“LONDRA VE STOCKHOLM BUNUN İÇİN ÇALMADIK KAPI BIRAKMADI”

Avrupa Birliği’nde, 70 milyon Türk vatandaşına yönelik AB vizelerinin kaldırılması amacıyla “baskı ve mektuplar savaşının” hakim olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’ye Pasaport Vizelerinde AB Hediyesi” başlıklı ve elde ettiği bilgilere dayandırdığını belirttiği haberinde, Londra ve Stockholm’ün, İsveçli AB İçişleri Komiseri Sesila Malmstrom aracılığıyla, Ankara’nın talebini yerine getirmek amacıyla “çalmadık kapı bırakmadıklarını” yazdı.

Gazete “ilk adım” olarak AB ve Türkiye arasında pasaport vizeleri konusunda, Lüksemburg’ta 26 Nisan’da yapılacak olan Avrupa İçişleri Konseyi toplantısında siyasi karar alınmasına odaklanıldığını belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in “manevi çocuğu” olarak addedilen Sesila Malmstrom’un, 27’lerden, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vizelerinin serbest bırakılması gidişatına yönelik olarak Ankara ile diyaloğun başlamasına ilişkin görev yetkilerini, Komisyon’a devretmesini talep edeceğini yazan gazete yine aldığı bilgilere dayanarak Malmstrom’un, vizelerin kaldırılmasının (visa liberalization) , Türkiye’nin; “Yeniden Kabul Anlaşmasını” (24 Şubat 2011’de kabul edilen ancak Türkiye tarafından uygulanmayan), kabul etmesi konusunda ikna edilmesi için “tek yöntem” olduğunu, AB üyesi ülkelere zaten duyurduğunu da belirtti.

Gazete, Erdoğan hükümetinin, “Bu ‘şantaj’ taktiğinde ısrar ederek, vizelerin kaldırılması talebiyle Brüksel’i mektuplarla bombardıman ettiğini”, (mektup) alıcılarının ise AB Dönem Başkanı Danimarka, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Shulz, AB’ın Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle ve İçişleri Komiseri Sesila Malmstrom olduğunu da savundu.

Avusturya ve Almanya’nın, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması talebine şiddetle karşı çıktıklarını yazan gazete aldığı bilgilere dayanarak bu iki ülkenin tepkisinin, Avrupa Komisyonu, İsveç ve İngiltere’de baş ağrısı yarattığını savundu.

Habere göre bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada AB Dönem Başkanı Danimarka’nın konuyu dikkatlice ele aldığını Berlin ve Viyana ile temas halinde olduğunu ifade etti.

“GÜNEY KIBRIS İSTİKRARLI”

Gazete, Güney Kıbrıs’ın, 26 Nisan’da yapılacak olan AB İçişleri Konseyi toplantısında, Türkiye’nin “Yeniden Kabul” anlaşmasını uygulaması konusundaki sorumluluğu ve Türk vatandaşlarına yönelik vizelerin kaldırılmasına ilişkin, tezlerinde istikrarlı olmasının beklendiğini yazdı.

Gazete ayrıca Rum İçişleri Bakanı Eleni Mavru’nun, selefi Neoklis Silikiotis’in de daha önce yaptığı gibi, vizelerin kaldırılması konusunun ortaya konulmasından önce Türkiye’nin “Yeniden Kabul” anlaşmasını hayata geçirmesi gerektiğini savunarak, bu iki konuyu ayıracağını belirtti.