Arap Birliği zirvesi öncesi Irak'ın başkenti Bağdat'ta biraraya gelen Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Suriye'deki şiddet olaylarının sona ermesi çağrısında bulundu.

Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Irak'ın başkenti Bağdat'ta yarınki zirveye sunulacak taslak bildiri üzerinde çalıştı.

Uluslararası haber ajansı AP'nin elde ettiği taslakta, Arap ülkeleri Beşşar Esad yönetimine şiddet olaylarını durdurması çağrısı yaptı. Taslak birdiride, Suriye yönetiminden insani yardım örgütlerinin ülkeye girişine izin vermesi de istendi.

Arap Birliği taslak bildirisinde, Esad yönetiminden barışçıl gösterilere izin vermesi, ordunun kentlerden çekilmesi ve tutukluların serbest bırakılması da talep edildi.

Bu önerilerin BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan planından farklılık taşımaması dikkat çekti. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye'nin Annan planını kabul etmesinin çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

ZEBARİ: BU ESAD'IN SON ŞANSI 
Irak Dışişleri Bakanı Zebari Annan planının Suriye rejimi için "son şans" olduğunu da belirtti. Esad yönetimi ise, Bağdat'taki Arap Birliği zirvesinden çıkan hiçbir kararı tanımayacağını duyurdu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmelledin İhsanoğlu da, yarın düzenlenecek ve Arap liderlerin katılacağı zirveye katılmak üzere Irak'a geldi.