Batman' da nevruz kutlamalarına katılan Ahmet Türk, seçim otobüsünün içine gelen gaz bombasından etkilenip olay yerindeki polis aracıyla hastaneye kaldırıldı Olayın duyulmasından sonra çok sayıda söylenti yayıldı. Ancak ilk gelen bilgiler Ahmet Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğu yönünde...

Mersin, Batman, Şırnak, Van ve Hakkari'de düzenlenen erken nevruz kutlamaları gergin başladı. Üç ilde de olaylar çıktı, göstericiler polisle çatıştı. Van'da Nevruz alanının yakınında patlayıcı madde bulundu. Bombanın uzaktan kumandalı, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu belirlendi. Batman' daki olaylarda ise Ahmet Türk, seçim otobüsünün içine gelen gaz bombasından etkilenip olay yerindeki polis aracıyla hastaneye kaldırıldı.

BATMAN’DA HASTANELİK OLAN AHMET TÜRK’E POLİS YUMRUĞU İDDİASI

BATMAN’da izinsiz nevruz kutlaması yapmak isteyen BDP’lilerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar sırasında, polis tarafından yumruklandığı ileri sürülen Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Ahmet Türk hastaneye kaldırıldı.

Kentin Bağlar Mahallesi Nergiz Caddesi üzerinde kutlama yapmak isteyen gruplarla polis arasında çıkan olaylar sırasında, BDP yöneticileri ve milletvekilleri de arada kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere müdahale ederken, Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Belediye Başkanı Vekili Serhat Temel ile parti yöneticilerinin bulunduğu otobüse gaz bombası atıldı. 

Önce kalp rahatsızlığı bulunan ve gazdan etkilenen Ahmet Türk ve ardından da diğerleri otobüsü terk etti. Ahmet Türk otobüsten indiği sırada iddiaya göre resmi kıyafetli bir polisin yumruklu saldırısına uğradı. Polis tarafından tokatlanıp yumruklandığı ileri sürülen Ahmet Türk, Özel Dünya Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Ahmet Türk doktorlar tarafından gözetim altında tutulurken,milletvekilleri ve partililerin da hastaneye akın etti.

Olaya tanık olduğunu söyleyenlerden Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Ahmet Türk’ün polis tarafından yumruklanıp tokatlandığını söyledi. Temel olayı şöyle anlattı:

"Otobüsle alana giderken otobüsün içine gaz bombası atıldı. Kalp rahatsızlığı olan Ahmet Türk fenalaşancı otobüsten indirdik. Bu sırada yanımıza gelen resmi kıyafetli bir polis memuru Ahmet Türk’e yumruk ve tokat attı. Gazdan dolayı nefes almakta zorlanan Ahmet Türk, polisin yumruğu sonucu daha da fenalaştı. Kendisini hemen özel bir hastaneye kaldırdık. Şu anda hastanedeyiz. Ahmet Türk tedavi ediliyor ancak durumu iyi" dedi.

Bu arada Batman’da polis aldığı önlemlerle nevruz alanına girmek isteyenlere izin vermedi. Polis, taş ve sopalarla direnişi sürdüren grubu dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı, tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Ahmet Türk 12 Nisan 210 tarihinde Muş’un Bulanık İlçesi’nde 2 kişinin öldürülmesi davasını takip için gittiği Samsun’da, 27 yaşındaki İsmail Çelik tarafından yumrukla saldırıya uğramış ve burnu kırılmıştı.

MERSİN DE KARIŞTI

Mersin’de, Valilik tarafından bugün yapılması için önce izin verilen, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilen nevruz kutlamasını gerçekleştirmek isteyen BDP destekli grupların miting alanına gitmelerine, polis izin vermeyince olaylar çıktı. Göstericilerin attığı el yapımı bomba, boş alana düşerek patladı.

Bugün kepenklerin kapalı olduğu Şevket Sümer Mahallesi’nde Siteler Polis Merkezi’ne 100 metre uzaklıktaki BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, Tırmıl Miting Alanı’na gitmek için harekete geçti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polis, yasal kutlamalar için yarına izin verildiğini, bugün kutlama yapılamayacağını belirterek dağılmalarını istedi. Kadın ve çocukların da bulunduğu grupta yer alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polis yetkilileriyle görüşüp, "Vali bey ile görüşünceye kadar herhangi bir müdahale olmasın" isteğinde bulundu. 

