Son dönemde hayatımıza girdiler... Özbek, Türkmen, Rus, Moldovyalı dadılar.. Gürcü, Afrikalı inşaat işçileri, Balili masözler..Ve ne zaman dünyanın bir köşesinde sözde Ermeni soykırımı konusunda bir karar alınsa kamuoyunun aklına gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman atıfta bulunduğu, Türkiye'de kaçak çalışan yaklaşık 100 bin Ermenistan vatandaşı...1 Şubat'tan itibaren Türkiye'deki hayatları eskisi gibi olmayacak.

Çünkü Türkiye yabancılara ikamet izni konusunda çok önemli bir adım atıyor.

"5683 Sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun"da yapılan değişiklik, 1 Şubat 2012'de yürürlüğe giriyor.

Bu değişiklik, Türkiye’de ‘izinsiz’ çalışan 100 bine yakın Ermenistan vatandaşı ile Gürcistan, Ukrayna, Moldovya, Endonezya’dan gelerek hasta bakıcılığı, dadılık, masörlük yapanların ve onları yanında çalıştıran Türkiye vatandaşlarının hayatlarını etkileyecek.

Kanunda yapılan ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan değişiklikle, Türkiye’de ‘turist’ vizesiyle 3 veya 6 ay kalıp, ülkelerine giriş çıkış yapıp yeniden dönenlerin izledikleri bu yönteme bir son veriliyor.

Yeni uygulama ile Türkiye'den çıktıktan sonra bu kişilerin tekrar giriş yapabilmeleri 90 gün şartına bağlanıyor.

Bunun anlamı şu:

Mevcut uygulamada, mesela bir Moldovyalı dadı Türkiye'de 6 ay kaldıktan sonra, ülkeden ayrılıyor, en geç bir hafta 10 gün sonra yeniden giriş yapıp işine bir altı ay daha devam edebiliyordu.

Ancak yapılan değişiklikle Türkiye'den ayrılan yabancı uyruklu kişinin yeniden ülkeye giriş yapabilmesi için en az 90 gün geçmesi şartı aranacak.

90 GÜNÜ GÖZE ALAMAYAN SİGORTA PRİMİ YATIRMAK ZORUNDA

Yeni değişiklikle bakıcısından, dadısından ayrılmak istemeyenler için de bir çare düşünülmüş.

Buna göre, yanında yabancı uyruklu kişi çalıştırmak isteyenler Türkiye’de çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunacak. Ve yanında çalıştıracağı kişi için 1330 TL maaş artı sigorta primi yatırmak zorunda kalacak.

Peki neden böyle bir uygulamaya gidildi?

Bakanlık yetkililerine göre, kanunda yapılan bu değişiklikle hem kayıt dışı çalışmanın önüne geçilecek, hem Türk vatandaşlarının iş bulması kolaylaşacak, hem de yurtdışına döviz çıkışının önüne geçilecek.

SİYASİ ETKİSİ DE OLABİLİR

Türkiye'nin 1 Şubat'ta yürürlüğe koyacağı bu değişikliğin siyasi bir etkisi de olabilir;

Siyasi etki, özellikle Ermenistan ile ilişkilerde yaşanabilir. Türkiye, sözde soykırım iddiaları nedeniyle sıkıntı yaşamasına rağmen, Ermenistan'daki kötü ekonomik durumdan kaçarak, Türkiye'de kaçak olarak çalışan yaklaşık 100 bir Ermenistan vatandaşını "görmezden geliyordu."

Nitekim bu durum, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından da pek çok kez dile getirilmişti. Başbakan son olarak, Fransa Meclisi'nin 1915 olaylarını inkar etmenin suç sayıldığı yasayı onayladığında yaptığı açıklamada, Türkiye'de kaçak olarak çalışan bu Ermenistan vatandaşlarına atıfta bulunmuştu.

Erdoğan, Mart 2010 'da BBC'ye verdiği bir demeçte, Türkiye'de kaçak olarak çalışan 100 bin kadar Ermenistan vatandaşından bahsetmiş, Ermenistan tasarısı nedeniyle yaşanan krizlerin "Ermenistan'a zarar vereceğini" vurgulamış, gerekirse Türkiye'de yaşayan 100 bin Ermenistan vatandaşının sınırdışı edilebileceğini vurgulamıştı. Başbakan, "Bakın benim ülkemde 170 bin Ermeni vatandaş var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binin Ermenistan vatandaşını biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine 'Hadi siz de memleketinize' diyeceğim; bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar... Ülkemde de tutmak zorunda değilim" demişti.

Türkiye'de kaçak çalışan Ermenistan vatandaşlarının durumunun, 23 Ocak'ta Fransa Senatosu'nda tartışılacak sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasayla önümüzdeki hafta yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.