RBC’nın manşete taşıdığı “Angetsve Kontakt”ın araştırmasına göre, “top manager”ların yüzde 16’lık kısmı somut olarak en geç iki yıl içinde bir başka ülkeye göç etme planı yapıyor. Yüzde 42’lik kısım ise “prensip olarak” göç etmeyi düşünüyor.

Mayıs ayında yapılan ankette 467 üst düzey yönetici ile konuşuldu. Ancak “expat” olarak nitelenen yabancı beyaz yakalılar anket kapsamına alınmadı. Sadece Rusya vatandaşı yöneticilerin eğilimleri saptanmaya çalışıldı.

Ayrılma hesabı yapan yüzde 42’lik kitlenin yüzde 48’i gideceği ülkede profesyonel olarak çalışmaya devam etmeyi, yüzde 31’i kendi işini kurmayı planlıyor. Yüzde 20 ise çalışmadan, birikimleriyle yaşamayı ya da Rusya’daki mülklerinde kira elde etmeyi düşünüyor.

Rus üst düzey yöneticiler için üç popüler adres var: Yüzde 22 ABD, yüzde 17 Almanya ve yüzde 11 İngiltere.

“Angetsve Kontakt” yetkilisi Anastasiya Stasyeva, “Gelecek yıllarda yurtdışına taşınmanın yönetici sınıf için bir trend olacağı anlaşılıyor. Bunda en önemli nedenlerin ülkede iş kurma ve geliştirmenin zorluğu, yaşam kalitesinin düşüklüğü olduğu belirtiliyor. Ancak Rus profesyonelleri adım atmak konusunda zora sokan, dışarıda da iş bulmanın ve kendi işini kurmanın kolay olmayacağı endişesi.

RBC’nın konuştuğu anket katılımcılarından biri, Rusya’dan ayrılmak istemesinin ilk nedeninin sık değişen yasalar yüzünden istikrarlı bir hukuki altyapı olmaması ve işinin garantisi bulunmaması ile açıkladı. Aynı katılımcı daha sonra “sosyal güvenlik” olmamasının, hem kendisinin hem de çocuklarının geleceği için risk yaratmasını gerekçe gösterdi.

Bu arada araştırmalar, krizle birlikte Rusya’da “expat” nüfusunun da azalmaya devam ettiğini gösteriyor. 2013’e kıyasla 2015’in ilk 10 ayında Almanlar yüzde 58, İngilizler yüzde 68, ABD’liler yüzde 50 azaldı. Türk expatlardan da Rusya’dan ayrılanların sayısı artıyor.