Nevruz gerginliği
Foto galeri için tıklayın



GÖSTERİCİLERDEN POLİSE BOMBA 

Ancak bu sırada göstericiler, polisin üzerine havai fişek ve maytap atınca ortam bir anda karıştı. Panzer destekli polis, tazyiksi su ve gaz bombası atarak gruba müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara girerek kaçtı. Bu sırada sokaklarda göstericilerle polis arasında kovalamacalar yaşandı. Bir sokaktan polislerin üzerine 1 el yapımı bomba atıldı ancak bomba boş alana düşerek patladı.

4 İLDEN TAKVİYE GELDİ 

Ankara, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’den takviye gelen polislerin de desteğiyle Mersin’de sık sık PKK lehine gösteriler yapılan Şevket Sümer, Güne, Siteler, Yeni Pazar, Çay, Çilek, Demirtaş ve Alsancak mahallelerinde geniş güvenlik önlemi alındı. Bir polis helikopteri de bölgeye havadan kontrol etti.

BDP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz İlçe Belediye Başkanı BDP’li Fazıl Türk, Tırmıl Alanı’na gelerek oturma eylemine başladı. Milletvekili Kürkçü, halkın barış gününü bugün kutlamayı tercih ettiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi bahane edilerek kutlamalara izin verilmediğini belirten Kürkçü, "Aynı kutlama bugün Osmaniye’de yapılıyor ve hiç bir müdahale yok. Bu çelişki değil mi? Polis, orantısız güç kullanıyor. Hepimiz gazdan etkilendik" dedi.

GÖSTERİCİLERİN ARASINDA KALAN POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

BDP’lilerin toplandığı Tırmıl Alanı’na girmek isterken polisin müdahalesiyle dağılan gruplar ara sokaklara kaçtı. Bu sırada sivil bir polis memuru grup arasında kaldı. Taş yağmuruna tutulan polis memuru, tabancayla havaya ateş açtı. Diğer ekiplerin müdahalesiyle polis memuru, grup arasından çıkartıldı.

YOLU KAPATIP PKK SLOGANI ATTILAR

Kentin Özgürlük Mahallesi’nde ana caddeyi barikat kurarak kapatan yaklaşık 200 kişi, terör örgütü PKK lehine slogan attı. Çevik Kuvvet polisi, gruba gaz sıkarak müdahale etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, ara sokaklara girerek dağıldı. Mersin’de Doğu ve Güneydoğu’dan göç edenlerin yaşadığı mahallelerde sık sık küçük gruplar gösteri yaptı. Yoğun güvenlik önlemi alan polis, bu gruplara anında müdahale edip dağıttı.

TREN SEFERLERİ DURDURULDU

Adana’dan Mersin’e düzenlenen banliyö tren seferleri de Mersin’deki olaylar nedeniyle durduruldu. Adana Tren İstasyonu’nda yapılan anonslarda, Mersin’de güvenlik nedeniyle Adana- Yenice- Tarsus- Mersin yönüne tren seferlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi. Mersin’e gitmek için istasyona gelenler buna tepki gösterdi.

VAN'DA GERİLİM

VAN’da BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. Slogan atarak nevruz alanına gitmek isteyen 30 kişilik gruba polis müdahale etti. Polisin gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı grup taş atarak karşılık verdi. Göstericiler sokak aralarına dağıldı.

Van’daki izinsiz nevruz kutlamaları saat 10.00’da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kültür Caddesi’nde bulunan BDP çadırı önüne gelmesiyle başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında, burada davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. 

