Afganistan'ın dünyanın en yüksek anne ölüm oranına sahip olduğu açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afganistan'da her 11 kadından birinin gebelikten kaynaklanan sorunlar ya da doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.  

Bu oran komşu ülke Tacikistan'da 430'da birken Avusturya'da 14.300'de bir.

BM tarafından geçen yıl yayımlanan bir raporda, Afganistan'daki kız çocuklarının yarısının, 15 yaşından önce evlendirildiğini ortaya çıkarmıştı.

DSÖ, 15 yaşından önce doğum yapmak zorunda kalan kız çocuklarının ölüm riskinin 20'sinde doğum yapanlara oranla 5 kat fazla olduğunu belirtti.  

Asya'nın en yüksek doğurganlık oranlarına sahip olan Afganistan'da her bir kadın, ortalama 5,1 bebek sahibi oluyor. Ülkede modern doğum kontrol yöntemlerini kullanan kadınların oranı sadece yüzde 16. 

Doğumun sıradan bir deneyim kabul edildiği ülkede kadınlar, bebeklerini genellikle evde ve tek başına dünyaya getiriyor.

Başkent Kabil'de Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kontrolündeki Ahmet Şah Baba Hastanesinde tedavi gören 12 çocuk annesi 40 yaşındaki Bazbobo, bebeklerini evde, tek başına doğurduğunu anlattı. 13. çocuğuna 7 aylık hamile olan Bazbobo, kadınların tek başına hastaneye gidemediğini, ancak yanlarında bir erkek akrabaları varsa tedavi görebildiklerini söyledi. 

Kadınların hastanelere motosiklet, eşek ve hatta el arabası üzerinde götürüldüğü ülkede kadınların erkek doktorlar tarafından tedavi edilmesi hala tabu olarak kabul ediliyor. Kadınların eğitim hakkı büyük oranda kısıtlandığı için ülkede kadın doktor ve ebe sayısı yok denecek kadar az.

Merat kentindeki hastanede çalışanlar, birkaç gün önce 15 yaşındaki gebe bir kızın eşek sırtında 8 günlük bir yolculuğun ardından hastaneye getirildiğini, ancak gebeliğe bağlı yüksek tansiyon nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Doğum yapan kadınlar, kimi zaman da köyün yaşlılarına teslim ediliyor. Görgü tanıklarına göre ellerini bile yıkamayan bu kişiler, bebeğin göbek bağını kırık bir cam parçası ya da ayakkabının kenarı ile kesiyor.

DSÖ sıralamasına göre Afganistan, bir kez daha bir kadının çocuğunu dünyaya getirmesi için en tehlikeli bölge oldu.