Yiğitler köyünde, 8 Nisan Pazar günü Gafgarıt (Yabani Enginar) Festivali, düzenlenecek.

Yiğitler Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin organizasyonu ve Değirmenlik Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek 3. Gafgarıt Festivali’nde Değirmenlik Belediyesi Halk Dansları ve Lane Dancer ekibinin gösterileri ile “Ultrasound”, “Kandıralılar” ve “Sekmen” in konserleri de yer alacak.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Değirmenlik Belediyesi Meclis Üyesi Dilek Yusufoğlu, festivalde pişirmeye hazır Gafgarıt satışları yanında, yöre insanının el emeği ürünleri de pazarlanacak.

KKTC halkını festivale davet eden Yusufoğlu, “İnsanlarımıza farklı bir gün yaşatmak, mutfağımızda unutulmaya yüz tutmuş gafgarıtı yeni nesillerle tanıştırmak ve bölgemiz insanının, sanatçılarının becerilerini tanıtmak amacıyla sponsorlarımız ‘Asok Ltd.’ ve ‘Telsim’in de katkılarıyla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

GAFGARIT NEDİR?

Yapılan açıklamaya göre, doğada kendi başına çıkan ve hiçbir bakımı gerektirmeden olgunlaşan bir bitki olan gafgarıt, yabani enginar türlerinden.

Gafgarıt, çeşitli literatürlerde, cinara, kargel, kengel, eşekdikeni, büyük devedikeni, domuz dikeni gibi isimler altında verilen ve dikenlerinden dolayı toplanması ve ayıklanması zor bir bitki.

Gafgarıtın iyi bir kan temizleyicisi olduğu, karaciğere faydalar sağladığı, mide, hazımsızlık ve migren hastalıklarının vazgeçilmezlerinden olduğu, antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserleri tedavisinde önemli bir yeri olduğu belirtiliyor.

PİŞİRME ÖNERİLERİ

Açıklamada gafgarıtın pişirilme önerilerine de yer verildi. Buna göre, gafgarıt dikenleri temizlendikten sonra kalan yumrusu parçalara ayrılarak, yumurta, patates ve kuşbaşı etle kızartması olabileceği gibi, fırında da pişirilebilir, haşlama veya yahni yapılabilir.