Daha sonra yaklaşık 500 kişilik grup, Demirtaş, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, İl Başkanı Cüneyt Caniş’le birlikte nevruz kutlamalarının yapılacağı Belediye İtfaiye meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kültür Müdürlüğü önüne kadar gelen kalabalık burada durduruldu. BDP’li yöneticiler ile polis arasındaki görüşmeler burada devam ederken, polis de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bu arada kentin başka bir noktası olan 2 Nisan Caddesi’nin Hacıbekir Kavşağında 30 kişilik bir grup slogan atarak nevruz alanına girmek istedi. Polis taş atan ;grubu gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıttı.

Bu arada kentin çeşitli noktalarındaki toplanmalar ise helikopterden takip ediliyor.

VİRANŞEHİR’DE NEVRUZ GERGİNLİĞİ 

ŞANLIURFA’nın Viranşehir İlçesi’nde, ;izinsiz nevruz kutlaması yapmak için toplanan ;200 kişilik grup, polislere taşla saldırdı. Polisin de biber gazı ve tazyikli su ;müdahale etmesiyle ilçede gerginlik başladı. Suruç ilçesinde de çok sayıda polis, olası gerginlik ihtimaline karşı önlem aldı.

Viranşehir’de BDP teşkilatı, BDP Milletvekili Leyla Zana’nın katılımı ile ilçede bugün nevruz kutlaması yapılacağını duyurdu. Ancak, polis BDP yöneticilerine 20 Mart’ta yapılacak kutlama için izin vermedi. Buna rağmen BDP’liler, kutlama için ilçede el ilanları dağıtarak çağrıda bulundu. İzin verilmeyen kutlama ve yasa dışı gösterilerin düzenlenme ihtimali üzerine bugün kent merkezinden çok sayıda polis zırhlı araçlar ile birlikte Viranşehir’e gönderildi.

POLİS, OYUNCAK DAĞITTI

Polis sabah saatlerinden itibaren ;nevruz kutlaması yapılacak ;Hayvan Pazarı’nda önlem aldı. ;Polis, ;daha sonra boş alanın çevresinde toplanan çocuklara megafon ile taş atmamaları konusunda uyarıp, evlerine dönme çağrısı yaptı. Polisler daha sonra çocuklara yanlarında bulunan top ve oyuncakları dağıttı. Kısa süreli izdihamın yaşandığı dağıtımın ardından top ve oyuncak alan çocuklar evlerinin yolunu tuttu.

TAŞ YAĞDIRDILAR

Yoğun güvenlik önlemi alınan ilçede, yaklaşık 200 kişi, saat 10.00 sıralarında kutlama alanına ulaşımı sağlayan Şırnak Mahallesi ile Atatürk Mahallesi’nin kesiştiği noktada polisle karşılaştı. Çoğunluğu çocuk yaşta olan ve yüzlerini poşu ile gizleyen kalabalık, dağılmaları yönünde uyarıda bulunan polise taş atmaya başladı. Bir anda taş yağmuruna tutulan polis, kalabalığa biber gazı ve zırhlı araçlardan basınçlı su sıkarak müdahale etti. Müdahale üzerine göstericiler ara sokaklara kaçtı. Yaşanan gerginlik üzerine bölgeye ilçe merkezinden takviye polisler sevk edildi. Değişik semtlerdeki ara sokaklarda göstericiler ile polis arasında çatışmanın sürdüğü Viranşehir’de gerginlik devam ediyor.

VİRANŞEHİR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Nevruz kutlamaları nedeniyle ortalığın savaş alanına döndüğü Viranşehir’e gelen ;BDP Milletvekili Leyla Zana da, etkinliğe izin verilmesi için polis müdürleriyle konuştu. Kutlamalara izin verilmeyeceğini söyleyen polislere tepki gösteren Zana, "Bizi bitiremeyeceksiniz" dedi. Polisler ile tartışmasının ardından bir süre partilileriyle görüşen Zana, daha sonra BDP Şanlıurfa İl Başkanı Fatma İzol ile birlikte alandan ayrıldı.

