ABD KONGRESİ, MEŞHUR HELLİM PEYNİRİNDEN KIBRIS KAHVESİNE, SICAK KANLI EV SAHİPLİĞİNDEN MÜZİĞİNE, İLK KEZ KKTC’NİN ZENGİN TARİH VE KÜLTÜRÜYLE TANIŞTI

ERDENGİZ:''GELECEK KONGRE DÖNEMİNDE ZİYARET EDEBİLECEĞİMİZ, KIBRIS KONUSUNU ANLATABİLECEĞİMİZ YENİ DOSTLAR KAZANMIŞ OLDUK''

ABD Kongresi, meşhur hellim peynirinden Kıbrıs kahvesine, sıcak kanlı ev sahipliğinden müziğine, Kuzey Kıbrıs'ın zengin tarih ve kültürüyle tanıştı.

ABD Kongresi'nin çalışma binalarından Rayburn'de ilk kez ''Kıbrıs Türk Günü'' düzenlendi.

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türk Amerikan Toplum Merkezi (TACC), Washington Amerikan Türk Derneği (ATA-DC), Maryland Amerikan Türk Derneği (MATA), ''Gezici Türk Kahvi Evi'' ve Kuzey Kıbrıs Kültür Derneği'nin ortaklaşa yaptığı etkinliğe, 230 civarında kongre üyesinin ofisinden yetkililer katıldı.

KKTC'nin zengin tarihi ve kültürünün tanıtıldığı etkinlikte konuklar, etkinlik sayesinde KKTC'nin meşhur hellim peynirinin yanı sıra, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini ve leziz Türk kahvesini tatma imkanı buldu.

Programdan hayli etkilendiklerini belirten katılımcılar, Kuzey Kıbrıs'ın mutfağını da çok beğendiklerini dile getirdiler. 

230'DAN FAZLA KONGRE ÇALIŞANI

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan KKTC'nin Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz de çok başarılı bir ''Kıbrıs Türk Günü'' geçirdiklerini söyleyerek, ABD'deki Türk Amerikan kuruluşlarına bu etkinliğin hayata geçirilmesindeki katkılarından ötürü teşekkür etti.

Etkinliğe 230 Kongre üyesinin ofisinden yardımcıların katıldığını, beklenenin üstünde bir katılım olduğunu belirten Erdengiz, katılımcıları Kıbrıs konusunda bilgilendirme fırsatı elde ettiklerini, bu açıdan çok yararlı bir gün olduğunu söyledi.

Erdengiz, gelecek yıl bu katılımı daha da artırmayı hedeflediklerini kaydederek, ''Gerek katılım açısından gerekse içerik açısından çok güzel bir gün geçirdiğimize inanıyorum'' dedi.

Etkinliğe katılan konukların önemli bir bölümünün kendileriyle ilk kez temas kurduğunu ve Kıbrıs Türkleri hakkında ilk kez bilgi aldığını anlatan Erdengiz, ''Dolayısıyla bizim açımızdan, gelecek Kongre döneminde ziyaret edebileceğimiz, Kıbrıs konusunu anlatabileceğimiz yeni dostlar kazanmış olduk. Bu açıdan bizim için çok önemli bir gündü'' diye konuştu.

''ÖZELLİKLE HELLİM PEYNİRİ VE TÜRK KAHVESİNE BAYILDILAR''

ATAA Yönetim Kurulu üyesi Günay Evinch de AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Kongre'nin yaklaşan seçimler dolayısıyla tatilde olmasına rağmen, etkinliğe beklediklerinden de iyi bir katılım olduğunu ifade ederek, konuklara Kıbrıs Türk kültürünü, mutfağını tanıttıklarını söyledi.

Evinch, etkinlik sayesinde Kıbrıs Türk kökenli Amerikalıların kendilerini ABD Kongresi üyelerinin yardımcılarına tanıtma olanağına eriştiğini söyledi.

Konukların özellikle hellim peynirine ve Türk kahvesine bayıldığını anlatan Evinch, 157 üyesiyle Kongre'deki en büyük dostluk gruplarından biri olan Türkiye Dostluk Grubu üyelerinin de kendilerine bugünün düzenlenmesinde yardım ettiğini, önemli bir oda olan Adalet Komitesi'nin odasını ayarladıklarını belirtti.

Evinch, ''Bir ara odada 150'yi aşkın kişi vardı. Herkes neşeyle Türk kahvesinin, hellim peynirinin, dolmanın, Kıbrıs Türk müziğinin keyfini çıkardı. Herkes için her açıdan pozitif bir deneyimdi bugün'' diye konuştu.

Kongre üyeleri üzerinde önemli etkiye sahip yardımcılarıyla yaptığı sohbetlere de değinen Evinch, onların, ''Kongre üyeleri her şeye 'evet' der, biz ise yardımcıları olarak her şeye 'hayır' deriz. Ama biz Türkler için 'evet' demeye başladık, çünkü sizleri, Türkiye'yi artık daha iyi tanıyoruz'' dediklerini, Türkiye'ye karşı büyük bir ilginin olduğunu anlattı.

Evinch, Kıbrıs Türklerinin cesareti ve pozitifliliğinin herkesin takdirini topladığını sözlerine ekledi.