RESEPSİYONUN ARDINDAN MUHTAR YUSUF GALERİA SİNEMA SALONU’NDA PROTOKOLE ETKİNLİĞİN GALASI; “MEMLEKET MESELESİ” FİLMİ GÖSTERİLDİ

EROĞLU, TÜRK SİNEMASI’NIN SON DÖNEMDE ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTIĞINI BİLDİRDİ

Lefkoşa, 27 Şubat 2012 (T.A.K): “2’nci KKTC’de Türk Filmleri Günleri”, bu akşam, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’nun katılımıyla, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de düzenlenen açılış resepsiyonuyla başladı.

Türkiye’deki Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından organize edilen “2’nci KKTC’de Türk Filmleri Günleri” Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)’nün katkısıyla gerçekleştirildi.

“2’nci KKTC’de Türk Filmleri Günleri’nin gala gösterimi, açılış resepsiyonundan sonra Lefkoşa Muhtar Yusuf Galeria Sinema Salonu’nda “Memleket Meselesi” filmi ile yapıldı.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu yanında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları ile diğer yetkililer katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açılış resepsiyonunda yaptığı konuşmada, böyle bir etkinlikte, değerli sanatçılarla bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Eroğlu, açılışın kendisini çocukluğuna götürdüğünü, kendi çocukluğunda hafta sonları için Türkiye’den Türk filmleri geldiğini ve onları izlediklerini, kendisinin çocukken öğlen matinesine gittiğini, daha sonra üniversite eğitimi için gittiği Türkiye’de Türk Sineması’nı daha yakından tanıdığını anlattı.

Derviş Eroğlu, Türkiye’de son dönemde yapılan filmlerin önemli başarılara imza attığını, bunun doğal sonucu olarak sinema ve sinema kültürünün yeniden yaşam bulduğuna belirterek, sanatçıların sinema ve özellikle dizilerle halk tarafından daha yakından izlendiğini söyledi.

Bunun güzel bir gelişme olduğunu, çünkü tiyatro seyircisinin sayısının sınırının bilindiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, hepsi tiyatrocu olan sanatçıların sinema ve dizi filmlerle halka yakın olmasının bu nedenle güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bakanlık görevine geldiği günden itibaren KKTC’yi bu anlamda bakanlığının faaliyet alanına katmasının güzel ve sevindirici bir gelişme olduğuna işaret eden Eroğlu, böyle bir etkinliğe katkı yapan Lefkoşa Türk Belediyesi ile Girne Amerikan Üniversitesi dahil, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’de son dönemde yapılan film ve dizilerin Avrupa, Ortadoğu ve hatta Amerika’da izlenmesinin sevindirici olduğunu anlatarak, Kıbrıs Türk halkının bu anlamda daha emekleme döneminde olduğunu belirtti.

Eroğlu, sanatsal başarının ancak sanata büyük maddi katkılarla mümkün olacağını ifade ederek, “Hükümetler bu konuda cömert olursa sanat gelişir” dedi.

Eroğlu, FIYAB Başkanı Galip Gültekin’in Limasol doğumlu olduğunu öğrendiğine işaret ederek, bunun da olanaklar verilirse Kıbrıslı Türklerin neler yapabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, organizasyona her düzeyde katkı yapan herkese teşekkür ederek, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı aracılığıyla Bakan Ertuğrul Günay’a sevgi ve saygılarını gönderdi.

ARICI

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da konuşmasına, Bakan Ertuğrul Günay’ın selam ve sevgisini getirdiğini söyleyerek başladı.

Arıcı, Kıbrıs Türkü’nün sanata değer ve önem veren, eğitim düzeyi yüksek bir halk olduğunu, sadece toplumsal izolasyon nedeniyle sosyal ve kültürel hayattan yeterince yararlanamadığını anlatarak, bu nedenle KKTC’yi kültürel ve sanatsal etkinliklere katmanın önemli olduğunu söyledi.

Arıcı, halkların kardeşçe yaşaması için de bu tür sanatsal etkinliklerin önemli olduğuna dikkat çekerek, Türk Sineması’nın son yıllarda büyük başarılara imza atarak bir sektör olmaya doğru emin adımlarla yürüdüğünü belirtti.

Arıcı, son yıllarda seyirci sayısı ve hasılat anlamında 20 yılın en büyük rakamlarına ulaşıldığını anlatarak, bunun devamının geleceğini kaydetti.

ÖNER

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner ise konuşmasında, KKTC’de Türk Filmleri Günleri’nin birincisinin geçen yıl GAÜ tarafından gerçekleştirildiğini, bugün de ikincisinin gerçekleştirilmesine katkı koymanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Öner, Türk ulusunun dünyadaki kültür sanat sıralamasında 17. sırada olduğunu, bu başarının her alandaki sanatçıların üretimiyle sağlandığını ifade ederek, hedefin dünya genelinde ilk 10’a girmek olduğunu belirtti.

GAÜ’nün bundan sonra da bu sanatsal etkinliğin gelişmesi ve sürekli kılınması amacıyla her tür katkıyı koymaya hazır olduğunu vurgulayan Öner, katkı yapan herkese, sanatçılara teşekkür ederek iyi seyirler dileğinde bulundu.

BULUTOĞLULARI

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları da, bu tür sanatsal etkinliklere her zaman katkı yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bulutoğluları, “2’nci KKTC’de Türk Filmleri Günleri”ne ev sahipliği yaptıklarını, bu etkinlik dahil olmak üzere pek çok alanda Türkiye ile işbirlikleri olduğunu hatırlattı.

GÜLTEKİN

FİYAB Başkanı Galip Gültekin de konuşmasında, kendi vatanında Türk Filmleri Günleri’nin ikincisinin gerekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Gültekin, geçen yıla göre etkinliğin bir adım daha ileri gitmesinin sevinci yaşadığını anlatarak, Türk Sineması ve televizyon sektörünün başarılarının ortada olduğunu ve herkesçe bilindiğini anlattı.

Galip Gültekin, destek veren, katılan herkese teşekkür ederek, “Herkese iyi seyirler diliyorum” dedi.

PLAKET VERİLDİ

Açılış resepsiyonunda etkinliğe katkıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başta olmak üzere, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner ve sanatçılara FİYAB tarafından teşekkür plaketi verildi.

Bugün başlayan ve 29 Şubat Çarşamba günü sona erecek “2’nci KKTC’de Türk Filmleri Günleri” süresince “Memleket Meselesi”, “Eylül”, “Aşk Tesadüfleri Sever”, “72. Koğuş” ve “Zefir” isimli beş Türk filmi Lefkoşa Muhtar Yusuf Galeria ile GAÜ sinema salonlarında gösterilecek.