Şırnak Mahallesi’nde başlayan gerginlik daha sonra ilçenin birçok noktasında devam etti. Yollara çöp konteynerleri ile barikat kurup, lastik ve tahtaları ateşe vererek terör örgütü lehine gösteri yapan grup, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişek ile saldırdı. Polis de göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile karşılık verdi. Polisin müdahalesi ile ara sokaklara dağılan göstericiler, bir süre sonra farklı sokaklardan çıkarak ;gösterilerini sürdürdü. Göstericilere müdahale eden polislerin kullandığı gaz bombaları, ilköğretim okullarında okuyan öğrencileri de etkiledi. Gazdan etkilenen bazı çocuklar velileri tarafından okuldan alınırken, bazı çocuklar ise öğretmenleri tarafından hastaneye götürüldü. 

Gün boyu olayların devam ettiği Viranşehir’de ;aralarında polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi, ;atılan taşlar nedeniyle yaralandı. Yaralılara çağrılan ambulanslarda müdahale edilirken, atılan taşlar nedeniyle birçok polis aracı ile ilçedeki ev ve işyerlerinde de maddi hasar oluştu. Gerginlik sırasında polislerin kovalamaca sonucu yakaladığı 30’dan fazla ;gösterici gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

ALTAN TAN: İÇİŞLERİ BAKANI NEDEN İNTİHAR ETMEDİ?

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde de izin verilmemesine karşın nevruz kutlaması yapmak ;isteyen gruplar olaylara neden oldu.

Sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önleminin alındığı Suruç’ta, polis ilçe girişinde ve BDP İlçe binasının bulunduğu Aydın Mahallesi’nde önlem aldı. BDP ilçe binasının bulunduğu sokağın giriş ve çıkışı kapatılırken, öğle saatlerinde ilçeye gelen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, ilçe binası önünde 100 kişilik kalabalık tarafından karşılandı. ;Kutlamalara izin verilmemesi nedeniyle kalabalığa konuşan Altan Tan, "Bütün sokak başlarında panzer var. Kaymakam, Emniyet Müdürü burada mı bilmiyorum ama gidip Meclis’te İçişleri Bakanı’nın yakasına yapışacağım. Bu önlemleri anlatacağım ona" dedi. Nevruz kutlamasına izin verilmemesini eleştiren Altan Tan, şunları söyledi:

"Bu halk kendi kimliğini istiyor. 40 bin Kürt genci dağda canını verdi. Bunların 15 bini üniversiteden gidendir. Bunlar bir macera için bir oyun için gitmiyor. Bunun çaresini bulun. Japonya’da bir valiye, bir bakana görev verildiği vakit görevini yapamadıysa intihar ediyor. Kafasına sıkıyor, alıyor hançeri eline karnına saplıyor harakiri yapıyor. Halen İçişleri Bakanı, Diyarbakır Valisi intihar etmedi? Bir memleketin sokakları işgal ediliyorsa Şam’daki Beşar Esad’a akıl veren Başbakan sen önce kendi halkına bak. Yüz binler senin iradeni tanımıyorsa utan, bu gece hemen istifa et."

Milletvekili Altan Tan’ın konuşmasının ardından bir süre slogan atan kalabalık parti binası önünden ayrıldı. 

SURUÇ’TA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde de, izin verilmeyen Nevruz kutlamaları için ;ilçede yoğun güvenlik önlemi alındı. İlçe merkezinde zırhlı araçlar ile polisler güvenlik önlemi alırken, Nevruz kutlaması için toplanılacak alan ve BDP çevresine de takviye ekipler yönlendirildi. 

YÜKSEKOVA’DA OLAYLAR ÇIKTI

Hakkari’nın Yüksekova İlçesi’nde ;de BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. ;Sabahın erken saatlerinden ;itibaren askerler ana ceddelerde, polisler ise ;ilçe merkezi ve sokaklarında geniş güvelik önlemi aldı. Sabah saatlerinde işyerlerini açık olduğu ilçede, polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerini ardından kepenkler de kapatıldı.

Nevruz kutlamalarını yapılacağı ;Eski Cezaevi ; ;Kavşağı’nda da aralarında özel hareket polislerini de bulunduğu geniş bir güvenlik önlemi aldı. Nevruz alınına gitmek isteyenlere polis izin vermeyince gerginlik çıktı. İlçenin hemen her noktasında toplanan 100-150 kişilik gruplar, ateşler yakıp, slogan atarken, polis göstericileri gözyaşartıcı bomba ve tazikli su kullanarak dağıtmaya çalışıyor. Göstericiler ise taş atarak karşılık veriyor. İlçedeki olaylar devam ediyor.

