Suriye yönetimiyle sürekli olarak temasta olduğunu vurgulayan Annan, tarafların kan dökmeye son vermesini ve diyaloğa başlamasını istedi. Annan, iki tarafla diyalog halinde olan ülkelere, bu yönde çaba harcamaları için çağrıda bulunurken, ateşkes için son tarihin 12 Nisan sabahı, Şam saatiyle 06.00 olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Şam yönetimiyle sürekli olarak temasta olduğunu söyledi.

Annan, savaşan iki tarafın acilen kan dökmeye son vermesi için çağrıda bulundu ve uluslararası kamuoyundan da yardım istedi.

Cenevre'deki ofisinden yayımlanan bildiride Annan, birçok Suriyelinin yerinden olması ve göç etmesiyle sonuçlandığını belirttiği şiddet eylemlerini kınadı.

Annan, "Suriye'nin çeşitli kent ve köylerinde artan şiddet eylemlerini belgeleyen raporlar beni şoke etti."

SURİYE YAZILI GÜVENCE İSTEDİ

Suriye Dışişleri Bakanlığı, muhaliflerden "yazılı güvence" alınmadıkça askerlerin kentlerden çekilmeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, askerlerin 10 Nisan'da kentlerden çekileceğini söylemenin doğru olmadığı belirtildi.

Açıklamada, "BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın henüz, silahlı grupların her türlü şiddetin sona erdiğini kabul ettiğine ilişkin yazılı güvence sunmadığı" kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, bu hafta yayımladığı başkanlık açıklamasıyla Suriye hükümetinin, BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın, Suriye askerlerinin ve ağır silahlarının yerleşim yerlerinden çekilmesini de içeren altı maddelik barış planını 10 Nisan'a kadar uygulamaya başlamasını benimsemişti.

Suriye hükümeti, gelecek hafta yürürlüğe girecek ateşkes anlaşmasından önce bazı kent ve kasabalardan askerlerini ve tanklarını çektiğini biildirmişti.