Erdoğan, Taraf Başyazarı Altan'ın 'Alaturkalık' başlıklı yazısı için 30 bin TL'lik dava açtı. Taraf da 'küstah', 'taşeron' ve 'müzik kutusu' sözlerini yargıya taşıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin Sevencan, Taraf Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın "Alaturkalık' başlığıyla önceki gün kaleme aldığı yazı nedeniyle dava açtı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AVUKATLARI DAVA AÇMIŞTI

Altan'ın yazısında "Erdoğan'ın şahsiyet haklarına saldırı kastıyla, fevkalade ağır hakaretlerde bulunduğu' öne sürülerek, köşe yazısından alıntılara yer verildi. Dilekçede, "Yazının Erdoğan'ı eleştirmeye değil; aşağılamaya, küçük düşürmeye, cahil, bilgisiz ve ilgisiz olmakla itham etmeye yönelik olduğu' ve yazıdaki değerlendirmelerin 'düşünce açıklaması' olarak kabul edilemeyeceği savunuldu. Yazıdaki ifadelerin sağduyu sahibi bir kişinin kabul edeceği sözler olmadığı kaydedilen dilekçede, "Topluma böyle bir dilin aşılanması basının var oluş nedenlerini zayıflatır, hatta işlevini de etkisizleştirir. Bu nedenledir ki davalı, Basın Kanunu, yerleşik yargısal ve bilimsel içtihatlarca da sabit olduğu üzere dava konusu yayınla, müvekkil davacı asilin kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça bir saldırı gerçekleştirmiştir' dendi.

Basın özgürlüğü ve eleştiri hakkının hiçbir zaman için uluslararası metinlerle, anayasayla ve yasalarla güvence altına alınan, kişilerin şeref ve haysiyetinin ihlali aracı olarak kullanılamayacağı belirtilen dilekçede, Altan ve Taraf gazetesinden toplam 30 bin lira manevi tazminat talep edildi.

Taraf'tan 30 bin TL'lik dava

Başbakan Erdoğan'ın davasına karşılık gazetemiz Taraf da AKP İl Başkanları Toplantısı'nda sarf edilen "küstah", "taşeron" ve "müzik kutusu" sözlerini yargıya taşıyor. Başbakan Erdoğan, isim vermeden Taraf 'ın Stratfor belgelerinde yer alan yazışmalara ve gazete manşetine atıfta bulunarak "Söylentilere kanıp bize ömür biçenler, cüretkâr oldukları kadar büyük de bir küstahlık içindedir. Bu söylentileri manşetlerine taşıyanlar da, bu mihrakların taşeronluğunu yapanlar da aynı şekilde büyük bir küstahlığın içindedir" demişti. Erdoğan, Taraf 'ı parayla çalışan bir müzik kutusuna benzeterek, "Bazı kafelerde müzik kutuları olurdu. Neyi seçerseniz bir lira karşılığı onu dinlersiniz. İşte şu anda tıpkı o bir lirayla çalışan müzik kutuları gibi manşet atan, köşe yazısı yayınlayanlar var. Jetonu alıyorlar manşet çıkarıyorlar" ifadesini kullanmıştı. Taraf gazetesi avukatlarından Veysel Ok, Başbakan hakkında 30 bin TL'lik maddi ve manevi tazminat açacaklarını söyledi.

Ahmet Altan'ın sözleri

Erdoğan'ın Taraf için kullandığı sözleri eleştiren Altan, köşesinde şu ifadeleri kullanmıştı: "Başbakan Erdoğan'ın, acemi garson çırağı gibi tablasındaki polemik sözcüklerini avuçlayıp âdapsız, usulsüz masaya fırlatması beni bazen öfkelendiriyor, bazen de onun bağırış çağırışlarına bakınca hiddetle olduğu yerde tepinen küçük bir oğlan çocuğunu izliyor duygusuna kapılıp gülümsüyorum. Dün gene bizim gazeteyle ilgili izandan pek nasibini alamamış bazı laflar söylemiş. Bizim bir gün önceki manşete ertesi gün tepki göstermesi gazeteleri pek de iyi izleyemediğini gösteriyor, basın danışmanları daha iyi çalışırlarsa adamcağız da sövmek istediğinde öyle eski zamandaki kara trenler gibi istasyona rötarlı girmez. Bir de, Stratfor'un gizli raporlarını yayımladığımız için bizim gazete hakkında söylediği "müzik kutusu" lafı var. Zavallı Başbakan'ın aklı iyice karışmış. O Stratfor'un Türkiye'deki "ortağı" Başbakan'ın yakın akrabalarının yönetimindeki gazete, o Stratfor'un en önemli haber kaynağı Başbakan'ın başdanışmanı. Başbakan dört bir koldan sarılmış, Stratfor burnunun dibine girmiş. Ve Stratfor "müzik kutusuna" parayı atınca o müzik başka yerde değil Başbakan'ın odasında çalıyor."