6 bin mülteci sulara terk edildi

Avrupa Birliği Akdeniz’deki mülteci ölümlerini durdurma adına bir dizi adım atmayı tartışırken dünyanın diğer ucunda, Güney Asya’da büyük bir mülteci dramı yaşanıyor. Myanmar veBangladeş’ten kaçan mülteciler, aylardır okyanusta sürükleniyor, Güney Asya ülkeleri onları almak istemiyor. Toplamda 6 bin Rohingyalı Müslüman ve Bangladeşli göçmenin hâlâ denizde olduğu aktarılırken, mültecilerin akıbetinin ne olacağı belirsiz. İnsan hakları örgütleri, Güney Asya hükümetlerini çaresiz mültecilerin hayatı ile “masa tenisi oynamakla” suçluyor.

10 Mayıs’tan bu yana Malezya ve Tayland’a toplamda 3 bini aşkın mülteci sığındı. Ancak halihazırda çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler, yeni gemileri reddettmeye başladı. Malezya iki gün içinde toplamda 800 mülteciyi barındıran iki gemiyi geri çevirdi. Tayland dün Koh Lipe adasının 17 km yakınına gelen ve 300 mülteciyi barındıran bir gemiyi kabul etmedi.Endonezya da geçen hafta 400 mülteciyi taşıyan bir tekneyi geri çevirdi.

‘Bir haftadır açız’

Tayland 
Ordusundan Tümgeneral Puttichat Akhachan, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ülkeye girmelerine izin vermedik ama insan hakları yükümlülüklerine göre onlara su ve yiyecek verdik” dedi. Amiral Somchai NaBangchang, mültecilerin “Tayland değil Malezya ya da Endonezya’ya gitmek istediklerini, bu nedenle onları almadıklarını” öne sürdü. Amiral, “Tekneyi arkasından ittirmiş değiliz” dedi. Olay yerindeki AFP muhabirinin aktardığına göre, Tayland ordusu yiyecek paketleri atarken, mülteciler paketleri alabilmek için kendilerini suya attı. Bir mülteci, paketi açmak için tekneye geri çıkmayı bile beklemezken, çiğ noodle’ı parçalayarak suyun içinde yedi. İki aydır denizde olduklarını belirten Rohingyalı mültecilerden biri, yolculukları sırasında 10 kişinin öldüğünü, cesetlerini denize atmak zorunda kaldıklarını söyledi. Dört çocuğu ile Malezya’ya ulaşmak istediğini söyleyen Sacide (27) adlı bir kadın, “Bir haftadır hiçbir şey yemedik, uyuyacak yer bile yok, çocuklarım hasta” diye konuştu. Taylandlı yetkililer, teknenin motorunu onarıp, mültecilerin yolculuklarına devam etmesini sağladıklarını aktardı.

‘Artık iyi olamayız’

Tekne bir gün sonra Malezya’ya ulaşmayı başarsa da yetkililer tarafından geri çevrildi. AFP’ye konuşan bir yetkili, “Dün gece, bir tekneyi Malezya karasularına girdikten sonra geri ittik. Bir başka teknenin de Malezya sularına girmesini engelledik” dedi. 45 bini Rohingyalı Müslüman olan 150 bin mülteciye evsahipliği yapan Malezya’nın İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi Jaafar, 1000 mülteciyi ülkeye kabul etmelerinden sadece bir gün sonra 500 mülteciyi daha taşıyan bir geminin geldiğini belirterek, “Ne yapmamızı bekliyorlar? Yasadışı şekilde sınırımıza giren insanlara çok iyi davrandık. Onlara insanca davrandık ama bu şekilde kıyılarımıza akın edemezler. Artık onlara burada istenmedikleri mesajını göndermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Dünya yargılayacak’


“İnsani kriz” uyarısı yapan 
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 2015’in ilk dört ayında Myanmar’dan 25 bin mülteci insan kaçakçılarının teknelerine bindi. İnsan Hakları Gözlemevi ise Tayland, Malezya ve Endonezya hükümetlerine “Dünya bu hükümetleri çaresiz haldeki erkek, kadın ve çocuklara nasıl davrandıklarına göre yargılayacak” diye seslendi. Budistlerin çoğunlukta olduğu Myanmar’da Rohingyalı Müslümanlar vatandaş sayılmıyor, Ordu ve Budist çetelerin baskısı altında kalan 1.3 milyon Rohingyalı, BM’ye göre, ‘dünyanın en fazla baskıya uğrayan azınlıklarından’