.Asla çok gerekmedikçe tampon kullanmayınız ve gerekiyorsa da 2 saatten fazla vajinada tutmayınız.

.Denize ve havuza girerken tampon koyabilirsiniz ve koymanızı öneririz, ama 2 saati aşmamaya dikkat ediniz.

.Bakire bayanlar tampon kullanmamalıdırlar çünkü tampon kullanımı kızlık zarına zarar verebilir.

.Kokulu petler kullanmak, genital bölgeye deodorant, parfüm sürmek bölgenin normal dengesini bozar, vajinanın kendine has ve erkekleri çekici kokusu vardır, tabii ki temizliğine dikkat eden ve herhangi bir hastalığı olmayan hanımlar için geçerlidir.

.Günlük iç çamaşırınızı ağ kısmı pamuklu olanlardan seçmeniz en sağlıklı tercihtir. Çünkü vajinanın havalanması önemlidir. Devamlı pantolon giymemenizi öneririz, özelliklede kot pantolonlar sorun yaratır. Etek giymek daha sağlıklıdır.

.Yeni partnerle cinsel ilişkiye girildiğinde, mutlaka prezervatif kullanmak gerekir. Çünkü cinsel ilişkide kadının hastalık kapma riski erkeğe göre çok - çok fazladır. Kadın olarak mikrop kaptığınızda tedavi için doktora başvurmanın sizin için çok kolay olmadığını unutmayınız.

.Kadın için sağlıklı bir cinsel yaşam gebelik korkusu olmadan yaşanılandır, bu yüzden mutlaka gebelikten korunma yöntemi uygulayınız. Unutmayınız kürtaj bir korunma yöntemi değildir, kürtaj işlem olarak çok basit bir süreç olsa da kadınlarda duygusal olarak ciddi sorunlar yaratabilmektedir, ayrıca gebe kalma korkusu ilişkiden korkar hale gelmenize neden olabilir veya haz almanıza engel olabilir.

.Korunma yöntemleri için kullanılan haplar şeker değildir kendi kafanıza veya arkadaşınızın tavsiyesine göre alamazsınız, içlerinde hormon vardır. Hormonlar vücuttaki bütün yönetimi sağlarlar. Bu yüzden mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanınız.

.Daha önce doğum yapmamış kadınların spiral kullanmasının bir sakıncası yoktur aksi eski ve batıldır.

.Sadece eşiniz veya aileniz istiyor diye çocuk yapmaya kalkışmayın, çocuk sahibi olmadan önce ruhsal olarak buna hazır olmanız gebelik süreçleri ve sonrası için çok önemlidir.

.Adam gibi adamınız olmadan ve aranızda varsa sorunlar çözülmeden çocuk sahibi olmayı düşünmeyin, çünkü çocuk daha fazla sorumluluk getirecektir ve daha zor bir hayatınız olacaktır.

.Cinsellik kadının da en doğal hakkıdır bu yüzden cinsel yaşamdaki sıkıntılarınız ve isteklerinizi eşinizle mutlaka paylaşınız.

.Cinsel hayatınızdaki sorunları asla arkadaşlarınızla paylaşmayınız, gerekiyorsa bu konuda profesyonel destek alınız. Arkadaşlarınızın birçoğu daha kendi problemlerini çözebilecek bilgiye sahip değiller.

.Genital bölgenin gereğinden fazla yıkanması temizlik değildir, o bölgedeki dengenin bozulmasını ve daha rahat mikrop kapmayı sağlar.

.Vajina içini yıkamayınız bu oranın kendi doğal yapısına zarar verir.

.Ağda, jilet gibi yöntemlerle temizlik sağlandığı düşünülebilir. Ancak alınarak açılan kıl kökleri genital bölgenin kolayca mikrop kapmaya elverişli hale gelmesine neden olur. Ayrıca uzun yıllar yapılan ağdalar nedeniyle kıl dönmeleri ve dış dudaklarda şekil bozuklukları oluşmaktadır. Bu nedenle gereken yerlerde makas veya makineyle tüylerin kısaltılması genital bölge için en sağlıklı temizlik yöntemidir.

