Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, hükümet olarak küçük esnafın gelişmesi ve önünün açılması için desteklerinin süreceğini belirterek, esnafa sundukları kredi ve hibe programlarının ülkeye yatırım olarak döndüğüne dikkat çekti.

Atun, esnafa sunulan faiz destekli kredilerden ülkede bulunan 11 bin esnaftan 2 bin 35’inin yararlandığını, bunun da yüzde 20’ye denk geldiğini ifade ederek, Kredi Teminat Kooperatifi ile kredi olanaklarına daha çok esnafın ulaşacağına da inanç belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bugün Kemal Altuncuoğlu başkanlığındaki Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği heyetini kabul etti.

Altuncuoğlu, bakan Atun’a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ifade ederek, Atun’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Atun’a Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun plaketini de sunan Altuncuoğlu, KKTC’de esnafın ve işletmelerin geliştiğini,  artık ülkede bir odanın yeterli olmadığını savundu.

Altuncuoğlu, bu kapsamda Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Birlikleri Federasyonu Yasası’nın gerekli olduğunu kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun  da, ana hedefin sivil toplum örgütleri ile işbirliğinde esnafı geliştirmek ve önünü açmak olduğuna dikkat çekerek, hükümet olarak bu yönde küçük esnafa destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Atun, federasyon yasasının yasal sürecinin devam ettiğini ve Meclis’e gideceğini anlatarak, hükümet olarak şimdiye dek esnafa yönelik yapılan uygulamaların ilkler olduğunu söyledi.

Esnafa esnek faizli, krediler sunduklarını, KKTC genelinde 80 milyon TL kredi verdiklerini, bundan da 2 bin 35 esnafın yararlandığı göz önünde bulundurulduğunda her esnafa yaklaşık 40 bin TL verildiğini dile getiren Atun, ellerindeki verilere göre KKTC’de 11 bin esnaf bulunduğunu, bu çerçevede kredi kullanan esnaf sayısının yaklaşık yüzde 20’ye denk geldiğini kaydetti.

Hibe programında da bir ilki gerçekleştirdiklerini ve bu projenin başarılı olduğuna inandıklarını vurgulayan Atun, bu kapsamda 21 projeye 3.1 milyon TL verdiklerini, gerek tarım gerek sanayide ise 7 milyon TL hibe yaptıklarını, yatırımcıların da 8 milyon TL kendi kaynağını kullanmasıyla ülkeye 15 milyon TL’lik yatırım olarak döndüğünü anlattı.

Atun, sivil toplum örgütlerinin olduğu yerde siyasetin olamayacağını, bu yüzden kooperatif kuran örgütlere destek olacaklarını vurguladı.

Krediye ulaşmakta bazı nedenlerden dolayı sorun yaşayan esnafın, kredi teminat kooperatifi ile daha kolay ulaşabileceğini ifade eden Atun, kobilerin gelişmesi ve iş yerlerini yenileyebilmeleri için çalışmaların süreceğini kaydetti.