Ülke Sağlık sistemi temelinde 2012 yılı bir milat, dönüm noktası veya kırılma noktası olabilirdi.

Olmadı.

2012’den bu yana

7 Hükümet…

9 Sağlık Bakanı..

Merhum İrsen Küçük, Dr. Sibel Siber, Özkan Yorgancıoğlu, Ömer Kalyoncu,  Hüseyin Özgürgün, Tufan Erhürman ve Ersin Tatar Hükümetleri..

İrsen küçük hükümeti hariç tamamı koalisyon hükümeti. Dr. Sibel Siber hükümeti ise geçici seçim hükümet.

Başbakanların yanına Başbakan Yardımcılığı görevlerinin bulunduğu Hükümetlerde bu görev verilen Serdar Denktaş ve Kudret Özersay’ı da unutmayın.

Kabine değişikleri ile 7 Hükümetin iktidarda kaldığı süre boyunca da 9 Sağlık bakanı göreve gelmiş.

Peki 2012 sonrasındaki Sağlık Bakanları kimler?

Dr. Ahmet Kaşif, Nazım Çavuşoğlu, Dr. Ertuğrul Hasipoğlu (UBP) ,  Dr. Nuri Gökşin (DP), Dr. Ahmet Gülle, Dr. Salih İzbul (CTP), Dr. Faiz Sucuoğlu (UBP), Dr.Filiz Besim (CTP) ve Dr. Ali Pilli (UBP).

2012’den bugüne kadar görev yapan 9 Sağlık Bakanından 8’i doktor üstelik.

Peki ülke sağlık sistemi temelinde neden 2012 bir milat, dönüm noktası veya kırılma noktası olabilirdi?

2012 yılını Sağlık sistemi açısından bir milat, dönüm noktası veya kırılma noktası yanında bir reform yılı yapabilecek bir rapor yayınlandı.

Rapor 123 sayfa.

Kim yayınladı?

KKTC Başbakanlık, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV).

KKTC Sağlık Bakanlığı Kurumsal ve Fonksiyonel Analizi isimli raporun son sayfasında raporun KKTC Devletinde Fonksiyonel ve Kurumsal Gözden Geçirme Projesi” (KKTC-FOKUS) kapsamında hazırlandığı ve projenin 2010 yılında KKTC ve TC tarafından imzalanan protokol kapsamında hazırlanarak “2010-2012 Kamunun Etkinliğinin ve Özel Sektörün Rekabet Gücünün Artırılması Programı”nda yer alan araştırma çalışmalarından biri olduğu belirtilerek, raporun Nisan 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında yürütülen çalışmanın sonucu olduğu da açıklanıyor.

Rapordan birkaç çarpıcı bilimsel sonuç ise şöyle:

-Kurumları itibarı değerlendirmesinde 20 kurum arasında özel hastaneler ilk 3 de yer alırken devlet hastaneleri 13. Sırada yer almakta.

-…devlet hastanelerini kullanma oranı %77 ile ilk sırada. Ankete katılan denekler arasında Devletin verdiği 14 hizmet arasında memnuniyet oranı en düşük olarak devlet hastaneleri cevabı verilmiş. Aynı şekilde ilçelere göre verilen hizmet puanı değerlendirmesinde ve kamu hizmeti memnuniyetinde de devlet hastanelerine en düşük puanı almış.

- 13 Devlet kurumu içerisinde yapılan değerlendirmelerde “yolsuzluk yaygındır” ifadesinin       değerlendirmesinde Sağlık Bakanlığı 4. Sırada yer almış.

- “… alınan kararlarda vatandaşlar/sivil toplum kuruluşları söz sahibidir” ifadesinin değerlendirmesinde Sağlık Bakanlığı 7. Sırada yer almış.

- “… hangi konuda hangi kuralın uygulanacağı bellidir” ifadesinin değerlendirmesinde Sağlık Bakanlığı 7. Sırada yer almış.

- “… kurum(lar) dan kaynaklanan bir hak ihlali veya mağduriyet durumu olursa vatandaş haklarını aradığında adil sonuç alabiliyor” ifadesinin değerlendirmesinde Sağlık Bakanlığı 8. Sırada yer almış.

KKTC Sağlık Bakanlığı Kurumsal ve Fonksiyonel Analizi isimli raporda Sağlık Sisteminde Reform İsteği analizinde ise Hastaların görüşleri ile Hekimleri görüşleri birbirine oldukça yakın çıkmış.

Sağlık sisteminde reform isteği sorulduğunda Hastaların yüzde 53’ü sağlık sisteminde çok köklü reform olmazsa sorunların giderilmesi çok zor, yüzde 25’i sağlık sisteminde çok köklü reform yapılasa bile ülkedeki başka sorunlardan dolayı sorunların giderilmesi olası değil ve yüzde 22’si sağlık sisteminde reforma ihtiyaç yok. Günlük basit düzenlemeler ile yaşanan sorunlar giderilebilir cevabını verirken Hekimler arasında sırasıyla bu oran yüzde 51.7 , yüzde 30.8 ve yüzde 17.5 olarak saptanmış.

Mevcut hastanelerin sağlık hizmetleri yükünü kaldıramadığı, yeterli hizmeti veremediği, Hastane yöneticilerinin çaresiz olduğu fakat doktorların bir çoğunun mecliste olsalar bile ikinci işi yapmaya devam ettiği, hekim ve hemşire sayılarının yetersizliği yanında tıbbi cihazların yarısının arızalı olduğu ve efor testine bile 6 ay sonra randevu verildiği böylesi bir dönemde Sağlıkta reformu başlatacak rapor KKTC Sağlık Bakanlığı resmi web sayfasında yer almıyor.

İstatistik veriler ile pembe bir tablo çizilen ve sorunlara dair önerilerin olmadığı başka raporlar KKTC Sağlık Bakanlığı resmi web sayfasında mevcut.

Ülke Sağlık sistemi temelinde 2012 yılı bir milat, dönüm noktası veya kırılma noktası olabilirdi.

Olmadı.

2012’den bu yana 7 Hükümet,  8’i tıp doktoru olan 9 Sağlık Bakanı ..

123 sayfacık tenezzül edip okumadınız, okutmadınız bile..

Kıbrıs Türkü’nün kaderi değildir bugün yaşadıkları, bu halkın kadersizliği ne yazık ki sizlersiniz..

Ve bugün Sağlıkta yaşanan rezaletin günahı da suçu da hepinizin boynundadır..