Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Başkanı Taner Derviş, eşdeğer için yeterli kaynağın kalmadığı yönündeki iddialara, gündem yaratacak rakamlarla karşılık verdi. İddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Derviş, halen hak sahiplerine dağıtılabilecek 500 bin dönüm arazi ve 10 bin adet binanın bulunduğunu söyledi. 
Taner Derviş, eşdeğerle ilgili 4 bin 500 dosyaya karşılığının verilmediğini ve 5 milyar puanın elde kaldığını kaydetti. 
Derviş, “Eşdeğer Mal Yasası”nda 1975 itibarı ile terk edilmiş taşınmaz malların tahsisinde öncelik hakkının Güney Kıbrıs’ta mal bırakmak zorunda kalmış göçmenlere ait olduğunun açık şekilde yer aldığını ancak eşdeğer kaynakların hak sahibi olmayan kesimlere dağıtıldığını söyledi. 
Eşdeğer kaynakların kırsal kesim arsası olarak dağıtıldığını kaydeden Derviş, son dönemde eşdeğer kapsamındaki arazilerin Kıbrıslı Rumlar ve yatırımcılara verilmesi öngörüldüğünü belirtti.

 “Hak sahibi olmayanlara dağıtıldı”

Derviş, KKTC Anayasası’nın ilgili hükümleriyle buna bağlı olarak meclisten geçen Eşdeğer Mal Yasası hükümlerinde 1975 itibarı ile terk edilmiş taşınmaz malların tahsisinde öncelik hakkının Güney Kıbrıs’ta taşınmaz mal bırakmak zorunda kalmış göçmenlere ait olduğunun yer aldığını ifade etti. 
Anayasanın hükümlerine rağmen eşdeğer mallarla ilgili kurallara uyulmadığını vurgulayan Derviş, şunları söyledi:
“Eşdeğer ile ilgili mülkiyet hakları tamamlanmadan eşdeğer uygulamalarına 2001 yılında son verildi. Ancak,  İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanın beyanlarına göre halen 4 bin 500 dosyada karşılığı verilmemiş 5 milyar puan var. Öncelik hakkı eşdeğercilere ait iken, eşdeğer kaynaklar hak sahibi olmayan kesimlere dağıtılıyor”
Eşdeğer kapsamındaki kaynakların hak sahibi olmayan kişilere, kuruluşlara ve yatırımcılara tahsis edildiğini söyleyen Derviş, kırsal kesim arsası olarak da dağıtıldıklarını belirtti. 
Derviş, 2007 yılında yeni orman alanı olarak ilan edilmiş eşdeğer kapsamındaki arazilerin Kıbrıslı Rumlara ve yatırımcılara verilmesi öngörüldüğünü kaydetti. 
Eşdeğer kapsamındaki tarımsal arazilerin, kiralama yöntemi ile eşdeğer amaçları dışında tahsis edildiğini anlatan Derviş, söz konusu kaynakların dernek, birlik ve kuruluşlara tahsis edildiğini söyledi. 
Bunlar dışında eşdeğer kaynaklarla ilgili farklı sorunlar da yaşandığını ifade eden Derviş,                                                                                                                            “Kıbrıslı Türklerin mülkiyetini yansıtan Güney puanları sabit tutulmuş, ancak Kıbrıslı Rumların eski mallarının değerini yansıtan Kuzey puan değerleri astronomik bir şekilde yükseltilmiştir” dedi.

“Kaynak var”

Eşdeğer için yeterli kaynak kalmadığı yönünde yaygın bir inanç olduğunu kaydeden Derviş , bunun gerçek dışı olduğunu belirtti. 

Derneğin konuyla ilgili çalışmalar yaptığını anlatan derviş, eşdeğer amaçlı kullanılabilecek 500 bin dönüm arazi ve 10 bin adet binanın mevcut olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Derviş, yasa dışı yapılmış tahsislerin iptal edilmesi ile ilave kaynak yaratılabileceğini söyledi.

“Eşdeğer uygulamaları başlatılmalı”

Derneğin konuyla ilgili hükümet yetkililerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Derviş, yardım talep edildiğini söyledi. 
Bazı eşdeğerciler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) müracaat ederek Güney Kıbrıs’taki mallarının satışı için girişim yapmayı düşündüğünü kaydeden Derviş, “Derneğimiz bu görüşlere kesinlikle karşı çıkmakta, çözümü KKTC devleti bünyesinde görmekte ve bu görüş ve düşüncelere karşı bir emniyet duvarı oluşturmaktadır. Ancak, bu olumsuz gelişmelerin meydana gelmemesi için hükümetin eşdeğer uygulamalarını başlatması gerekiyor” dedi. 
1958 tarihinden bu yana zarara uğratılmış Kıbrıs Türk malları ile Kıbrıslı   Rumların Kıbrıs Türk mülkiyeti üzerindeki tasarruf ve uygulamalarının tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Derviş, hükümetten bu konuda derneğin yetkili kılınarak desteklenmesinin talep edildiğini kaydetti. 
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşme yaptıklarını anlatan Derviş, “Cumhurbaşkanımız konuyu hükümetle görüşeceğini ifade ederek camiamıza umut vermiştir” dedi.

“Çalışma başlatıldı”

Derviş,  İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun son dönemde konuyla ilgili çalışma başlattığını belirterek, çalışmanın tamamlanarak uygulamaya konmasını istediklerini belirtti.
Anayasa hükümleri çerçevesinde eşdeğer uygulamasının tamamlanmasını, yasadışı uygulamaların iptalini, gelir kaybından kaynaklanan zararların tazmin edilmesini istediklerini kaydeden Derviş, katılımcılık ilkesi çerçevesinde derneğin Eşdeğer Birimleri ile birlikte çalışmak istediğini söyledi. 
Derviş, Güney Kıbrıs’ta bırakılmak zorunda kalınan taşınmaz mallar karşılığında hak sahipliğinin uluslararası kurallara uygun olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS