OLED ekranları Samsung, Sony’nin ve LG’nin tanıttığı TV’ler dışında sadece cep telefonlarından biliyoruz. OLED’lerin tabletlere ve dijital kameralara geleceği kesin olsa da, yeni teknolojinin ne kadar iyi olduğu ve fiyatı hakkında çok fazla şey bilmiyoruz. Ancak makalemizde okuyacaklarınız, bunu değiştirecek.

OLED ile LED arasında ne fark var?

Açılımı “Organik Işık Yayıcı Diyot” olan OLED, LED’den tamamen farklı bir sürece sahiptir. “Organik“, iki iletkenin arasında bulunan karbon filmi kastetmektedir. OLED paneller, elekrik akımı geçtiğinde kendi ışıklarını yayarlar. LCD ekranındaki hücreler ise iletici özelliğe sahiptir ve dış kaynaktan gelen bir ışığa ihtiyaç duyar.
Bugüne dek OLED panellerin ömrü tartışılıyordu, ancak bu da değişmek üzere.

OLED’in ne gibi avantajları var?

Oyun ve sinema tutkunları, OLED’i çok sevecekler. Zira ekran, yüksek tepki süresiyle sizi etkiliyor. OLED ekranlar, LED arka aydınlatmalı LCD panellerden 1.000 kat daha hızlılar. OLED ekranlarda hızla hareket eden görüntüler bile tüm detaylarıyla gösteriliyor.

OLED TV’ler ne kadar ince?
Sadece birkaç milimetre derinliğe sahip OLED’ler, standart TV’lerden çok daha hafifler. Bunun nedeni, alt-piksellerin kendini aydınlatması ve ağır bir arka ışığa gerek duyulmaması. Bu, aynı zamanda daha verimli güç tüketimi anlamına da geliyor.

Yakında çıkacak olan hangi OLED TV’ler var?

Geçtiğimiz günlerde tamamlanan CES 2012‘de dünyanın ilk büyük ekranlı OLED TV’leri tanıtıldı. Ancak Samsung’un ve LG’nin 55 inç’lik TV’lerinin 2012′nin ilerleyen aylarında çıkması bekleniyor.

LG’nin OLED TV’si

LG’nin yeni OLED TV’si EM9600, sadece 7.5kg ağırlığında ve sadece 4mm kalınlığında. Avrupa‘da 2012′nin ikinci yarısında piyasaya sürülecek TV’nin ülkemize gelip gelmeyeceği veya ne zaman geleceği henüz belli değil.

Cihaz aynı zamanda çift çekirdekli işlemciye ve Smart TV, WiFi, Freeview HD ve Magic Remote özelliklerine sahip.

Samsung’un OLED TV’si

Tek cam yüzeyinden oluşan ve sesle denetlemeyi destekleyen TV, henüz bir model numarasına sahip değil. Bu ise CES‘de gösterilen prototiplerin, dikkatleri LG’den Samsung’a çekmek için laboratuvardan aceleyle çıkartılmış olabileceğini akla getiriyor. Samsung, OLED TV’sinin renk oluşturma becerisinin LED arka aydınlatmalı LCD’den yüzde 40 daha iyi olduğunu söylüyor. Ancak 7.5mm kalınlığa sahip cihaz, LG’nin OLED TV’sinin yaklaşık iki katı daha kalın. Bu TV’nin de 2012′nin ikinci yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Samsung ve LG’nin OLED TV’leri aynı mı?

İki TV aynı değil. Samsung, televizyonunda “Super OLED” adındaki bir teknolojiden faydalanırken LG, OLED ekranını “4 renkli piksel ve renk arıtıcı” gibi bir isimle açıklıyor. LG’nin OLED teknolojisi, geleneksel RGB karışımına dördüncü bir renk ekliyor: beyaz. LG’nin TV’si aynı zamanda bir renk filtresi kullanıyor. Samsung ise bir renk filtresi kullanmadığını söylüyor (bu daha üstün bir teknoloji demek).

OLED’ler 3 boyutlu olabilir mi?

İki TV’de üç boyutlu ve Full HD çözünürlükleri destekliyor. Ancak LG ve Samsung, OLED’in sunduğu inceliği bozmak istemiyor. Samsung, güç kaynağını içeren ayrı bir bağlantı kutusu sunuyor.

Peki Sony’nin Crystal LED teknolojisi nedir?

Sony’nin CES’de 55 inç’lik bir prototip üzerinde gösterdiği Crystal LED teknolojisi, OLED TV’leri için güçlü ve uygun fiyatlı bir rakip olabilir.

Crystal RED ekranlarda her alt-piksele çok ince bir LED bağlı bulunuyor (her piksele 3 LED karşılık geliyor). TV’nin ışık kaynağı, aslında piksellerinin önünde bulunuyor ve elde edilen görüntünün OLED’e benzer olduğu, daha iyi bir konstrast sağlandığı söyleniyor.

 

Başka hangi firmalar OLED TV üretiyor?

Panasonic, OLED bölümünü birkaç sene önce Toshiba’ya satmış olsa da, bazı raporlara göre Panasonic seri üretim hazırlıkları yapıyor.

OLED TV’lerin fiyatları nasıl olacak?

Samsung ve LG, OLED teknolojilerinin fiyatları hakkında hiçbir şey söylemeseler de ilk büyük OLED TV’lerin bugünkü üst seviye LED arka aydınlatmalı LCD TV’lerden en az 2 kat daha pahalı olması bekleniyor.

OLED’lerin geleceği nasıl görünüyor?

Samsung’un ve LG’nin OLED TV’lerini ertelemesi sizi çok fazla şaşırtmasın. OLED’in uzun dönemde önemli yenilikler vaadettiğini görüyoruz. Şu an bükülebilen ve katlanabilen OLED prototiplermevcut. Yakın gelecekte kullanılmadığında görünmeyen, şeffaf ve çok ince OLED ekranlar görebiliriz.