GFK Araştırma Grubunun iş birimi “GFK TEMAX Türkiye”nin araştırmasına göre, “tüketici elektroniği, görüntüleme, telekom, bilişim teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörlerini” içine alan tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2011'in son çeyreğinde yüzde 22 büyüyerek 6,2 milyar lira değerine ulaştı.

Pazar, son çeyrekteki büyüme ile bugüne kadarki en yüksek değerini elde etti.

2011 yılının son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre sektörler arasında en iyi performansı gösteren tüketici elektroniği sektörü, yüzde 51 büyüme oranı ile son 4 yılın en yüksek değeri olan 1,12 milyar lira değerine ulaştı. 2010 yılının tamamına göre ise yüzde 44 artış gösteren sektör geçen yıl 3,65 milyar lira büyüklüğüne ulaştı. Sektör içinde büyümeye en çok katkısı olan ürün grubu panel televizyonlar olurken, bu büyüme yeni yıl kampanyaları ve perakendecilerin yüksek teknoloji ürünlerine yaptığı promosyonlarla desteklendi. Panel televizyonlarda 2011'in son çeyreği itibariyle LED televizyonlar, pazarda daha yaygın şekilde satılmaya devam ederken 3D ve Internet erişimi özellikli televizyonlar da bu trendi takip etti.

Beyaz eşya ile küçük ev aletleri sektörü

Büyük beyaz eşya sektörü ise geçen yılın 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre, cirosunu yüzde 26 oranında artırarak 1,7 milyar lira değerine ulaştı.Satışlardaki büyümede ilk sırayı fırınlar alırken, bunu çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri takip etti. Sektörde tercihlerde enerji etkinliğinin daha önemli hale geldiği tespit edildi.

Görüntüleme sektörü de 2011'in son çeyreğinde bir döneme göre, yüzde 18,4 büyüyerek, 92,5 milyon liralık ciroya ulaştı.

Sektör, 2011 yılının tamamında 397 milyon TL gelir elde etti. Görüntülüme sektöründe satışların sürekliliğini perakendecilerin kampanyaları ve düşük fiyat promosyonları sağladı.

Akıllı telefonların gelişmiş kamera özelliklerinin tüketici tercihlerini etkilemeye devam etmesine rağmen, hem dijital kameralar hem de dijital çerçeveler 2011'in son çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre çift haneli büyüme gösterdi.

Küçük Ev Aletleri sektörü de 2010 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 18 cirosal büyüme oranı ile dördüncü çeyrekte 568 milyon lira pazar değeri kaydetti. Fritözler sektörün büyümesinde etkili olurken, kazanlı ütüler,torbasız süpürgeler ve çubuk süpürgelere, kişisel bakım ürünleri (saç kurutucular, saç şekillendiriciler, tıraş makineleri) satışları ciroda artışa katkı sağladı.

Akıllı ve android telefonlara talep artıyor

Öte yandan toplam telekom sektörü; son çeyrekte, özel tüketim vergisindeki artışın negatif etkisi ile bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,4 oranında küçülürken, sektör söz konusu dönemde 1,4 milyar lira ciro kaydetti.

Akıllı telefonlardan son teknolojiye sahip modeller tüketiciler tarafından tercih edilirken, pazarda android işletim sistemine sahip ve yüksek ekran çözünürlüğü ile ve geniş ekran büyüklüğü olan akıllı telefonlar yaygınlaştı.

Çok fonksiyonlu cihazlar (MFD), yazıcılar, lazer kartuşlar ve inkjet kartuşlardan oluşan ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri sektörü 2011 yılının son çeyreğinde 125 milyon lira gelir elde ederken, daha önceki çeyrek dönemlere kıyasla 2011'in son çeyreğinde Bilişim Teknolojileri sektörü en iyi performansını göstererek rekor seviyede satış değerine ulaştı.

Buna göre, sektör 2010 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 5 büyüme oranı ile son 4 yılın en yüksek değeri olan 1,1 milyar lira gelir elde etti. Okulların kapanış ve açılış dönemleri, perakende kampanyaları ve promosyonları sektörün büyümesinde etkili olurken, telekom perakendecilerinin tablet bilgisayar odaklı satış ve kampanyaları satışları arttıran nedenler arasında yer aldı.

Araştırmanın özet bölümünde ise şu değerlendirmede bulunuldu:

“Telekom sektörünün gördüğü özel tüketim vergisi artışı sektörün büyümesinde bir yavaşlama yarattı.Bu sebeple Telekom sektörü 2011 yılını beklenin altında bir performansla kapattı.Diğer taraftan televizyonlardaki yeni teknolojilerin satışlara yüksek oranda katkısı ile Tüketici Elektroniği sektörü rekor bir artış gösterdi. Ayrıca, Büyük Beyaz Eşya, Görüntüleme, Ofis Ekipmanları ve Küçük Ev Aletleri sektörleri de çift haneli olarak büyümeye devam ettiler. Dördüncü çeyrekte Telekom sektöründeki düşüş trendine rağmen Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı bir önceki çeyrek değerinin ve geçen yılın Pazar değerinin üzerine çıkmayı başardı.”