Bugünün anlamında ve değerindeyiz. Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mutlu, coşkulu ve gururluyuz, olmaya devam edeceğiz.

Türk Milleti, Birinci Dünya Savaşının ardından giderek güçleşen şartlar içerisinde kurtuluş için çareler arama uğraşı içerisindeyken; Atatürk, ‘kurtuluş’un yolunu açmıştı. Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başladığı yolcuğu, dönemin simgelerinden biri hâline gelmişti. İşgal kuvvetleri için önemli noktalardan biri olan Samsun, stratejik olarak büyük bir önem taşıyordu ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapı görevindeydi.Mustafa Kemal Atatürk, uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu umutsuz durumdan şikâyetçi ve bunlara karşı bir şeyler yapmak istiyordu. Anadolu’ya geçip, mücadeleyi başlatmak istiyordu. Sultan Vahdettin’in de desteğiyle, Mustafa Kemal, 18 kişilik ekibiyle birlikte Samsun’a Bandırma vapuru ile bir Cuma günü hareket etmişti. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’ta Samsun’a ayak basarak, bugünün de temellerinin atılmasını sağlamış oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak basarak 4 yıl kadar sürecek olan Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırladı...

Mustafa Kemal, Millî  Mücadele’yi başlatmak için Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs 1919’un Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan bu önemli günü Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliğine armağan etmiştir. Yıllardır Türk gençliği bu emaneti omuzlarında taşımakta bilhassa kalbi duyguları ile kutlamakta ve nesilden nesile unutulmayan Ulu Önder Atatürk’ü anmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak da bu günün anlam ve öneminde yıllardır tekrarlanan ve her tekrlanışında milli hislerin yoğunlaştığı ve coştuğu günde etkinlikler yapılmaktadır.

Pazar gün  yaşanan yangın olayından dolayı hepimiz buruk ve hüzünlüyüz. Ormanlarımız,asırlık ağaçlarımız, yaban hayvanlarımız yandı. Çaresizce yok oluşlarını seyrettik. Her yıl ayni olayları yaşıyoruz ve ayni tepkileri aynı söylemleri yapıyoruz maalesef. İnşallah bundan sonra  sadece tepki ve söylemde kalmadan eylemlerimizi gerçekleştiririz. Havaların aşırı derecede ısınması ile adanın her tarafında yangınlar çıkıyor. Bizim vatandaş olarak çevremizdeki kuru otları toplamak, yanıcı madde veya izmaritlerimizi çevreye atmamak, olur olmaz yerde piknik yapmamak gibi duyarlılıklarımız olmalıdır. Sorumluluk gereği kişilerin dikkatli olması gerekendir.  Daha büyük önlem ve tedbirler de yöneticilerimiz tarafından alınmalıdır. Ama ne kadar acıdır ki ben bu yazıyı  yazarken bir kişi pazar gün yangın çıkan bölgenin başka bir yerinde yangın çıkarmaya çalışırken farkedilmiş ve  yangın büyümeden hemen söndürülmüştür.  Nasıl bir kafa yapısı ile böyle birşey yapabilir? Akıl mantık almıyor. Bu bir vatan hainliğidir. En ağır cezayı gerektirir. Yeşil Ada dediğimiz adamız adına yakışır olmalıdır.  KKTC’nin duyarlı kişileri olarak  üzüntülü olduğumuzu belirtirken bu gibi yangınların  artık son olmasını temmeni ediyoruz.

Ve bu duygular ile sağlıklı, mutlu, huzurlu ve yangınsız günlere olan dualarımızla 19 Mayısı kutluyoruz. “ Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır “ diyen Ulu Öndere ve silah arkadaşlarına bugünde  şükranlarımızı sunuyoruz ...