BATMAN VE CİZRE’DE İZİNSİZ NEVRUZ KUTLAMALARINDA OLAYLAR ÇIKTI

İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın nevruzun günü olan 21 Mart tarihinde kutlanmasını isteyen genelgesine rağmen BDP’nin bugün Batman ve Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde düzenlediği kutlamalarda olaylar çıktı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede Batman’ın bazı sokakları ile Cizre savaş alanına döndü.

Batman’da valiliğin dün nevruz kutlamasına izin verilmeyeceğini açıklamasına rağmen bu sabah saatlerinden itibaren BDP’nin kutlama yapacağını açıkladığı şehirlerarası otogar yakınındaki boş alanda, polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Bir kaç noktadan gelip alana girmek isteyen gruplara polis müdahalede bulundu. Göstericiler da polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırıda bulundu. Diyarbakır Caddesi’nde çıkan olaylarda polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Bu arada ;Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Diyarbakır Millekvekili Nursel Aydoğan, polis müdürleriyle görüşüp alana girmelerine izin verilmesini istedi. Ancak, polis izin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine, milletvekilleri parti otobüsüne döndükten sonra göstericiler ile polis arasında yine arbede çıktı.

İçinde milletvekilleri ve partililerin bulunduğu BDP parti otobüsü ile arkasında bulunan kalabalık bir grup alana girmek için bekledi. Alana çıkan tüm cadde ve sokaklarda önlem alan polis ile alana girmek isteyen göstericiler arasında sık sık karşılıklı arbede çıktı.

CİZRE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde İdil Yolu üzerinde bulunan BDP ilçe parti binası önünde bulunan boş alanda, izin verilmemesine rağmen nevruz kutlaması için yaklaşık 5 bin kişi toplandı. Daha sonra yöresel kıyafetler giyen kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.

Sıkı güvenlik önlemi alan polis kutlama alanına gelerek önce, kutlamaların yasadışı olduğu uyarısında bulundu. Göstericilerin uyarıya aldırış etmemesi üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericiler Cudi ve Nur mahalelerine kaçtı. Sokaklarda göstericilerin, güvenlik güçlerine ses bombası, molotof kokteyli ve havai fişekle saldırması ortalığı savaş alanına çevirdi. 

Polis müdahale sırasında attığı gaz bolbalarıdan BDP ilçe binas yakınında bulunan ;Menderes İlköğretim Okulu’ndaki öğrencileri olumsuz etkiledi. Kapı ve pencereleri kapatan öğrenciler içerde mahsur kaldı. Yoğun gaz nedeniyle dışarı çıkamayan öğrenciler, dışarda göstericelrel polisin çatışmasını ;pencereden izledi. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar, ara sokaklarda saatlerce ;sürdü.

Bu arada, Nevruz’un yarın kutlanacağı Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde dün akşam meydanda davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Polis, muhtemel olayların çıkmaması için halay çekilen bölgede sıkı önlem aldı.

İDİL’DE POLİS MÜDAHALE ETMEDİ 

Şırnak’ın İdil İlçesi de güne gergin başladı. Bugün nevruz kutlaması yapılacağı alanın çevresinde polis sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir süre sonra yaklaşık 5 bin kişi kutlama yapmak için alana geldi. Polis, gelenlere müdahalede bulunmayıp, alanın çevresinden ayrıldı. Polisin ayrılmasında sonra alanda nevruz kutlamaları yapıldı.

BDP’Lİ KAPLAN: ’BAYRAMI KUTLAMAK İÇİN SULTAN EFENDİLERİNİN FETVASINI MI BEKLEYECEĞİZ?’

BDP Şırnak Milletvekili ve Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Antalya’da partisinin ;nevruz kutlamaları öncesinde yaptığı açıklamada, "Bayramlar izne tabi değildir. Bayramlar için izin verilmez. Sultan efendilerinin fetvasını mı bekleyeceğiz bayramı kutlamak için?" dedi.

