Facebook'un gizlilik ayarları ve yeni özellikleri, ortalama bir kullanıcıya karmaşık gelebilir. YeniZaman Tüneli tasarımı ve sıkça yapılan değişiklikler, işleri daha da karıştırabiliyor. Zaman Tüneli'ne yeni geçtiyseniz veya hala geçememekte direniyorsanız, bu yazımızdaki en sık sorulan 4 soru ve cevabı, aklınıza takılan soruları giderebilir.

1. Gizlilik ayarlarınız değişecek mi?

Sözü uzatmadan cevap vermek gerekirse, değişmeyecek. Ancak Facebook'u sıkça kullanmıyorsanız veya gizlilik ayarlarınıza son zamanlarda bakmadıysanız, bu ayarlarda bir göz gezdirmenizitavsiye ediyoruz.

Zaman Tüneli ile eski gönderileriniz arasında kolayca dolaşabilir, aradığınız gönderiyi çok daha kolay bulabilirsiniz. Bazı gönderileriniz, siz aile/tanıdık listelerini etkinleştirmeden önce paylaşılmış olabilir. Bu nedenle eski gönderileriniz silmek veya ayarlarınızı değiştirmek isteyebilirsiniz.

2. Gizlilik ayarlarınız doğru mu?

Bu konuda size en çok yardımcı olacak seçeneklerden bir tanesi, "başkasının gözünden bak" aracı. Bu araç sayesinde profilinizi kimin nasıl gördüğünü tahmin etmeye çalışarak zaman kaybetmekten kurtulabilirsiniz.

Özelliğe Zaman Tüneli'nizin sağ üst tarafında bulunan "Yaptıklarınızın Dökümü" düğmesine bastığınızda açılan menüden ulaşabilirsiniz. "Başkasının gözünden gör" seçeneğine tıkladığınızda açılan sayfada "herkese açık" bağlantısını bulun ve tıklayın. Böylece profilinizinarkadaş olmadığınız kişilere nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

3. Fotoğraf gizliliğinizi nasıl değiştireceksiniz?

Etiketli olduğunuz fotoğrafların gizlilik ayarlarını değiştirmek için sağ üstteki oka basın ve Gizlilik Ayarları > Ayarları Düzenle > Zaman Tüneli ve Etiketleme yolunu izleyin. "Etiketlendiğiniz fotoğrafları Zaman Tüneli'nizde kim görebilir" metninin yanındaki açılır menüye tıklayın. Gizlilik ayarlarında gerekli değişiklikleri yapın veya Özelseçeneğine tıklayarak fotoğrafların sadece belirli listeler tarafından görünmesini sağlayın. Bittiğinde "Değişiklikleri Kaydet" düğmesine basın.

Fotoğraf albümlerinizin gizlilik ayarlarını değişirmek için Zaman Tüneli'ndeyken "Fotoğraflar" simgesine tıklayın. Ardından her albümün sol altında bulunan simgeye tıklayarak albümün gizlilik ayarlarını değiştirebilirsiniz.

4. Facebook'un yeniuygulamalarını özel olarak kullanmak mümkün mü?

Facebook, "beğenmeleri" paylaşmayı daha da öteye taşıyan, ne okuduğunuzu ve ne seyrettiğinizi paylaşabilen yüzlerceuygulamaya sahip. Bu uygulamalara izin verirken dikkatli olmazsanız, etkinliğinizi duvarınıza gönderebilirler. Bu durumdda birkaç seçeneğiniz var.

Uygulamayı ilk eklediğinizde yygulama özeti bilgisinin altında "Bu uygulamanın etkinliğini Facebook'da kimler görebilir" seçeneği bulunur. Varsayılan gizlilik ayarlarınızı nasıl ayarladıysanız, bu ayar siz değiştirene dek tümuygulamalar tarafından varsayılan olarak kullanılır.

Bir uygulamayı yükledikten sonra uygulama tercihlerinizin ne olduğunu hatırlamıyorsanız, bu ayarlara Gizlilik Ayarları sayfasından erişebilirsiniz.