezasına ilişkin sözlerini öne çıkardı.     

Haberde, ''Türkiye'de on yıllar sonra ilk defa bir eylemde, hükümet ve ana muhalefet partileri bir araya geldi.'' ifadelerine yer verildi. CHP liderinin de konuşma yaptığına dikkat çekilen haberde, Kılıçdaroğlu'nun, başarısız darbe girişiminin yeni kapılar açtığı ve yeni bir Türkiye getirdiği şeklindeki sözlerine yer verildi.     

BULGARİSTAN     

Bulgaristan’da çıkan günlük gazeteler İstanbul’daki mitinge geniş yer vererek, yazılarının büyük bölümünü AA haberlerine dayandırdı.     

Dnevnik gazetesi, mitingin ülkedeki başlıca tüm partilerin liderleri ve sempatizanlarını bir araya getirdiğini, bunun Türkiye’nin yakın tarihinde görülmemiş bir siyasi dayanışma olduğunu yazdı.     

Monitör gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yenikapı’da 5 milyon vatandaşının ortak desteğini aldığını belirterek, mitingi “tarihsel olgu” olarak nitelendirdi.     

"Erdoğan ve 5 milyon Türk darbe girişimine karşı protesto düzenledi" başlığını kullanan 24 Saat gazetesi, mitingin büyüklüğünün çarpıcı olduğunu bildirdi.     

Trud gazetesi, "Yenikapıda bir araya gelen milyonlarca Türk'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan için ölmeye dahi hazır olduğunu" yazdı. Gazete, mitingin Batı’nın Türkiye’ye yönelttiği kimi eleştirilerine yanıt olarak yapıldığını kaydetti.     

Sega gazetesi, mitingdeki görülmemiş kalabalığı, sahne ve ekranların büyüklüğünü ön plana çıkardı.