Maliye Bakanlığı Nisan ayındaki bütçe açığının, Corona virüsü krizinin ekonomik etkisini bertaraf etmeye çalışan hükümetin harcamalarının büyüklüğünü gösterdiğini bildirdi. ABD ekonomisinin daha önceki en büyük bütçe açığı geçen Şubat ayında gerçekleşmiş ve bütçe 235 milyar dolar açık vermişti.

Ülkede 2019 yılının Ekim ayında başlayan ve 30 Eylül 2020'de sona erecek olan mali yılda, Nisan ayına gelindiğinde bütçe açığı 1 trilyon 480 milyarı bulmuş durumda. Geçen yılın aynı döneminde bu açık 532 milyar dolardı. 2011’in aynı dönemindeki 870 milyar dolarlık bütçe açığı rekoruysa bugün açıklanan rakamla kırıldı.

ABD Kongresi 27 Mart’ta 2 trilyon 300 milyar dolarlık bir kurtarma paketini kabul etmişti. Halka, işletmelere, eyaletlere ve yerel yönetimlere yapılan yardımlar, diğer paketlerin de kabul edilmesiyle 3 trilyon doları bulmuştu.

Nisan, bazı ekonomiyi canlandırma programlarının ilk ödemelerinin yapıldığı ay oldu. Yaklaşık 600 milyar dolarlık ödeme yapılırken, devlet gelirleri ise 300 milyar dolar düştü. Normalde vergi beyanı ayı olan Nisan’da Hazine fazla verirdi; ancak vergi beyanları da Temmuz ayı ortasına kadar ertelenince açık verilmesi kaçınılmaz oldu. ABD hükümeti son 66 yılda sadece 15 defa Nisan ayında açık vermişti.