Yedikonuk Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnisiyatifi ile bazı siyasi partiler, petrol tesisine karşı hazırlanan ortak mutabakat metnine imza koyarken, tesise karşı mücadeleyi sertleştiriyor.
“Hükümet petrol tesisinde geri adım atana kadar mücadele kararlılığını sürdüreceğini” açıklayan İnisiyatif, “petrol tesisine karşı mücadele” kapsamında, 14 Mart Çarşamba günü saat 15.30’da Başbakanlık önünde eylem yapacak. 
Lefkoşa’da, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Toplantı Salonu’nda yer alan toplantıda, Anayasa’ya aykırı olduğu, çevreye büyük tahribat, turizm ve ülkeye de büyük zarar vereceği savunulan petrol dolum tesisine karşı hazırlanan mutabakat metnine, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi ile CTP, TDP, DP, YKP, BKP, KSP ve DGP imza koydu. 
5 maddeden oluşan mutabakat metninde, inisiyatif ve siyasi partiler hükümete; “Eşsiz güzellikteki Yedikonuk bölgesinde yapılması düşünülen tesisin, ülkenin geleceğini yok edecek nitelikte olduğu gerçeğiyle, bu yatırımdan bir an önce vazgeçilmesi” çağrısında bulundu. 
Parti yetkilileri de toplantıda yaptıkları konuşmalarda, “ülkenin çevre bakımından en bakir bölgesi” diye
nitelendirdikleri Yedikonuk bölgesine yapılmak istenen tesisin, ülkeye hiçbir getirisinin olmadığını, çevreye tahribat vereceğini, bölgede yapılan turizm yatırımlarına da büyük bir sekte vuracağını savunarak, bu konunun toplumsal bir sorun olduğunu, bu yüzden herkesin bu konuya duyarlı olması halinde hükümetin de bu iradeye saygı göstermesi gerektiğini savundu. 
Partilerin temsilcileri, İnisiyatife, petrol tesisine karşı ortaya koyduğu mücadelede sonuna kadar destek vereceğini de belirterek, hükümetten konuyla ilgili şeffaf davranmasını ve halka doğru bilgiler aktarmasını da istedi.

Mutabakat metninde ne var?

Yedikonuk sahiline yapılmak istenilen Petrol Dolum Tesisi’ne karşı bir süredir tepkisini ortaya koyan inisiyatif, mücadeleyi yükseltmek amacıyla siyasi partilerle görüşüp fikirlerini aldı ve mutabakata imza koydu. Mutabakat şöyle: 
“Bölge halkı ve sivil toplum örgütlerinden gelen tüm uyarılara, toplumun geniş kesimlerinden yükselen tepkiye rağmen Karpaz yarımadasının en güzel sahiline yılda 12 milyon ton depolama kapasitesine sahip olacak bir petrol dolum tesisinin yatırım adı altında hayata geçirilmeye çalışılması kabul edilemez.
Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda bölgede önemli kaynaklar harcanarak gerçekleştirilmiş olan Eko turizm aktiviteleri ve yatırımları ile halkın balıkçılık, orman ve tarım ürünleri, gelir kaynakları darbe yiyecek ve Karpaz yarımadası sürdürülebilir kalkınma yönünden avantajlarını yitirmiş olacaktır. Ayrıca, potansiyel turizm yatırımları için cazibesini yitirmiş ve gelecek gelirlerinden mahrum olmuş olacaktır. Bu nedenlerle böyle bir tesisin kurulmasına onay verilemez.
Üstelik, petrolün çıkarılmasından taşınmasına ve depolanmasına kadar her safhasında tehlike vardır. Meydana gelen kazalarda büyük çevre felaketleri yaşanır. En iyi teknolojiyle bile kirliliğin büyük bir kısmı yıllarca ortadan kaldırılamaz. 
Tüm dünyada bu tür tesislerin uygulandığı alanlarda devlet genel güvenlik ve özellikle sahil güvenlik açısından çok ciddi tedbirler alır, yasalarda kesin hatlarla belirlenmiş yaptırımlar uygular. Ancak, hükümetin sözkonusu bu projeye yönelik gerekli hiçbir hukuki düzenleme olmadan ve ortaya çıkabilecek riskleri önlemede gerekli emniyet yaptırım gücünden yoksun bir şekilde onay vermesini şiddetle reddediyoruz.
Anayasa, Çevre Yasası ve Turizm Gelişim Yasası’na aykırı bir şekilde yasa tanımaz bir anlayışla bu projenin gerçekleştirilmek istenmesi ülkemizin çevresel açıdan var olan üstünlüğünü yok edecektir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS