Serbest Kürsü / Levent Özadam

[email protected]

Hükümeti kurma görevi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a verildikten sonra bir çık partili aslında çok da sevinmedi…

Dün bu konuda biraz nabız yokladık, görüşlerini aldık!

Öyle hükümet kurma ya da hükümet olma gibi bir havanın parti içinde olmadığını gördük…

Hatta bir çok partili de endişe hakim!

Sanki de bu şartlarda hükümette olmama gibi bir genel istek var birçoğunda…

Bunların birçok nedeni var!

Öncelikle Kıbrıs konusudur…

Cumhurbaşkanının UBP’li olduğu bir yapıda eğer önümüzdeki süreçte olası bir görüşme zincirinde CTP ve Cumhurbaşkanı Tatar anlaşabilecek mi?

Zira Tatar, Cumhurbaşkanı olmadan ve olduktan sonra Kıbrıs konusunda CTP’nin bu konudaki ilkeleriyle hiç de bağdaşmayan açıklamalarda bulundu, bunların hepsi de arşivlerde yerini aldı…

Tatar’ın Kıbrıs konusunda Ankara’nın çizgisinde gideceği kesin de peki CTP bu süreçte nasıl bir politika izleyecek!

Tatar’ın suyuna gitmeyeceği kesindin en azından bunu biliyoruz…

Sonra tabi ki Kapalı Maraş konusu!

Son birkaç ayda burada önemli gelişmeler yaşandı, gelenler giden oldu, bir çok CTP’yi çok da bağlamayan açıklamalar oldu, bu nedenle bu gelişmeler devam ederse CTP’nin bu konuda politikaları ne olacak…

Kapalı Maraş’taki ziyaretlere Erhürman dahil hiçbir parti yeklisinin katılmaması, CTP’ye eğer hükümete gelirse büyük sıkıntılar yaşanacağını şimdiden çok rahatlıkla söyleyebiliriz!

CTP’lilerin çok daha önemli hassasiyetleri var…

Bir kere CTP hükümete gelirse yeni yurttaşlık yasasında kesin bir tavır koyacak!

Birçok partili diyor ki;

Hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de UBP kurultayında yapılan müdahaleleri birlikte yaşadık…

Seçimin kaderini hızla yoğunlaşan TC tabanı belirledi ve hep onların üzerlerine gidildi ve sonuçta müdahaleler başarılı da oldu!

CTP eğer hükümete gelirse yeni yasa ile vatandaşlık öyle çok da çantada keklim bir mesele olmayacak, hatta çok ciddi sınırlar bile getirilebilecek…

Diyelim ki CTP, UBP ile bir koalisyon hükümeti kurdu, en büyük kavgaları da vatandaşlık meselesi olacak!

Çok büyük ihtimalle de CTP için İçişleri Bakanlığı olmazsa olmaz olacak ve hatta belki de CTP bu bakanlığı almazsa, hükümet olma yolunda UBP’yi es geçecek…

Peki bir de CTP’nin UBP değil de diğer DP-HP-YDP gibi partilerle hükümet kurabileceğini varsayarsak, vatandaşlık konusunda yine büyük sıkıntılar yaşanacak!

Biz her ne kadar CTP’nin UBP ile bir icraat hükümeti kurmasından yana tavır koysak, bunda da ülke hassasiyetlerini önde tutsak da CTP’lilerin bir çoğu bizim gibi düşünmüyor…

CTP’liler haliyle ülkede son aylarda yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle, ilk genel seçimlerde milletvekili sayısını artırmak için erken bir genel seçimden yana tavır koymaktadır!

Ancak vekil sayısını artırıp CTP’nin birinci parti olduğunu varsayalım, peki o zaman hükümeti kurmak o kadar kolay mı olacak?

Sonuçta artık bu ülkede bir gerçek vardır ki, beğensek de beğenmesek de Ankara ile ilişkileri normal olmayan bir siyasi partinin hükümette başarı şansı yok gibidir…

Bir çok partili gereğini yapar gerekirse bedel de öderiz dese de bu ütopik bir görüşten öteye gidemez!

Onun içindir CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve görüşmeci heyetini zor ama çok zor bir süreç beklemektedir…

Son günlerde bir teknokrat hükümetten söz edilse de, KKTC’deki siyasi yapının bunu hazmedebileceğini pek zannetmiyoruz!

Ersan Saner, hükümeti kuramadı ve görevi iade etti, şimdi sıra Tufan Erhürman’dadır…

Ama artık bizde hükümet kurma ve hükümet olmanın kısır çekişmelerden, bireysel menfaatlerden öte gidemediğine hep birlikte şahit olduk…

Birkaç vekilli partilerin bile bakanlık ve makam peşinde, perde gerisinde yaptıkları pazarlıkları bilmeyen kalmadı!

Bu da bize göstermektedir ki artık seçimlerde barajın artırılması gibi bir zaruret ortaya çıkmıştır…

Güçlü hükümet ya da koalisyonlar için seçim barajının yükseltilmesini de tartışıp konuşabilmeliyiz!

Birkaç parti dışında buna kimse sıcak bakmayacak olsa da, siyasete kalite gelmesi için, sağlıklı hükümetler kurulması için bu konuda önemli adımlar atılmasını bekliyoruz…

Siyaset bir evcilik oyunu değildir, hele de hükümet olmak ciddiyet ister, özveri ister!

MESAJ KUTUSU

Sayın Ersin TATAR, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun liyakata göre istihdam yapmasını eve öve bitiremediniz ama sizin Cumhurbaşkanlığı makamındayken Başbakan imzalı istihdamlar konusuna bir türlü açıklama getiremediniz değil mi? Açıklama yaparken onun için bir değil çok kez düşünmeniz gerekiyor!

Sayın Tufan ERHÜRMAN, hükümet kurma fırsat her ne kadar elinizde olsa da partinizin hem tabanı hem de tavanı erken bir genel seçimden yana tavır koyuyor. Zira hükümet olmanın bu sıralar ateşten gömlek, hele de CTP için kor ateş olduğu gerçeğini de unutmamak gerek değil mi?

Sayın Faiz SUCUOĞLU, darda olan esnaf kesimi ekim ayı sonunda kendilerine ödenmesi gereken 4 Bin TL’nin akıbetini soran mesajlar göndermeye başladılar. Zira bir çoğu gerçekten de göründüğünden çok daha sıkıntılı bir dönemde debelenip duruyorlar…

Sayın İsmail ARTER, basın mensupları kıskanmış olacaklar ki tarafınızdan kendilerine Maraş’ta bisiklet turu düzenlemenizi istiyorlar. Hem aynı zamanda hasret gidermek istediklerini ifade eden mesajlarınız var…Yağmursuz biri seçmenizde yarar görüyoruz…

Sayın Mehmet ÇAKICI, kumar bağımlıları için başlattığınız aşılar umarız başarıyla sonuçlanır ama kumarhane sahiplerinin bundan çok da mesut olmayacaklarını hatta yakında kapınızı bile çalacaklarını düşünüyoruz. Haberiniz olsun istedik, haklı yönleri de yok değil yani…

Sayın Turgay HİLMİ, kendi ülkesinde aktif siyasete bir türlü giremeyen birisinin Almanya gibi dev bir ülkede siyasete girme teklifi alması gayet önemli ve manidardır. Belli ki bizim ülkede siyasete kalite gelmesini isteyenlerin sayısı çok daha fazla değil. Hayırlı olsun, sanatta olduğu gibi siyasette de başarılı olacağınızdan kuşkumuz yoktur…

Sayın Polat ALPER, internet gazeteciliğinin öncülerinden Kıbrıs Postası’nın 19’ncu kuruluş yılını kutlar başarılarla dolu nice yıllar temenni ederiz. Bu başarıda girişimci ruhunuz ile çalışanların özverisi de kutlanmaya değerdir.

Sayın Özer KANLI, dünkü Güneş gazetesinde değerli siyaset adamı rahmetli Salih Miroğlu’nun haberleri yayınlanırken, yine çok değerli bir siyasetçi olan rahmetli Özker Özgür’ün ölüm yıldönümü haberlerinin olmaması biraz yadırgandı. Bu konuda gazete yöneticilerini uyarmakta yarar görüyoruz…

Sayın Mustafa AKINCI, seçimler konusunda müdahaleleri eleştiren paylaşımlarınız artık fazla ilgi görmemeye başladı. Onun için cılız ve tekrarlanan açıklamalardan ziyade daha ilgi çekecek olan yeni açıklamalar gerekiyor değil mi? Bu arada sizin yan komşu şömineli geceler için odunları istiflemiş sadece pastırma ve kestane getirenleri davet ediyor…

Sayın Erhan ARIKLI, bir çoğu DP’den koparak gelen partilileriniz yine bu partiyle birleşmeyi de artık gündeme getirmenizi isteyen konuşmalar yapmaya başladı. Bir düşünün deriz, zira hele de seçim barajı yükseltilirse yararı olur. Bu arada Girne kongresine katılan üye sayısı da gelecek için hayli umut vaat ediyor…