ABD, son 50 yılın en büyük kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Su kaynakları hızla tükenen ABD, dünyayı hızlı bir şekilde gıda krizinin eşiğine getirebileceği gibi, uzmanlar gıda fiyatlarının önemli bir şekilde artabileceği uyarısında bulunuyor.

Mısır ve soya fasulyesi fiyatları, küresel gıda piyasasında dün rekor seviyeye çıkarken, 30’dan fazla ülkede protesto eylemlerine neden olan 2007-2008 krizinin neden olduğu yüksek fiyatları bile geride bıraktı.

Gıda fiyatları, geride kalan beş haftada yüzde 50’den fazla artış gösterdi ve Rusya’nın tahıl ihracatını durdurduğu 2010’da yaşanan artışın üzerine çıktı. Uzmanlar, dünyanın mısır, soya fasulyesi ve buğday ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan ABD’de yaşanan kuraklığın, Mısır’dan Çin’e kadar tüm ülkeleri etkileyeceğini belirtti.

ABD’li yetkililer, “1956’dan bu yana en kötü iklim koşullarını yaşadıklarını ifade ederken, gıda piyasasındaki talep ve arz dengesizliğinin 2007-2008 döneminden çok daha kötü olduğunu” vurguladı.

Rabobank finansal hizmetler şirketinden analist David Nelson, “ABD’de gerçek bir tahıl felaketi yaşanıyor. 2008’de yaşanan fiyat artışını da geride bıraktık” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün genel direktörü José Graziano da Silva ise Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Gıda fiyatlarındaki artış, gelirinin yüzde 75’ini gıdaya harcayan nüfus için özellikle çok endişe verici” ifadesini kullandı.

USA-DROUGHT UDPATE C

MİLYARLAR AÇLIK ÇEKEBİLİR
Dünyayı 2007-2008’de etkisi altına alan gıda krizi, Bangladeş’ten Haiti’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde ayaklanmalara neden olmuş, kriz bir milyardan fazla insanı etkilemişti. Gelişmekte olan ülkelerdeki bol pirinç ve buğday miktarı, krizin yoksul nüfusları çok ciddi açlık çekmekten kurtarmıştı.

ABD Tarım Bakanlığı’nda baş ekonomist olan Joseph Glauber ise beş yıl önceki krizden daha iyi bir durumda olduklarını savundu. Glauber, “Fiyatlar çok yüksek. Ancak beş yıl önce patlak veren buğday kıtlığı şu noktada söz konusu değil” dedi.

Save the Children yardım derneğinin başkanı Justin Forsyth, mevcut fiyatların yoksul insanlar üzerinde etkili olmaya başladığını öne sürdü. Forsyth, “Beklenen yağmurların gelmemesi ve yüksek fiyatlar milyonlarca insanı açlık sınırına getirdi” dedi.

ÜRETİM RAKAMLARI AŞAĞI ÇEKİLDİ
ABD Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz hafta içinde, içinde bulunulan çeyrek için mısır üretim rakamlarını aşağı çekerken, meteoroloji uzmanları mısır ve soya fasulyesi ekinlerinin yarısının iki hafta içinde kuruyacağını belirtti. Aynı süre içinde, ABD’nin mısır üretiminin yüzde 8 ile 15 arasında azalması bekleniyor.

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, iki gün önceki açıklamasında, “Her gün dizlerim üzerine çöküyor ve fazladan bir kez dua ediyorum” demişti. ABD’de Ağustos itibariyle bir kile tahılın 9 dolar gibi rekor bir fiyata çıkacağı tahmin ediliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü’nden Graziano da Silva, tahıl krizinin daha da kötüleşmesini önlemek için 2012 sona ermeden hükümetlerarası bir konferans düzenlemeleri gerektiğini söyledi.