Asgari ücretin artırılmamasına ve 1300 TL kalmasına tepkiler sürüyor. Türk-Sen ile Dev-İş, yayımladıkları bildirilerle tepkilerini ifade ettiler.  

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, yeni asgari ücret 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe girmesi gerekirken, birçok çağrı ve eylemlerine karşı gecikmeli toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun devlet ve işveren temsilcilerinin oylarıyla asgari ücreti artırmadığını kaydetti.

Bıçaklı, 2011'de akaryakıta, gaza, elektriğe ve her şeye zam yapılırken, dövizin de patlama yaptığı bir dönemde asgari ücretlilerin alım gücü yüzde 35-40 azalırken hükümet ve işveren temsilcilerinin oylarıyla asgari ücretin aynı bırakılmasının, asgari ücretle çalışanlara büyük darbe vurduğunu ve açlığa mahkum edildiklerini anlattı.

Bıçaklı, "Bu noktadan sonra Asgari Ücretle çalışanlar Anayasal ve yasal hakları olan eylem haklarını kullanmalıdır" dedi.

DEV-İŞ: "HÜKÜMETİN VİCDANSIZLIĞI VE AYMAZLIĞINI GÖSTERİR"

Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek de, hükümetin asgari ücreti artırmayarak "kimin hükümeti olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu" belirterek, 1 Ekim 2009'dan beri asgari ücret artmazken vatandaşların temel ihtiyaçlarına yüzlerce kez zam yapıldığını kaydetti.

Sadece elektriğe yapılan zammın, asgari ücretle yaşayan ailelerin hayatlarını kararttığını belirten Felek, DPÖ'nün açıkladığı 2011 hayat pahalılığı yüzde 14.72 iken asgari ücrete hiçbir artış getirilmemesinin, hükümetin vicdansızlığını ve aymazlığını gösterdiğini savundu.

"ENTEGRASYON POLİTİKALARININ PARÇASI"

Felek, asgari ücrete hiç bir artış yapılmamasını, entegrasyon politikalarının bir parçası olarak değerlendirdiklerini de belirterek, amacın Türkiye'de brüt 500 TL olan asgari ücretle eşitlenmesinin öngörüldüğünü; bu tutumun emekçiler ve asgari ücretliler tarafından asla kabul edilemeyeceğini ifade etti.

İSTİFA ÇAĞRISI

Asgari ücretin 1300 TL kalması kararını şiddetle protesto ettiklerini açıklayan Hasan Felek, "UBP hükümetini ve Çalışma Bakanı'nı derhal istifaya çağırırız. Dev-İş öncelikle özel sektörde çalışan emekçilerin, sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretle çalışanların temsilcisinin bulunmasını ısrarla talep etmektedir. Bunlar yapılmadıktan sonra her yıl çalışanlar aleyhine oynanan bu tiyatroyu seyretmeye devam edeceğiz" dedi.