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, valiliğin izin verilmeyeceği yönündeki açıklamasına rağmen, kentin gecekondu yerleşiminin en yoğun olduğu Kepez İlçesi’nde BDP tarafından yapılacağı açıklanan ;nevruz kutlamalarına katılmak için Antalya’ya geldi. BDP Kepez İlçe teşkilatı önünde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 350 kişi tarafından karşılanan Hasip Kaplan, burada yaptığı açıklamada nevruzun Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada kutlandığını söyledi. 

Diğer partilerin ve iktidarın nevruz kutlama diye bir geleneği olmadığını kaydeden Milletvekili Kaplan, "AK Parti’nin nevruz kutlama diye bir geleneği, kültürü, kimliği yok. Aslını inkar eden bir yaklaşım içinde ve bu nedenle bizlerin nevruz kutlamalarına 10 yıllık iktidarı içinde engel çıkartıyor. Bayramlar izne tabi değildir. Bayramlar için izin verilmez" dedi.

İktidarın "Kutlayamazsınız" açıklamalarına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir hafta süren bir kutlama programı açıkladığını, Eyüp Belediyesi’nin dün bir kutlama gerçekleştirdiğini kaydeden BDP’li Milletvekili Kaplan, "AK Parti iktidarı der ki ’Kutlayamazsınız’ ama bakanlar Çırağan Sarayı’na gidip kutlayabiliyor. Bu çifte standart bu düşmanca yaklaşım, kendi halkına saldırgan yaklaşım kabul edilemezdir" diye konuştu.

Kutlamaların üzerinde hassasiyetle durduklarını, coşku ve barış içinde kutlamak istediklerini ve atanmışların da buna hassasiyet göstermesini isteyen Milletvekili Kaplan, Antalya’da dün bir mahallede gerçekleşen kutlamada 20 gözaltı olduğu belirten hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Sultan efendilerinin fetvasını mı bekleyeceğiz bayramı kutlamak için? Sultan efendilerinin ve onun hakikaten Türkiye için bir zul olan bakanının, milletini can ve mal güvenliğinden sorumlu olup can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan bir bakanının yasadışı emirleri, direktifleri, genelgeleri ile bizim partinin 15 gün önce de yaptığı bütün programları, planları altüst ederek provoke ederek gerginlik yaratarak bugüne getirmiş durumdalar. Biz buna zemin vermeyeceğiz?" 

ALANLAR BİZİMDİR

Antalya’da gerçekleştirilecek kutlamalar için yetkilerle partililer arasında gerekli görüşmelerin yapıldığı, alanın yasaklanması halinde bütün Antalya’nın kendileri için alan olduğu belirten Hasip Kaplan, "Alanlar bizimdir, meydanlar bizimdir. Aslını inkar eden bayramını inkar eden, kutlamayan, kutlama becerisi görmeyen iktidarı buradan kınıyorum. Hem kutlamıyorsun, hem aslını inkar ediyorsun, hem bayramını inkar ediyorsun, hem de kutlamak isteyenlere saldırı emrini veriyorsun. Bu ayıptır, zulümdür. Bu diktatörlerin yaptığı şeylerdir. Bundan vazgeçin diyoruz. Halaylar, türküler bölmez" diye açıklamalarını sürdürdü. 

Eyüp Belediyesi’nin kutladığı nevruzdan rahatsız olmadıklarını aksine sevindiklerini kaydeden Kaplan, "Siz neden kendi yurttaşlarınızın kutlamalarından gocunuyorsunuz, tedirgin oluyorsunuz, saldırıyorsunuz diye hükümeti buradan şermezar ediyorum. Yani eleştiriyorum, kınıyorum" dedi. 

POLİS BARİKAT KURDU

Parti binası önündeki kalabalık, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Karatay Lisesi yanındaki alanda yapılacak miting yerine doğru yürüyüşe geçmek üzere hazırlık yapıyor. Polis ise miting alanı ile parti binası arasındaki yolda barikat kurdu.