AB LİDERLER ZİRVESİNDEN RUSYA'YA UKRAYNA'NIN YENİ SEÇİLEN DEVLET BAŞKANI POROŞENKO İLE İŞBİRLİĞİ YAPMASI ÇAĞRISI ÇIKTI

 AB devlet ve hükümet başkanları, Rusya'ya Ukrayna'nın yeni Devlet Başkanı Petr Poroşenko ile işbirliği yapması çağrısında bulundu.

AB liderleri, Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirmek için düzenledikleri gayriresmi zirve, Ukrayna'daki gelişmeleri de değerlendirerek, ortak deklarasyon yayımladı.

Rusya'nın Kırım'ı gayrimeşru ilhakının tanınmayacağı tekrarlanan metinde, "Rusya Federasyonu'nun yeni seçilen ve meşru Devlet Başkanı ile işbirliği yapmasını, silahlı kuvvetlerini Ukrayna sınırından çekmeye devam etmesini ve Ukrayna'nın doğusunda tansiyonun düşürülmesi için silahlı ayrılıkçılar üzerindeki kaldıracını kullanmasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Ortak deklarasyonda, Rusya'nın öncelikle ayrılıkçıların ve silahların Ukrayna'ya geçişini engellemesi talep edildi.

Ukrayna'nın ekonomik istikrarı için Rusya'yla doğalgaz anlaşmasının önemli olduğu bildirilen ortak metinde, AB'nin arabuluculuğunda sürdürülen müzakerelerin kısa sürede sonuçlandırılması ve Rusya'nın AB'ye gaz arzıyla ilgili mevcut yükümlülüklerine bağlı kalması istendi.

AB ortak deklarasyonunda gerekirse ilave yaptırımlara gidileceği belirtilerek, Moskova yönetimi uyarılırken, diplomatik kaynaklar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın yeni lideriyle çalışma sinyali vermesi nedeniyle yeni yaptırımların şimdilik gündemde olmadığını kaydediyor.

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Ukrayna'da 25 Mayıs'taki "hakiki devlet başkanlığı seçimlerini" memnuniyetle karşıladıklarını, katılım oranının iyi ve sonucun net olduğunu ve yeni Devlet Başkanı Poroşenko ile yakın çalışacaklarını söyledi