Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, sendikaların ülkenin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) heyetini kabulünde konuşan Amcaoğlu, bazı öğretmen sendikalarının öğretmen eksikliği nedeniyle yaptıkları grevleri de eleştirdi ve “Grev yapıldığına kayıp gene kendi çocuklarımızındır” dedi.

KAMU-SEN’İN TALEPLERİ

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş kabulde, sadece çalışanların haklarını korumak için değil, ülkedeki birçok konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, verimli tarım arazilerinin giderek inşaata dönüştürülmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Verimli tarım arazilerinin bilinçsiz olarak ortadan kaldırılması, üzerlerine inşaat yapılmasının bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Özkardaş, Gazimağusa-Lefkoşa anayolu üzerindeki topraklara inşaatlar yapılmasının bir çok açıdan sakıncaları bulunduğunu kaydetti. Özkardaş, bakanlığın arazilerin korunması için acilen çalışma yapmasını istedi.

Orman Dairesi ve Devlet Üretme Çiftliği çalışanlarının iş verimliliğinin arttırılması için bazı önerileri bulunduğunu da belirten Özkardaş, Devlet Üretme Çiftliği’nin döner sermayeyle çalışıp, her zaman artıda olan bir kurum olduğunu söyledi.

Özveriyle çalışan personelin zor şartları ve sürekli bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya olmasına rağmen iş güçlüğü ödeneği almadıklarına işaret eden Özkardaş, döner sermayeyle çalıştıkları için Devlet Üretme Çiftliği çalışanlarının Maliye Bakanlığı’na hiç külfeti olmadan risk ve bulaşıcı hastalıklar için ödenek alabilmesinin düzenlenmesini  istedi.

Orman Dairesi personelinin ise, ülkedeki çarpık yapılaşma nedeniyle işlerini yapmaya çalışırken zaman zaman darp edildiklerini ifade eden Özkardaş, konuyu mahkemeye götürmelerine rağmen henüz herhangi bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Öte yandan yasalara göre rotasyonla çalışan personele verilmesi gereken ödeneğin de Orman Dairesi personeline verilmediğini anlatan Özkardaş, Amcaoğlu’ndan bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını ve rotasyon tüzüğü hazırlanmasını talep etti.

Amcaoğlu’ndan, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı bazı dairelerde 4. derecede çalışan personelin, 3. dereceye yükseltilmesi konusundaki çalışmaların da tamamlanmasını isteyen Özkardaş, bakanlıkla işbirliği içinde çalışılıp sorunların çözümlenmesi için hazır olduklarını ekledi.

İŞ VERİMİNE YÖNELİK TALEPLER

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da, bir sendikanın iş verimini arttırmak için taleplerde bulunmasının ülkenin ihtiyacı olan bir davranış olduğuna işaret ederek, kamuda iş verimliliğini arttırmanın hedef olması gerektiğini söyledi.

Sendikanın rahatsızlık duyduğu tarımsal araziler konusunun önemli olduğunu, bakanlık olarak bu konuda bazı çalışmaları bulunduğunu ifade eden Amcaoğlu, imar planlarının yeniden gözden geçirilmesi için çalışma başlattıklarını kaydetti.

“Yayılımcı iskan politikaları bütün verimli toprakları elden çıkarabilir” diyen Amcaoğlu, verimli tarım arazilerinin korunması için daha ileriki zamanlarda daha değişik çalışmalar da yapılabileceğini belirtti.

Amcaoğlu, Türkiye’den su getirilmesi projesinin hayata geçmesiyle tarımsal arazilerin öneminin daha da artacağını vurgulayarak, gerekli önlemlerin bir an önce alınacağını söyledi.

Devlet Üretme Çiftliği ve Orman Dairesi personeliyle ilgili sendikanın düşüncelerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Amcaoğlu, personelin sıkıntılarının giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Dairelerdeki personel eksikliğinin giderilmesi için de Ocak veya Şubat ayı gibi kadroların açılacağını belirten Amcaoğlu, bakanlığın terfilerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, bazı dairelerde terfilerin gerçekleştirildiğini, diğerleri için de Kamu Hizmeti Komisyonu’nun saptayacağı program dahilinde işlemlerin tamamlanacağını anlattı.

Sıkıntıların aşılması için Kamu-Sen’le işbirliği içinde çalışmaya hazır olduklarını söyleyen Amcaoğlu, sendikaların ülkenin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

“GREV YAPILDIĞINDA KAYIP GENE KENDİ ÇOCUKLARIMIZIN”

Öğretmen sendikalarının öğretmen eksikliği nedeniyle yaptıkları grevleri de eleştiren Amcaoğlu, “Grev yapıldığına kayıp gene kendi çocuklarımızındır” dedi.

Sendikaların bir takım haklar talep ederken, başkalarının haklarına tecavüz etmemeleri gerektiğine dikkat çeken Amcaoğlu, yapılan grevlerin ülkede daha büyük sıkıntılara yol açabileceğini ekledi.