Online yaşamın tüketiciler üzerindeki etkileri ve bunun pazarlama dünyasına yansımaları her geçen gün değişiyor.

60 ülkede 72.000 kişi ile gerçekleştirilen TNS Digital Life Araştırması, tüm dünyada internetkullanıcılarının %93’ünü temsil ediyor ve dijital dünyanın kullanıcıları hakkında detaylı bilgi veriyor.


Dünyanın en önemli araştırma şirketlerinden biri olan TNS, tüketicilerin dijital dünyayı nasıl kullandıklarını ve bu dünyada nasıl yaşadıklarını araştırdı. 7 Şubat 2011 Salı günü gerçekleştirilen toplantıda TNS Teknoloji ve Medya Direktörü Dirk Steffen dijital dünyanın detaylarını anlattı.


60 ülkede 72.000 kişi ile gerçekleştirilen araştırma tüm dünyada kullanıcıların %93’ünü temsil ediyor. Dirk Steffen, araştırmanın Kullanıcılara Ulaşmak, Tüketicilere Ulaşmak, Marka Savunucularını Belirlemek ve Müşteriler olmak üzere 4 temel üzerine kurulu olduğunu belirtiyor. Bu temellere bağlı olarak rakamlar ise şaşırtıcı:

• Araştırmada kapsanan 60 ülkede aylık toplam 1.938.059.098 kişi çevirim içi!
• 1.627.969.642 kişi sosyal paylaşım sitelerinde ve 767.471.403  kişi bu sitelerde markalarla ilişki kuruyor.
• 846.931.826 kişi markalar hakkında yazıyor. 1.391.526.432 kişi ise yazılanları okuyor ve bu yorumlardan etkileniyor.
• 1.577.580.106 kişi satın alacakları ürünü ve hizmetleri araştırmak için interneti kullanıyor.

TNS Türkiye Genel Müdürü Arzu Kumar; “TNS Digital Life araştırması hem küresel hem de Türkiye pazarındaki internet kullanıcı tutum ve davranışlarının gelişimini, yönünü ve hızını her yıl izleyerek dijital dünyadaki ‘büyüme’ fırsatlarını görmemize imkan sağlıyor. Çalışma burada da kalmıyor; en büyük  farklılığı TNS Digital Life kullanıcı segmentlerinin müşterilerimize sunduğumuz marka-iletişim-işpaydaşları memnuniyeti-marka imajı-yeni ürün ve hizmet geliştirme ve alışveriş alışkanlıkları gibi tüm stratejik pazar araştırması konularına da entegre edilerek ilerleyebilmesinin verdiği holistik güçtür” diyor.  
Dirk Steffen ise;  Türkiye’nin online pazarlama ve iletişim yatırımları açısından cazip bir ülke olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre Türkiye ile ilgili bulgular ise çarpıcı;


• Çalışmaya katılan 60 ülkeyle kıyaslandığında, Türkiye internet penetrasyonu ortalama düzeyde (%44) buna karşın dijital büyüme indeksi yüksek: Belli başlı Güneybatı Asya ve Eski Sovyet Ülkelerini takiben 10. sırada yer alıyor. Türkiye’de internet kullananların %71’i her gün internete giriyor. En önemli motivasyon ise “eğlenmek”.
• Her 10 internet kullanıcısından 9’u markalar hakkında internetten araştırma yapıyor, bilgi alıyor. Bu oran dünya ortalamasının üzerinde.
• Bir diğer ilginç bulgu ise cep telefonundan internete giriş ile ilgili. Türk halkının %22’si cep telefonundan internete giriyor. Cep telefonunda internete en çok girilen saatlerin,  işe giderken ya da eve dönüşte, yani trafikte geçirilen zamanlar ya da gece yatarken, uykuya dalmadan önceki dakikalar olduğu göze çarpıyor. Çoğumuz gece yatmadan önce son birkez acabaFacebook’ta ya da Twitter’da neler oluyor diye bakıyoruz.
• Geçtiğimiz yıl 191 olarak gerçekleşen ortalama arkadaş sayımız bu sene 219’a yükseldi ve Dijital Dünyada 8. sıradayız.
• Türk halkı Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine sıklıkla giriyor. İnternet kullanıcılarının %36’sı hergün sosyal paylaşım sitelerinde geziniyor.  Aynı zamanda sosyal mecralarda markalar ile arkadaşlık yapmayı da seviyoruz. Yine sosyal mecralarda dünya ortalamasına göre yüksek düzeyde “marka” arkadaşlığı kuruyoruz ve temel motivasyonumuz markalardan elde edeceğimiz promosyonlar.