Bazı örgütler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, “halkın birlik ve bütünlüğünü bozacak kışkırtıcı girişimlerde bulunduğu” gerekçesiyle KKTC’ye girişinin yasaklanmasını istedi.

“Bağımsızlık İttifakı” adıyla ortak açıklama yapan örgütler, Alexander Downer’in son günlerde bazı sendika ve sivil toplum örgütlerini ziyaretinde, Kıbrıs Türk tarafını uzlaşmazlıkla itham ettiği ve bunun provokatif bir tavır olduğu ileri sürüldü.

İttifak adına İnsan Hakları Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık imzasıyla yapılan açıklamada, görevi “müzakerelerde gözlemcilik” olan BM’nin Kıbrıs Türkü’nden derhal özür dilemesi  gerektiği de kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Gerek Downer’in bu şok girişimini, gerekse  Kıbrıs Türk tarafına uzlaşmazlık suçlamalarıyla  Downer’in taşeronluğuna soyunan bazı siyasi partilerimizin, sendika  ve sivil toplum örgütlerimizin, halkımızın varlık ve  çıkarlarının önüne  koydukları ve ‘Çarpraz Oy’ polemiğiyle kabul edilemeyecek boyuta ulaşan partisel ve örgütsel çıkar ve tavırlarını şiddetle reddetmekte ve kınamaktayız.”

33 Örgütün isimleri şöyle:

“KKTC İnsan Hakları Derneği, KKTC Kamu Personeli Sendikası, K.T. Kadınları ve Anneleri Tüketici Hakları Derneği, KKTC Tüketiciler Derneği, K.T. Zarar Görmüş Güneyli Göçmenler Derneği, K.T.Tüketiciler Birliği, Baf Türk Birliği, Ulusal Esnaf Hareketi, Beşparmak Dağı Bayrağı Işıklandırma Derneği, Asmaaltı ve Arasta Esnaf Derneği, K.T.Gençleri Tüketiciler Hareketi, KKTC’yi Yaşatma Hareketi, Vatan ve  Egemenlik İçin Türk Kadın Platformu, Tüketici Kalite ve Stadnartlar Örgütü, Çalışan Kadınlar Derneği, K.T. Anneler Birlikteliği Hak, Hukuk ve Adalet İçin Mücadele Örgütü, Özgür İnsan Hakları Örgütü, Genç Müteşebbisleri Koruma Örgütü, Çağdaş Gazeteciler ve Yazarlar Örgütü,  K.T. Genç Mücahitler Derneği, K.T. Kadın Emeklileri Birlikteliği, Bağımsızlık İçin Mücadele Örgütü, Sendikal Haklar Platformu, Kadın Hakları Örgütü, Onurlu Çözüm Birliği, Özgür Sanatçılar Örgütü, Çağdaş Kadınlar Örgütü, Özgürlük Dayanışma Birliği, K. Türk Gençleri Dayanışma Platforumu, Akademisyenler Platforumu, Bilişim ve İletişimciler Örgütü, K. Türkü Hukuk Mücadelesi Örgütü.”