Alman parlamentosunun alt kanadı, ülkede yaşayan Türklerin yararlanacağı bir yasayı kabul ederek, yabancı kökenli Alman uyruklu gençlere çifte pasaport taşıma hakkını onayladı.

Bu yasadan önce çoğu AB üyesi olmayan ülkelerden olan göçmen ailelerin çocukları 23 yaşına geldiklerinde ya Alman uyruğunu ya da ana-babalarının ülkesinin vatandaşlığını seçmek zorundaydı. Almanya'da sayıları üç milyon olan ancak yarısı Alman uyruğuna geçmiş olan Türk toplumu, Almanya'nın uyguladığı kısıtlayıcı pasaport yasağından şikayetçiydi.

TÜRKLER YILLARDIR MÜCADELE EDİYORDU

Yeni yasaya göre 21 yaşına gelen gençler, en az sekiz yıl Almanya'da yaşamış olmak, ya da bu ülkede altı yıl okula devam etmiş ve diploma almış olmak şartını yerine getirdiklerinde çifte pasaport taşıyabilecekler. Ancak Türk toplumunun önde gelen isimleri, çifte pasaport hakkının onlarca yıl Almanya'da yaşamış olan daha yaşlı kuşaklara verilmemesini eleştiriyorlar. Başbakan Angela Merkel'in koalisyon ortağı merkez-sol Sosyal Demokrat Parti'nin çabalarıyla çıkan yasaya, aynı anda iki ülkeye bağlılığın mümkün olmadığını savunan muhafazakarlar karşı çıkıyordu.