Bugün kullandığımız sabit disklerin hemen hepsi verileri elektrik akımı ile meydana gelen yani elektromanyetik yöntemler ile yazıyorlar. Fakat bilim adamlarının üzerinde çalıştıkları yeni ve çok farklı bir yöntem, sabit disklerin hızının 100'lerce kata kadar arttırılabileceğini gösteriyor.

Bilim adamları çok güçlü bir lazer ile manyetik soğutma bileşenlerine sahip demir bir depolama birimi üzerine, verilerin son derece hızlı bir şekilde yazılabileceğini ortaya çıkarttılar. Geleneksel yöntemlere göre çok büyük bir hız sağlayan bu sistemin diğer önemli bir özelliği de, çok daha az enerji tüketimine yol açıyor olması.

Bir nanosaniyenin 10 binde biri hızında çalışan lazer, manyetik bir alana ihtiyaç duymadan terabaytlarca veriyi saniyeler içerisinde yazabiliyor. Çalışmayı yürüten ekipten Dr Alexey Kime, bu buluşun veri depolama hızını arttırmanın ötesinde temel bazı inanışları da değiştirmesi açısından önemli olduğunu söylüyor. Bugüne kadar ısının manyetik yapıya sadece zarar verebileceğine dair yaygın inanışların aksine ısıyı kullanan bu sistem, farklı alanlarda da çok ilginç yeniliklerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir gibi görünüyor.