Devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücret alınması uygulamasını Anayasa ve Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıma kararı alan KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Dev-İş, Koop-Sen, Tıp-İş ve Güç-Sen, bu sabah mahkemeler önünde basın toplantısı düzenledi.

Sendikalar adına açıklama yapan KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, sağlıktan ücret alınması uygulamasını bugün Anayasa Mahkemesi’ne, daha sonra da Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, ülkede üç yıldır çile çekilmekte olduğunu; çalışanlar fakirleştirilirken, piyasalardaki fiyatların artmakta olduğunu savundu.

UBP’yi  “Anayasa, Kamu Görevlileri Yasası ve Sosyal Sigortalar Yasası’nı ayaklar altına almakla” suçlayan Kaptan, Hükümetin yaptığı yasaların Anayasa Mahkemesi ve Yüksek İdare Mahkemesi’nden geri dönmekte olduğunu ileri sürdü; hükümeti “Ben yaparım olur” mantığı ile hareket edip yargıdan çıkacak karara kadar aldığı ücretleri kar saymakla suçladı.

“Hükümetin yaptıkları yanına kar kalmamalı” diyen Kaptan, hükümetin yasa tanımazlığı nedeniyle üyelerinin aidatlarından mahkeme masrafı ödemek zorunda kalmakta olduklarını da ileri sürdü.

Kaptan, hükümetin doğru işler yapmadığını da savunarak, ondan kurtulmak için de her türlü mücadelede yer alacaklarını belirtti.

Hükümeti “ne yaptığını bilmemekle” de suçlayan Kaptan, hükümeti “acemiler mangası” olarak niteledi.

BASIN AÇIKLAMASI

Basına ortak yazılı açıklama da dağıtan sendikalar, “Hükümetin Sağlık Fonu Yasası’nı meclisten geçirerek hastane ve sağlık merkezleri için gerekli finansmana yardımcı olmak, techizat ihtiyacını temin etmek ve hastane ile sağlık merkezlerinde hizmetlerin yürütülmesi için ödenecek ücretleri belirlemek ve finansmana yardımcı olmak adı altında kendi sorumluluğundan vazgeçerek yatırımların bedelini kamu sağlık hizmetini paralı hale  getirip halka ödetmek istediğini” savundu.

Bunun Anayasa’da yeri olan sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığını öne süren sendikalar, sosyal sigortalılar ve sosyal sigorta emeklilerinin sağlık hizmeti için zaten prim yatırdıklarına ve bu primlere karşılık sağlık hizmeti alma haklarının yasa ile düzenlendiğine dikkat çektiler.

Kamu Görevlileri Yasası’nın kamu görevlileri ve emekli kamu görevlilerinin ücretsiz tedavi hakkını düzenlediği ifade edilen sendikaların açıklamasında, hükümetin sosyal devlet anlayışına aykırı olduğu ileri sürülen bu tür uygulamalarına karşı mücadele edileceği vurgulandı.