ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ’NİN 75 YILLIK BİR TARİHİ SİLDİLER...

‘’Bu ülkenin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür’’. Bu söz Atatürk’e ait bir sözdü...Ama malesef ki bu sözü unutanlar var...

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği bu ülkenin ilk örgütlü sivil toplum örgütüdür. 1 Mayıs 1943’te kuruldu. Yazacaklarım belki siyasilerin çok hoşuna gitmeyecek ama bu topraktan alın teri ile para kazanan köylünün, çiftçinin, hayvancının... kısaca üreten herkesin iyi okunması gereken bir yazıdır.

Meclis geçtiğimiz gün 75 yıllık bir geçmişi silmek için düğmeye bastı. Neden mi? Yukarıda da yazdığım gibi 1 Mayıs 1943 yılında kurulan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, ilk örgütlü sivil toplum örgütüdür. 1943 yılından 1948 yılına kadar 115 köyde örgütlenerek, 5500 üyeye çıkan birliğin o yıllardaki büyümesi belki bir mucizeydi.

Televizyonun, telefonun, internetin ve buna benzer iletişim araçlarının olmadığı yıllarda KT Çiftçiler Birliği akülü radyolarla kendi adını duyurmaya çalışıyordu. O yıllarda ismini duyurmanın en kolay yolu ise spordu. Köylüler ve çiftçiler ile iletişimi sağlamalarının en kolay yolu spordu. KT Çiftçiler Birliği 115 köyde spor kulübü kurarak adını pekiştirdi. Tabi bununla da yetinmedi. O yıllarda televizyon olmadığı için tiyatroya da katkı koyan Çiftçiler Birliği birçok yerde halka ulaşabilmek ve birlik beraberliği sağlamak adına tiyatro ve müsamereler düzenlerdi. Bu vesile ile o yıllardaki Türklük, Milli Mücadeleyi ve Atatürk vurgusunu ön plana çıkarmak görevini üstlenmişti. Zamanın KT Çiftçiler Birliği yöneticileri Behçet Mirata, Kemal Deniz, Nevzat Karagil, Ali Naci, Ali Rauf gibi isimler birliğin büyümesine büyük katkı koymuşlardı.

Örgütlenme adına eğitimciler yani o dönemin öğretmenleri çok önemli görevler üstlendiler. Toplumu bir arada tutmak adına çalışma yürüttüler. 115 tane köyün şube başkanları öğretmenlerdi. Tabi o yıllarda öğretmen sayısı azdı. Fakat KT Çiftçiler Birliği azdan çoku var etme adına hep çabalamış ve başarmıştı. Düşünün ki hiçbirşeyin olmadığı yıllarda 5500 üye ile en büyük örgütlü sivil toplum örgütüydü. Ve gelelim bundan sonraki süreçe...1958 yılından sonra bugün bile ne denli önem arz ettiği ortada olan Kooperatifçiliğin gelişiminde önemli rol oynayan KT Çiftçiler Birliği tüm çiftçileri koopratifler ile çalışmaya yönlendirerek onları teşvik etmiştir.

O yıllarda toprak varlığı %10’larda olan Türklerin bir anda toprak varlığı %33’lere çıkmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğu zaman 30’a 70 oranının temelinde olan bu rakam büyük bir başarının örneği idi. 1974 yılından sonra KT Çiftçiler Birliği yine toplumu ilgilendiren, önde örgütlerden biri olarak hem Federe devlette hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda kurucu meclise üye vermiştir. Bu ülkede kurulan, toplumun önemli kurumlarının bazılarında KT Çiftçiler Birliği’nin yönetim kurulu üyelikleri vardır. En önemlisi ulusal alanda yapılan çalışmalar KT Çiftçiler Birliği’nin gücünü hep ortaya koymuştur.

Şuanki Dünya Çiftçiler Birliği’nin kurucu üyesi olan KT Çiftçiler Birliği 25 kurucu ülkeden birisidir. Evet tüm bu yazdıklarım büyük emeklerle bugünlere gelen KT Çiftçiler Birliği’nin 75 yıllık geçmişidir. Tüm bunlar yaşanırken bugün gelinen nokta bir ‘’yıkımdır’’. KT Çiftçiler Birliği ulusal düzeyden yerel düzeye indirgenmiştir. Geçtiğimiz gün Meclis’te oy birliği ile onaylanarak

geçen KT Çiftçiler Birliği Yasası ne üzücüdür ki birliğin olduğu noktadan gerilemesine ve değer kaybetmesine neden olacaktır. Bunun farklında olan siyasilerin dudak ucunda olan kararları malesef Kıbrıs Türk Çiftçisi adına bir felakettir. KT Çiftçiler Birliği tüm üretici birlikleri gölgesinde barındıran ve o güçle hareket eden bir birlikken şimdi sadece kuru ziraatçıları bünyesinde tutan bir birliğe dönüşmüştür. Yani ne üzücüdür ki yasasına göre tarım sektöründe ciddi söz sahibi iken gücü zayıflatılmıştır. Şimdi siyasilere soruyorum;

KT Çiftçiler Birliği’nin geçen yasa ile üye sayısındaki kayıp ne olacaktır?

Aktif durumda olan 138 köy örgütü ne olacak?

Seçimleri nasıl olacak?

Üye sayısı nereye göre belirlenecek?

75 yıllık başarılarla dolu tarih ne olacak?

Bugün bu yasanın geçmesine göz yumanlar tarih önünde nasıl hesap verecek?

Bu yıl sonunda 75 yılını kutlayacak olan Birlik şimdi neyi ne sebeble kutlayacak?

Bu 75 yıl bir anda hiçe sayılıp bu yasa neden göz göre göre kabul edildi?

Buna cevap veremeyecekleri için sadece sorular havada kalacak ama çiftçimizin gözü açık ve sorgulayıcıdır.

KT Çiftçiler Birliği, umarım ki yasanın altında siyasilere boyun eğen bir birlik olmaz, geçmişteki gibi mücdeleci gücü ile ön planda olan bir birlik olarak yaşamaya devam eder.