ABD’de, ülkenin ve dünyanın kaderini önemli ölçüde etkileyecek 6 Kasım başkanlık seçimlerine uzanan yolun heyecanı bugün Iowa Eyaleti’nde başlıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin, Demokrat Parti Adayı Başkan Barack Obama’ya karşı hangi adayla yarışacağına karar vermesini belirleyecek önseçimlerin ilk durağı Iowa olacak.

10’a yakın aday adayı aylardır öncelikle farklı kesimlerden oluşan Cumhuriyetçi seçmen kitlesinin olurunu almaya çalışıyor. Seçmenlerin tercihlerinin sık sık değiştiği dikkatleri çekerken, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Iowa’da yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında öne çıkan isim oldu. Buna göre, Romney yüzde 24 ile ilk sırada gelirken, ardından yüzde 22 ile Temsilciler Meclisi üyesi Ron Paul ve yüzde 15 ile eski senatör Rick Santorum geliyor.

ATAÜRK HAYRANI
Bir “Atatürk hayranı” olmasıyla bilinen Newt Gingrich’in destek oranı ise yüzde 12’ye indi. Romney, Iowa’daki konuşmalarında, Obama’ya karşı sonuna kadar mücadele edebileceğini sık sık dile getirdi.

PSİKOLOJİK ETKİ
Cumhuriyetçi Parti içindeki dengelerin şimdiye dek gözlendiği gibi yine değişebileceğine de dikkat çekiliyor. Önseçimler, Iowa’dan sonra “büyük sınav” olarak görülen New Hampshire’de yapılacak. Yoklamalar, Romney’yi New Hampshire’de de önde gösteriyor. Iowa, ülke genelini temsil eden bir eyalet olmasa da, önseçim sonuçlarının, diğer eyaletlerdeki seçmenler üzerinde ‘psikolojik etki’ yaratma potansiyeli açısından önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Cumhuriyetçiler, adaylarını seçerken, ‘ılımlı’ Romney yerine ‘’gerçek bir muhafazakâr başkan adayı’’ mı, yoksa ‘’Obama ile yarışabilecek bir başkan adayı’’ mı isteyecekleri konusunda kararsız kalıyor. Anketlere bakıldığında da özellikle Romney’yi istemeyen muhafazakârların, her defasında yeni bir adaya yöneldiği görülüyor, ancak henüz üzerinde uzlaşabildikleri bir aday bulunmuyor. Birçok muhafazakâr, Romney’nin Cumhuriyetçiler için fazla ‘ılımlı’ kaldığını düşünüyor.