.Bayanların en büyük sorunlarından biri de tuvaletten mikrop kapma korkusudur. Bilinenin aksine kalçaların nereye değdiği önemli değildir. Önemli olan idrar yapılırken alttan sıçrayan suyun genital bölgeye gelmesidir. Bunun için de hangi tür tuvalette ve nerede olursanız olun alttan sıçramayı önlemek için suyun üzerine tuvalet kâğıdı koyarak mikrop kapmaktan korunabilirsiniz. Bu tip korkular ile saatlerce idrarınızı tutmayınız buda idrar yolları hastalıkları şansını yükseltir.

.Tuvalet sonrası tuvalet kâğıdı ile silinmeyi önden arkaya doğru yapmalısınız, arkadan öne silinme makat bölgesinden vajinaya ve idrar yollarına mikrop bulaştırabilir.

.Erkeklerin hissiz, sadece seks düşünen kişiler olduklarını düşünerek bunalıma girmeyin. Onların öğrendikleri ve var olmak için bildikleri tek yoldur. Onları oldukları gibi kabul edin. Hormonal ve fiziki durumundan dolayı partnerinizi suçlamayın. Aranızda olan sorunları partnerinizle - eşinizle seks yapmayarak, onu cezalandırarak çözemezsiniz, çünkü bu bir ceza değildir. Onu cinsel yönden rahatlatmadan bırakmayın, yoksa bir rahatlatan mutlaka çıkar! Aksine bir davranışta onu kendinizden uzaklaştırır ve sorunları iyice çözümsüz hale getirerek mutsuz olur ve mutsuz edersiniz.

.Kadın olmak özelliktir, siz özelsiniz, bununla gurur duyun, kendinizden, bedeninizden ve cinsel isteklerinizden utanmayın ve unutmayınız ki etrafınızdaki herkes cinsellik sonucunda dünyaya gelmiştir.

.Kadın olmakla gurur duyun, siz kendinizi nasıl hissederseniz başkaları da sizi öyle görecektir.

.Düzenli olarak jinekolojik muayenenizi yaptırın. İdeali şikayetiniz olmasa dahi 6 ayda bir muayene olmaktır. Ayrıca erken teşhis ve tedavi için çok önemli olan pap smear (rahim ağzı kanseri için kontrol testi) testinizi ve göğüs kanseri için gerekli olan muayenenizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

.Doktorunuzun öğrettiği şekilde iki adet dönemi arasında kendiniz de göğüs muayenenizi yapınız. Unutmayın erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

.Başkalarının, etrafınızdaki insanların değil doktorunuzun dediklerine ve önerdiklerine uyun. Çünkü her insanın bünyesi farklıdır ve bir insanda sonuç alınabilen bir tedavi ya da yöntem bir başka insanda zarar verebilir.

.En ufak sıkıntınızda doktora danışmaktan çekinmeyin, hastalıktan değil geç kalmaktan korkun.

.Eğer doktorunuz uygun görüp vermişse ilaç kullanmaktan korkmayın ve önerilen şekilde düzgün kullanın, kendinize göre değiştirmeyin, fayda almaktan çok zarar görürsünüz.

.Bayan olarak yaşadığınız veya çevreniz tarafından size yaşatılan sıkıntı ve sorunları ve hissettiklerinizi unutmayınız ve yaşadığınız sorunları kızlarınızın da yaşamaması için onları anlayıp destek olunuz, bilgilendiriniz, yaşanıp geçen çabuk unutulur çünkü.

.Ve nasıl ki sadece penis sahibi olmakla erkek ?adam olunmuyorsa, vajina sahibi olmakla kadın olunmaz, sadece dişi olursunuz, kadın olmak için kadınlık erdemlerine sahip olmak gerekir.

Mutlu olmak için sağlıklı düşünün, insanları sevin ve güvenin.