Yüzde yüz yerli yapım olduğu ve KKTC’de 35 milimetreye basılan ilk film olma  özelliği taşıdığı bildirilen “Anahtar”, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ardından 200’e yakın filmin yer aldığı İstanbul Film Festivali’nde de özel gösterimle sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Ferhat Atik’in “Sonbahar” adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan, 2011 yapımı polisiye türdeki film, yönetmeni Cemal Yıldırım’ın da katılımıyla Beyoğlu Sineması’nda  gösterildi.

Yönetmen Cemal Yıldırım film gösterimi sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, filmin bir arkadaş grubunun KKTC’de de bir film çekebilme düşüncesiyle ortaya çıktığını, projenin internet üzerinden geliştiğini ve bu ekibin toplanarak filme başlandığını söyledi.

Yıldırım,  tamamen  gönüllülük projesi olarak başlayan filmin yardımlaşma ile sürdüğünü ve çok zor şartlardan geçerek tamamlanabildiğini söyledi.

İstanbul gibi dünyanın dört bir yanından filmler ve konukların olduğu bir ortamda filminin gösterilmesinin önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, filmin başka festivallerde gösterilmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü  ifade etti.

Yıldırım, başka film projelerinin de olduğunu belirterek, devlet ve hükümet yetkilerinin katkı koyması durumunda  KKTC’de  daha büyük bütçeli ve ülkeyi tanıtım unsurlarının da içerisinde yer alacağı filmler çekebileceğini dile getirdi.