ABD, Mevlüt Kar isimli El Kaide bağlantılı Türk vatandaşını terörist listesine ekledi. MİT için muhbirlik yaptığı iddia edilen Kar kırmızı bültenle aranıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce MIT için muhbirlik yaptığı ortaya çıkan ve El Kaidebağlantılı olduğu iddia edilen Türkiye vatandaşı Mevlüt Kar’ı terör listesine aldı. Mevlüt Kar, Amerikan Maliye Bakanlığı ile koordine şekilde hazırlanan ve terörist eylemler yapmasından şüphelenilen kişilerin mal varlıklarını donduran “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler” listesine Faslı Yasin ve Münir Şuka kardeşlerle birlikte girdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mevlüt Kar’ın Ortadoğu ve Avrupa’daki bazı terör eylemlerindeki rolleri nedeniyle listeye alındığı, bu kişilerin Amerikalılarla mali işlemler yapmalarının yasaklandığı ve ABD’deki tüm mal varlıklarının da dondurulduğu kaydedildi.

 
Mevlüt Kar, ABD’nin terör örgütleri listesindeki İslami Cihad Birliği için çalıştığı gerekçesiyle listeye alındı. Kar’ın, 2007 yılında Almanya’da Amerikan askeri tesisleri ve Amerikan vatandaşlarını hedef alan bir bombalı saldırı planına karıştığı belirtildi. Almanya vatandaşı olan Mevlüt Kar’ın terör eylemleriyle bağlantısı ilk kez 2003 yılında Almanya’da Ebu Masab el Zarkavi’yle ilgili bir soruşturma sırasında ortaya çıkmıştı.

Şifre: Uzun salatalık
Kar, Zarkavi için İran’a sahte pasaport götürmek ve Avrupa’daki olası saldırılara yardım etmekle suçlanmıştı. 1980 doğumlu Kar’ın işbirliği içinde olduğu kişilerle silah, namlu, zehir yerine elma, muz, uzun salatalık, meyve suyu gibi şifreli kelimeler kullanarak haberleştiği tespit edilmişti.  Ancak 2009 yılında Almanya’da başka bir terör davasında Kar’ın kimliği ile ilgili daha ilginç detaylar ortaya çıkmıştı. Düsseldorf’taki mahkemede bir zanlı Almanya’da planladıkları bombalı saldırılar için 26 patlayıcı fünyesini Kar’ın temin ettiğini açıklamıştı. Türk istihbarat birimleriyle yakın ilişkileri olduğu iddialarının ardından MİT, Kar’ın bir dönem kendileri için muhbirlik yaptığını kabul etmişti.
Kar, Almanya’nın talebiyle 8 Ağustos 2002’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda tutuklanmış, ancak mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılmıştı. Lübnan 2003 yılında Kar hakkında ülkede El Kaide bağlantılı hücre kurmaya çalışma suçundan 15 yıl hapis cezası vermişti. Kar hakkındaİnterpol’ün arama emri var.