Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ve bazı sivil toplum örgütleri (STÖ), Haspolat bölgesinde bulunan bir vakıf arazisinin, “iki ay önce kurulan ve kurumsal kökleri meçhul” olduğu savunulan bir vakfa kiralanması kararını bugün Başbakanlık önünde düzenlediği eylemle protesto etti.

Eyleme CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da katılarak destek verdi.

“Eğitim mi külliye mi karar ver”, “Karara imza atanların vicdanı rahat mı”, “Tek tarikat uygarlıktır”, “100 TL’ye ülke satılmaz” ve “Dönümünü 50 Kuruş’a sattınız” yazılı pankartlarla Başbakanlık önüne giden eylemciler, burada hükümetten kararın geri alınmasını talep etti.

UKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen yaptığı konuşmada, Haspolat’ta UKÜ’nün yanında bulunan araziyi 20 yıl önce kendilerine verilmesi için başvuru yaptıklarını ancak arazinin 2 ay önce kurulan bir vakfa verildiğini kaydetti.

Yükselen; “kamuoyunun, ülkeye külliye ihtiyacının nereden doğduğunu merak ettiğini ve bir açıklama beklediğini” ifade ederek, üniversitelerin ülkeye yaptığı istihdam ve ekonomik getirinin ortada olduğunu vurguladı.

Ülkede yüksek öğrenime değer verildiğinin söylendiğini ancak uygulamada bunun böyle olmadığını öne süren Yükselen, hükümetin aldığı kiralama kararından hemen geri adım atmasını istediklerini belirtti.

UKÜ ve STÖ’lerin ortak açıklamasını ise UKÜ öğretim görevlisi Çağlar Burak Burtan okudu.

UKÜ, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Bilgisayar Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Endüstri Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden, Metalürji ve Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, Kanser Araştırma Vakfı, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, POST Araştırma Enstitüsü, Kıbrıs Havaları Derneği, Friends of Nature Cyprus, Feminist Atölye, Güzelyurt İlçesi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği, Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği ve The Management Centre’in imza koyduğu bildiride; “hükümetin söz konusu araziyi külliye yapımı için yangından mal kaçırırcasına, süratle ve büyük bir gizlilikle kiraladığı” savunuldu, “dayatma” olarak nitelenen karar protesto edildi.

Açıklamada, “bu konuda tüm sorumluların hesap vermek zorunda olduğu” ifade edilerek, hükümete eleştirilerde bulunuldu.

Bu kararın kendilerine “ülkenin toplum iradesini ve isteklerini dikkate almayan, ülke gerçeklerini ve ihtiyaçlarını göz ardı eden, Vakıflar İdaresi’nde yapılanlardan bihaber olan, hukuka aykırı davranan, verilen sözlerin arkasında durmayan ve yüksek öğretime değer vermeyen” bir hükümet tarafından yönetildiğini gösterdiğini savunan UKÜ ve STÖ’ler hükümeti; aldığı bu “vahim” karardan dönmeye çağırdı.